|

Uyuyan hücreler ankesörle aydınlanıyor

FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden geçen 4 yıllık süre zarfı içerisinde örgütün TSK’daki uyuyan hücrelerinin deşifre edilmesine yönelik soruşturmaların başında ankesörlü telefon soruşturmaları geliyor. Sadece İstanbul ve İzmir’de aralarında darbeye katılmamış ve çoğunluğu herhangi bir soruşturma geçirmemiş kripto FETÖ üyelerinin yer aldığı 5 bin 568 şüpheli deşifre edildi.

Mustafa Sait Özkan
04:00 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 00:01 - 17/07/2020 Cuma
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

Fetullahçı Terör Örgütü’nün TSK’daki örgüt üyeleri tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz darbe girişiminin üstünden 4 yıl geçti. Darbe girişiminin başladığı saatlerden itibaren ülke genelinde bulunan yargı ve emniyet birimleri tarafından darbecilere karşı gözaltı ve tutuklama işlemleri gerçekleştirildi. Darbenin başarısız kılınmasından itibaren ise soruşturma birimleri gerek darbeyle bağlantılı örgüt üyesi TSK personellerine gerekse TSK’da görev alan ancak darbeye katılmamış olan örgüt üyelerine karşı soruşturmalarına hız kazandırdı.

BİR İFADEYLE BAŞLADI

Özellikle darbe girişimine katılmamış örgüt üyesi TSK çalışanlarının ortaya çıkarılması soruşturmaların en zor yönlerinden bir tanesiydi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, hakkında işlem yaptığı askerler hakkında bir analiz hazırladı. Analizde FETÖ ile ilişkisi tespit edilen ve hakkında işlem yapılan askerlerin bir kısmının darbe girişimine aktif olarak katılmadığını tespit etti. Bu tespit ülke genelindeki soruşturma birimlerini TSK’da halen aktif olan ‘uyuyan hücre’ diye tabir edilen örgüt üyelerinin deşifre edilmesi yönünde yaptıkları çalışmaları derinleştirmesine vesile oldu. Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturma kapsamında 2017 yılında gözaltına alınan bir astsubayın itiraflarıyla örgütün ankesör sistemi deşifre edildi.

İSTANBUL’DA 5 BİN’E YAKIN ŞÜPHELİ VAR

Ülke genelinde soruşturmalar derinleştirilerek örgütün kripto yapılanması büyük ölçüde ortaya çıkarıldı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 29 Kasım 2017 yılından günümüze kadar gelinen süreçte 25 farklı eş zamanlı operasyonda toplamda 4 bin 832 şüphelinin ankesörlü telefon yoluyla haberleştiği belirlendi. Bu kişilerden darbe girişimine katılmayan veya örgüt üyeliği nedeniyle haklarında işlem yapılmayan 3 bin 152 şüpheli asker hakkında yakalama ve gözaltı talimatı verildi. 2 bin 755’i yakalanırken 685’i etkin pişmanlıktan faydalanarak serbest bırakıldı. Tutuklanan toplam şüpheli sayısı ise sadece İstanbul’da bin 621.

YÜZDE 69’U ANKESÖR KULLANIYORDU

Ankesörlü telefon yönteminin örgüt üyeleri üzerinde kullanımı yönünden ise önemli tespitler soruşturma dosyalarında yer alan delillerden bir tanesi olarak göze çarpıyor. Sadece İstanbul’da darbe girişimine katıldıkları gerekçesiyle bugüne kadar haklarında adli işlem yapılan toplam bin 639 şüphelinin incelendiği belirtildi. Haklarında inceleme yapılan bu kişilerden bin 131’inin (yüzde 69) ankesörlü telefon kullandıklarına dikkat çekildi.

7 AYDA 736 ŞÜPHELİ TAKILDI

  • Örgütün İstanbul’dan sonra bir diğer önem verdiği merkezlerinden bir tanesi olan İzmir’deki ankesör operasyonlarına ait veriler de İstanbul’u aratmayacak vaziyette. İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 19 Kasım 2019’da başlatılan ankesörlü telefon operasyonları kapsamında günümüze kadar 5 operasyon düzenlendi. 449’u muvazzaf 736 şüpheli asker hakkında yakalama ve gözaltı kararı verildi. 361’i tutuklanırken, 181’i delil durumu ve etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanarak adli kontrolle serbest kaldı. 85’i ise emniyette etkin pişmanlıktan yararlanmak istediklerini belirterek verdikleri ifadeler doğrultusunda adli kontrolle serbest bırakıldı.
#İstanbul
#FETÖ
#Ankesör
#TSK
4 yıl önce