Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beştepe'de 2019 yılı değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada "Yeni bir şahlanış döneminin kapılarını açıyoruz. Türkiye'nin tökezlemesini ve yere kapaklanmasını bekleyenleri hüsrana uğratmayı sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde "2019 Yılı Değerlendirme Toplantısı"nda konuştu.
Yetkiyi doğrudan milletten alan bir hükümet olarak, yaptıklarımızın hesabını milletimize vermek en başta gelen görevimizdir.
2011 yılında 2023 hedeflerimizi milletimizin takdirine sunmuştuk. O günden bugüne tüm çalışmalarımızda bizim için pusula görevi görmüştür.
Türkiye'nin 2023 yürüyüşü, pek çok kesimi rahatsız etmiştir. Ülkemize yönelik saldırılar, bu süreçte eşi benzeri görülmemiş şekilde arttı.
Tüm saldırıların hepsini boşa çıkardık. Sokaklarımızı kaosa teslim etmedik. Meydanı darbecilere bırakmadık. Ekonomik tetikçilere de teslim olmadık. Çok büyük bedeller ödedik. Sinsi tuzaklarla karşılaştık ama hepsinin üstünden de gelmeyi başardık.
2019 yılı işte bu sıkıntıları ağırlığıyla hissettiğimiz bir yıl oldu. Türkiye için 2019 yılı 'yıkılış yılı' olarak öngörülmüştü. Biz 2019'u tekrar yükseliş yılına dönüştürdük.
Ekonomimize kurulan tuzakları bozarak, hedeflerimize yöneldik.
2020 yılında her alanda çok daha fazlasını gerçekleştirerek, milletimize bize verdiği destek için borcumuzu ödemeye çalışacağız.
Türkiye'nin tökezlemesini ve yere kapaklanmasını bekleyenleri hüsrana uğratmayı sürdüreceğiz.
1451 EYLEMİN 1161'İ TAMAMLANDI
2019'u zor ama bir o kadar da verimli olarak tamamladık. Genel tabloya baktığımızda 1451 eylemin 1161'ini tamamladığını görüyoruz. Bütçe konusundaki sıkıntılara rağmen ilk yarıda %98, ikinci yarıda ise %89 gerçekleşme oranı yakaladık. Yaklaşık 68 milyar TL bütçe kullandık.
- Eğitim ile başlıyoruz. Geçtiğimiz 17 yılda eğitim öğretimde alt yapı eksikliklerini gidermenin gayreti içinde olduk. Çocuklarımız için kolları sıvadık. Öğretmen sayısını 652 bin ilave ile 940 bine çıkardık. Derslik sayısına 316 bin ilave yaptık. Üniversite sayısını 207'e ulaştırdık. Üniversitelerimizdeki öğrenci sayısı ise 1.6 milyondan 8 milyona tırmandı. Birileri şunu söyleyebilir, 'Bu rakamlar iyi de kalite.' Onların tespiti de doğru olabilir. Şuan öğrenci adaylığımızda 10 öğrenciden 1'i girerken, şimdi hamdolsun 10'da 10 üniversiteye girer oldu. Bu şuan keyfiyet itibariyle sıkıntımız olabilir ama biz keyfiyeti de yakalayacağız. Bu öğrencilerimiz batı ile yarışır hale gelecektir.
Üniversite harçlarını kaldırdık. Gençler bu harçlarla ilgili protesto yapıyorlardı. Bunu kaldıran AK Parti iktidarıdır.
OKUL PROFİLİ DEĞERLENDİRME SİSTEMİ 3 AY İÇİNDE HAYATA GEÇECEK
Okullarımızın hangi alanda desteklenmesi gerektiğini gösterecek okul profili değerlendirme sistemini 2019 yılında oluşturduk. 3 ay içinde hayata geçiriyoruz. 2019'da ezberlemeyi değil, tasarlamayı, analitik düşünmeyi, 5000'den fazla tasarım atölyesini okullarımızda açtık. 2000 adet ve izleyen dönemde 10 bin adet beceri atölyesi kurmayı planlıyoruz. Bu okullarda çıraklık, kalfalık, ustalık eğitimi vererek, lise diploması almanın önünü açıyoruz.
