|

Kanun hükmünde temizlik

OHAL’e dayanılarak çıkarılan kanun hükmünde kararnameler FETÖ’nün kamudan ayıklanmasında önemli rol oynadı. Çıkarılan KHK’lardan öne çıkanlar özetle şöyle:

Fazlı Şahan
04:00 - 15/07/2020 Çarşamba
Güncelleme: 16:55 - 17/07/2020 Cuma
Yeni Şafak
İkinci yayınlanan 668 No’lu KHK ile YAŞ’ın tarihi ve yapısı değiştirildi.
İkinci yayınlanan 668 No’lu KHK ile YAŞ’ın tarihi ve yapısı değiştirildi.
İLK KHK:
Darbeden bir hafta sonra yayınlanan 677 sayılı KHK ile 15 Temmuz darbe girişimi ve Fetullahçı Terör Örgütü ile mücadele kapsamında alınması gereken tedbirler yürürlüğe konuldu. FETÖ ile herhangi bir şekilde ilişkili olan özel eğitim kurumları, sağlık kurumları, özel öğrenci yurtları, sendika ve vakıflar kapatıldı. Darbeye karışanlar başta olmak üzere kamudan ilk ihraçlar için düğmeye basıldı.
YAŞ’IN TARİHİ VE YAPISI DEĞİŞTİ:
İkinci yayınlanan 668 nolu KHK ile TSK’dan ihraçlar devam etti. FETÖ’nün yayın organları kapatıldı. Yüksek Askeri Şura toplantı tarihi değiştirildi. Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığının teşkilat yapısı değiştirildi. Sivil otoriteye bağlandı. OHAL sürecinde iflas erteleme yasağının da yer aldığı 669 nolu KHK ile Harp Akademileri, askeri liseler ve astsubay hazırlama okulları kapatılarak Milli Savunma Bakanlığı bünyesinde Milli Savunma Üniversitesi kuruldu. YAŞ'ın yapısı değiştirildi. Askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına bağlandı.
MAL VARLIKLARI HAZİNEYE:
FETÖ’nün kapatılan kurumlarının mal varlıkları 670 KHK’sı ile hazineye devredildi. OHAL kapsamında soruşturma ve kovuşturmaya uğrayanlara ait kişisel verilerin soruşturma ve incelemeyi yürüten mercilerle paylaşılmasına yönelik düzenleme yapıldı. Bir sonraki KHK ile askeri pilot ve personel teminine yönelik özlük haklar da düzenleme yapıldı. Genelkurmay Başkanlığına atanma kriterleri belirlendi. Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı kapatıldı.
YETKİ BELGELERİ İPTAL EDİLDİ:
672 sayılı KHK TBMM, Sayıştay ve Başbakanlık Merkez Teşkilatı gibi birçok kamu kurumundan ihraçlar yaşandı. 673 nolu KHK ile FETÖ bağlantısı olduğu tespit edilenlerin yetki belgeleri iptal edildi.
ADLİ TIP KURUMU’NA DÜZENLEME:
1 Eylül 2016 da çıkarılan 674 KHK ile Adli Tıp Kurumu’nun görev ve yetkilerine düzenleme getirildi. 675 nolu KHK ile OHAL kapsamında kapatılan kurum ve kuruluşlar ile bunların sahibi gerçek ve tüzel kişilere karşı 17 Ağustos 2016 tarihinden önce davaların düşmesine yönelik düzenlemeler yapıldı.
YENİ SIZMAYA ÖNLEM:
676 nolu KHK ile örgütün gelecekte devlette yapılanmasını önlemek için memuriyet girişlerinde güvenlik soruşturma ve arşiv araştırması zorunlu hale getirildi. Devlet üniversitelerinde rektörlerin atanmasında uygulanan seçim yönetimi kaldırıldı. 22 Kasım 2016 da çıkarılan 678 nolu KHK ile 15 Temmuz darbe girişimi esnasında şehit olanların yakınları zorunlu askerlikten muaf tutuldu. Yine aynı KHK Kayyum atanan belediyelerde, belediye hizmetinin başka bir belediye tarafından yerine getirilmesine imkan tanıdı.
GÖREVE İADELER BAŞLADI:
679 KHK’sı ile göreve iadeler gerçekleştirildi. Daha önce kapatılan bazı derneklerin açılmasına izin verildi. 680 nolu KHK hakkında soruşturma veya kovuşturma yürütülen ve yabancı ülkede bulunması nedeniyle kendisine ulaşılamayanların Türkiye vatandaşlıklarından çıkarabilmesine yönelik düzenlemeyi kapsadı. 685 nolu KHK ile Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu kuruldu.
EĞİTİME DÜZENLEME:
Eğitimle ilgili önemli düzenlemelere gidildi. 687 nolu yayınlanan KHK ile öğrenci etüt eğitim merkezlerinin özel öğretim kurumları arasından çıkarıldı. Belediyeler tarafından kurulan sosyal etkinlik merkezlerinin yeni bir özel öğretim kurumu türü olarak düzenlendi. Süreç içerisinde göreve iadeler de sürerken 689 KHK’sı ile örgüt ile iltisaklı STK’lar kapatıldı.
YARGILAMA YENİDEN TANIMLANDI:
690 nolu KHK ile bölge idare mahkemeleri başkan ve üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarda yargılanacakları adliye mahkemeleri yeniden tanımlandı. HSK üyelerinin adli suçlarının soruşturma ve kovuşturulmasında iddianamenin düzenlenmesi ve müteakip işlemleri yürütme yetkisi Kurul’dan alınarak Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına verildi.
YURT DIŞINA KAÇMALARA DÜZENLEME:
Yabancı memlekete firar edenlere yönelik düzenleme getirildi. 691 nolu KHK ile izinli olduğu durumlar hariç, ülke sınırları dışında üç günü geçiren askerler, yabancı ülkeye kaçmış sayıldı.
MADALYALARI ALINDI:
14 Temmuz 2017’de kamudan ihraçlar sürdü. 692 nolu KHK FETÖ sanıkları Hakan Şükür ve Arif Erdem’e verilen madalyalar geri alındı. Bir sonra yayınlanan KHK ile emekli askerlerin rütbeleri alındı, kapatılan bazı STK’lar yeniden açıldı.
MOR BEYİN DÜZENLEMESİ:
FETÖ'nün geliştirip kullandığı Mor Beyin yazılımı sonucu görevlerinden ihraç edilen 2 bin 168 kamu görevlisinden bin 823'ü görevlerine iade edilmesi de 697 nolu KHK ile sağlandı.
#FETÖ
#15 Temmuz
#KHK
4 yıl önce