SAĞLIK YATIRIMLARI
Sağlık en büyük reformları gerçekleştirdiğimiz alanların başında geliyor. Vatandaşlarımızı hastane kapılarında eziyet çekmekten kurtaracak insanca sistem kurmaya çalıştık.
Hastane ve diğer yataklı kurumlarımızı 2600'den 5500'e yükselttik. Yatak kalitesinden, odaların kalitesine varıncaya kadar...
- Hastanelerimizin toplam sayısını 240 bine, nitelikli yatak sayısını 145 bine çıkardık. Doktor sayısını 161 bine, toplam sağlık çalışanını ise 1 milyon 25 bine çıkardık.
Kişi başına yapılan sağlık harcamasını, 19 TL'den 140 TL'ye çıkartırken, vatandaşlarımızın ceplerinden harcama oranını %20'den %17'ye gerilettik.
- İnşaatı devam eden 64 adet sağlık sektörünü hizmete açacağız. Bu yıl Konya Karatay, İstanbul İkitelli, Tekirdağ, Kocaeli ve İzmir Bayraklı Şehir Hastanelerinin açılışlarını yapacağız.
ONLARI BU SİGARA BELASINDAN KURTARMAK İSTİYORUM
Ülkemize gelen hasta sayısı Kasım 2019 itibariyle yıllık 470 bine ulaştı. Bu sayıyı önce 750 bine, ardından 1.5 milyona yükseltmeyi umuyoruz.
Sigara başta olmak üzere, tütünle mücadele konusunda, tek tik sigara paketi uygulamasıyla bu alanda 7. ülke olduk. Tüm milletime sesleniyorum, gelin kendi kendinizin düşmanı olmayın. Artık bu sigaraları ayaklarınızın altına alın, içmeyin. Kimde sigara paketi yakalarsam almaya çalışıyorum. Zira onları bu beladan kurtarmak istiyorum.
Yerli ilaç ve plazma üretimiyle yerli cihaz geliştirilmesi konusunda engel çıkaranların yaptıkları vatana ihanetle eşdeğerdir.
YARGININ İŞLEYİŞİNİ KOLAYLAŞTIRDIK
Hakim-Savcı sayımızı 20 bin 629'a çıkardık. Mahkeme sayılarını artırdık. Yargının işleyişini kolaylaştırdık.
- Önemli bir çalışma olan İnsan Hakları Eylem Planı'nı da birkaç ay içinde tamamlamayı planlıyoruz. İnfaz düzenlemesini de içeren ikinci yargı paketinin hazırlıklarını tamamladık, birkaç hafta içinde Meclis gündemine getiriyoruz.
Yargı bağımsızlığının güçlendirilmesini hukukun üstünlüğü temel şartı olarak görüyoruz.
'Geç gelen adalet adalet değildir' yaklaşımıyla, hedef süre uygulaması başlattık. Soruşturmalarda %70, yargılamalarda %80'in üzerinde hedef sürelere uyulduğu görülüyor. Bu uygulamayı Adli Tıp'ta da hayata geçiriyoruz.
GÜVENLİK KONUSU
PKK, YPG'den DEAŞ'a, FETÖ'ye kadar, ne kadar örgüt varsa hepsini başını ezdik, eziyoruz ve ezeceğiz.
Organize suç örgütlerine de göz açtırmıyoruz. PKK'ya karşı gerçekleştirilen operasyonlarda 1250 terörist etkisiz hale getirilecek pek çok eylem engellendi.
- Diyarbakır annelerinin kararlı duruşu örgüt içindeki çözülmeyi artırdı. Fakat entresan olan bir şey var. Diyarbakır anneleri, malum siyasi partinin önünde aylardır dururken, dağa kaçırılan evlatlarının resimleri ile dik duruşlarını sürdürürken, bir bakıyorsunuz ki ana muhalefet heyeti ve o parti ile birlikte bir teröristin yazmış olduğu kitabın sahnelendiği tiyatroda tiyatro izliyorlar. İnanıyorum ki benim aziz milletim vakti geldiğinde bunlara da gereken dersi verecektir.
Şuanda polisimiz, jandarmamız, korucularımız... Hiçbir ayrım yok. El ele omuz omuza terörle mücadeleyi sürdürüyor.
Yakında MİT'in İstanbul şubesinin de açılışını yapacağız.
ULAŞTIRMA YATIRIMLARI
17 yılda 250 milyar TL'nin üzerinde ulaşım yatırımı yaptık.
Geçmişteki yollarımızın halini düşünün. Cumhuriyet tarihi boyunca 6000 km bölünmüş yol yapılmıştı. Ondan sonrası tamamen bize ait. Bazı yerlerde 3 gidiş 3 geliş, bazı yerlerde 4 gidiş 4 geliş.
Bu yollar ülkemizdeki trafiğin yüzde 82'sine hizmet veriyor.
Yol projelerimizin kapsamında dikimi yapılan ağaç sayısı 68 milyonu aştı ey çevreciler.
Ülkemizin ticaret turizm merkezlerini 426 km'lik İzmir-İstanbul otoyolunu hizmete açtık. İzmir'i Çavdarlı Limanı'na bağlayan otoyolun 90.5 kilometrelik kısmını geçtiğimiz ekim ayında hizmete açmıştık. Kalanını da önümüzdeki günlerde trafiğe açacağız.
40 km uzunluğa sahip 171 köprü, viyadük ve kavşağı tamamlayıp hizmete açtık.
KANAL İSTANBUL
Mega projelere yenilerini ekliyoruz. Ülkemizin gücüne güç katacak Kanal İstanbul projesini de çok yakında başlatıyoruz.
Kanal İstanbul'a karşı çıkanların hiçbirinin bu projenin ne olduğuna dair en küçük bir fikri yok. Ne açıkladıkları rakam, ne gösterdikleri yer doğru. Kanal İstanbul projesi bir anda çıkmış değildir. Bu kanal Büyükşehir Belediye Başkanlığımız döneminden beri savunduğumuz, 2011 yılında da milletimize taahhüt ettiğimiz projedir.
Kanal İstanbul projesinde 2 liman, bir yat limanı, 2 demiryolu hattı ve 500 bin kişilik konut alanı yer alacak.
Tüm demiryollarımızda 2019'da 245 milyona yakın yolcu taşıdık. Yüksek hızlı tren işletmesinde dünyada 8., Avrupa'da 6. sıradayız. Ankara-Sivas hızlı tren hattında Mart ayında test sürüşü başlıyor.
Türkiye'nin zafer anıtı İstanbul Havalimanı'nda 2019'da toplamda 51 milyonu aşkım yolcu trafiğe çıktı. İstanbul Havalimanı'nın ilk etabının ikinci fazını haziran ayında hizmete sokmayı planlıyoruz.
Yeni uydu projelerinin üretimine başladık. Türkiye, haberleşme uydusu üretebilen 10 ülkeden biri olacak. Türksat 5A uydusunu 2020 yılının üçüncü çeyreğinde fırlatıyoruz.
Bayındırlıkta yerleşim yerlerinin tamamını insanlarımızın ihtiyaçlarına uygun hale dönüştürmeyi hedefliyoruz. Amacımız 100 bini İstanbul'da olmak üzere her yıl 300 bin konutun dönüşümünü sağlamaktır. TOKİ vasıtasıyla 4 milyondan fazla vatandaşımızın yaşadığı 725 bin güvenli konutu tamamlayıp sahiplerine teslim ettik.
Zorunlu depozito uygulamasına bu yıl başlatıyoruz.
ENERJİ YATIRIMLARI
kalkınmanın temel unsuru olan enerji konusunda 17 yılda Cumhuriyet tarihini kat be kat aşan başarılar yakaladık. Enerjide kurulu gücümüzü 91 bin 267 megavata yükselttik. Rusya'dan gelen doğalgazı Karadeniz'in altından topraklarımıza getiren ve oradan Avrupa'ya ulaştıracak olan Türk Akım'ın vanalarını açtık.
Bor madenini ileri teknoloji ile işlemeye ve değerlendirmeye önem veriyoruz. Bu yıl bor satışında 820 milyon dolar gelir elde etmeyi hedefliyoruz. Artık bunda milyarlarca doları yakalamak zorundayız.
2 tane sondaj gemimiz olduğu gibi, 2 tane de sismik araştırma gemimiz var. Bunlar bizim kendi malımız. Şimdi inşallah, birileri duymasın, 3.'yü almanın gayreti içindeyiz.
TARIM VE HAYVANCILIK
Son 17 yılda tarım, orman ve hayvancılıkta da ülkemizi ilklerle tanıştırdık. Çiftçilerimize bugüne kadar 138 milyar TL tutarında tarımsal destek verdik. Tohum üretimimiz 1 milyon tonu geçti. Tohum ihtiyacımızın yüzde 96'sını yerli olarak karşılıyoruz. Ülkemizin orman varlığını artırdık. Orman varlığımızı 2020'nin sonunda 22.9 milyon hektara ulaştıracağız.
AİLE, ÇALIŞMA VE SOSYAL POLİTİKALAR
21 bin yaşlı vatandaşımızın günlük bakımlarını ve temel ihtiyaçlarını karşılıyoruz. Geçtiğimiz yıl 26 bin 284 şehit yakını, gazi ve gazi yakınımızın kamu kurum ve kuruluşlarında istihdamını sağladık.
Sosyal yardımları, medeniyetimizin en önemli değeri olarak görüyoruz. Sadece geçtiğimiz yıl 55 milyar TL sosyal yardım ödemesi gerçekleştirdik.
Çalışma hayatımızda da önemli iyileştirmeler sağladık. İş gücümüz 33 milyonu aşmış durumda. İş verenlerin yükünü hafifletmek için asgari ücret desteğini bu yıl da sürdüreceğiz.
Emeklilik sonrası çalışmaya devam eden emeklilerin aylıklarındaki kesinti oranını kaldırdık.
KÜLTÜR VE TURİZM
Bu yılın ilk yarısında 15 yeni spor tesisini açacağız. 10 gençlik merkezi ve bir gençlik külliyesini gençlerimizin kullanımına sunacağız.
Siyasette, bürokraside gençlerimize daha fazla görev verdik. 2019 yılını 'gönüllülük yılı' ilan ettik. Tüm illerimizdeki gençlerimizi sivil toplum faaliyatlerine teşvik ettik. Mavi bayrak sıralamasında, dünya sıralamasında 3. olduk. 2020 yılı sonuna kadar 10 kütüphanemiz daha hizmete girecek. Uluslararası ölçekte ses getiren 57 müzeyi hizmete açtık. Göbeklitepe'yi ziyarete açtık. 2019 yılını Göbeklitepe yılı ilan ettik. Ülkemize gelen ziyaretçi sayısı 2019'da yüzde 12 arttı, 51.5 milyonu buldu.
Cumhurbaşkanlığı Külliyemizdeki kütüphane yakında hizmete girecek.
Dizi sektörümüz 2019'daki 350 milyon dolarlık ihracatla ABD'nin ardından dünyada ikinci sırada yer alıyor.
EKONOMİ
Milli gelirimizi 236 milyar dolardan 950 milyar dolarlara kadar çıkartarak 4 kat artırdık.
Faizin kademeli olarak inmesi için ihtiyaç duyulan adımları attık. İnmesi gerekir dedik ve hamdolsun, indi, iniyor ve bugün de yine bir açıklama yapılacak.
2003 yılı öncesin 16 yılda, yıllık enflasyon ortalaması, faiz itibariyle söylüyorum, 68.7 seviyesindeyken, 2003'ten bu yana ortalama %10.3 olarak gerçekleşti.
- Yeni ekonomi programında enflasyonun bu yıl %8.5'e, program sonunda da %4.9'a düşmesini hedefliyoruz.
Ülkemiz yeniden büyüme dönemine girdi.Merkez Bankası'nın toplam rezervleri 105 milyar doların üzerine çıktı.
Uluslararası yatırımlarda ülkemiz oldukça iyi konumda yer almayı sürdürüyor. Doğrudan yatırımlar 217 milyar doları aşmış bulunuyor. Türkiye iş yapma kolaylığı endeksinde 10 basamak yükseldi. Dış ticaretimiz 180.6 milyar dolara yükseldi. Dış ticaret açığımız %44.9 oranında azaldı.
SANAYİ VE TEKNOLOJİ
Milli otomobilin prototipini 2019'un son günlerinde milletimizin takdirine sunduk. Türkiye'nin otomobilini milletimizin hizmetine mutlaka sunacağız.
7 Organize Sanayi Bölgesinin alt yapısını tamamladık. Türkiye Uzay Ajansı'nı 2018 Aralık ayında kurduk. Teknofest'i bu yıl Gaziantep'te yapacağız. TUBİTAK bünyesinde Yapay zeka Ensütisi kurduk. Milli Uzay Programı, bu yılın ilk yarısında ilan edecek.
SAVUNMA VE SANAYİ
Savunma sanayinde yerlilik yüzde 20'lerden yüzde 70'lere çıktı. 8000 zırhlı aracımızı güvenli güçlerimize teslim ettik. MİLGEM Projesinin dördüncü gemisi Kınalıada'yı teslim ettik. Anadolu çıkarma gemimizi bu yıl envantere alıyoruz. HAVASOJ projesiyle sayılı ülkenin sahip olduğu kabiliyete ulaşacağız. İnsansız hava aracı istiyorduk Kongre müsaede etmiyor. İsrail'den istiyorduk vazgeçtik. Şimdi hepsi bizde var. Bayraktar Siha'mızın ihracatına başladık. Korkut hava savunma sisteminin teslimatına başlandı. Şimdi AKINCI geliyor. Yurt dışı temsilcilik sayısını 246'ya çıkardık.
Büyükelçilik sayımızı 142'ye çıkardık. AB ile ilişkilerimizde yeni bir ivme yakalamayı umut ediyoruz.
Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekatlarıyla DAEŞ balonunu söndürdük, PYD üzerinden oyunları bozduk. Resulayn ve Tel Abyad yüz binlerce kişiyi iskan edebileceğimiz alanla ilgili çalışmalara başladık. KKTC ve Libya ile yaptığımız anlaşmalarla oyunları bozduk. 2020'de bu alanları ruhsatlandırıp arama faaliyetlerine başlıyoruz.
Barış Pınarı Harekatı'yla terör koridorunu parçaladık.
Soçi mutabakatı ile büyük bir insanı trajedinin önüne geçtik.
KKTC ve Libya ile yaptığımız anlaşmalarla oyunları bozduk.
Libya ile deniz yetki alanlarının sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmayı imzaladık.
Arama ve sondaj faaliyetlerine başlıyoruz. İlk olarak Oruç Reis sismik araştırma gemisi bölgede sismik çalışmalar yürütecek. Libya'daki meşru hükümetin ayakta kalmasını bu ülkeye askerimizi gönderiyoruz. Türkiye'nin güvenliğinin sınırları dışında başladığının bilinciyle siyasi, ticari, insanı, diplomatik ve askeri tüm imkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz.
TİKA 5 kıtada 170 ülkeyi kapsayan bir faaliyet genişliğine ulaştı.
Libya'da istikrarı sağlamak için askerimizi gönderiyoruz. Tüm İmkanlarımızı güneyimizdeki coğrafyanın istikrarı için seferber etmeyi sürdüreceğiz.