Türkiye ile ABD arasında 8 yıldır süren 'Suriye diplomasisi', zaman zaman yakınlaşmalara, birçok kez de yüksek şiddetli gerilime sahne oldu. NATO ortağı yerine terör örgütü PYD ile iş tutmayı tercih eden Washington'un oyalama politikasıyla tavır aldığı diplomasi trafiğinde Ankara, diyalog yollarını sonuna kadar kullandı. Barış Pınarı Harekatı'yla yeniden ısınan Ankara-Washington hattının 8 yıllık serüvenini yenisafak.com derledi.
Suriye ordusu, iktidar karşıtı gösterilerin merkezi Dera'da kontrolü sağlamak için geniş çaplı bir operasyon başlattı. Tank ve zırhlı araçların desteğinde kente giren askerler muhalifleri hedef aldı.
Türkiye protestoların devam ettiği Suriye'de hükümete reform çağrısı yaptı. Recep Tayyip Erdoğan, "Suriye'de bir dağılmanın, bir parçalanmanın, bir mezhep çatışmasının doğmasına yönelik endişelerimiz var. Bunları da görmek, yaşamak istemiyoruz" dedi.
ABD Başkanı Barack Obama, 'Suriye halkının yararı için artık Beşşar Esad'ın çekilme zamanının geldiğini' belirtti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Suriye büyükelçisinin çekilebileceğini söyledi ve tampon bölge ya da güvenlik bölgesi kurulması önerilerini değerlendirdiklerini belirtti.
ABD Başkanı Obama ile Başbakan Erdoğan'ın Suriye konusunu telefonla görüşürken Beyaz Saray'da çekilen bir fotoğraf yayınlandı. Telefon görüşmesinin yapıldığı esnada çekilen fotoğrafta Obama'nın elinde bir beyzbol sopasının olduğu görülüyor. Fotoğrafın bir mesaj içerip içermediği tartışma konusu oldu.
ABD Başkanı Barak Obama'nın ulusal güvenlik danışmanı John Brennan, Suriye'nin bir bölümünde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının uzak bir ihtimal olmadığını söyledi.
NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanları, Türkiye'yi Suriye'den gelecek olası tehlikelere karşı korumak için iki ülke sınırına Patriot füze savunma sistemi kurulmasını onayladı.
Beşşar Esed güçleri Şam'ın Doğu Guta Banliyösü'nü kimyasal silahlarla vurdu: Saldırıda 600 kişi öldü.
ABD Başkanı Barack Obama, dört aşamalı DEAŞ'la mücadele stratejisini açıkladı. Irak'ın yanı sıra Suriye'de de örgüte yönelik hava saldırıları düzenlenmesine yeşil ışık yakan Obama, "Hem Suriye hem de Irak’ta DEAŞ'a karşı harekete geçmekten tereddüt etmeyeceğim" dedi.
Suriye'nin kuzeyindeki Ayn El Arab bölgesinden iki gün içinde 100 bini aşkın Suriyeli mülteci, Şanlıurfa'nın Suruç ilçesine giriş yaptı.
ABD Temsilciler Meclisi'nde, DEAŞ'a karşı savaşan güçlere(!) doğrudan silah yardımı için Başkan Obama'ya yetki veren tasarı hazırlandı.
ABD Başkanı Obama, Türkiye'yi binlerce DEAŞ'lıyı Suriye'ye geçişini önleyememekle suçladı. Seçim kampanyası boyunca Türkiye ile ilgili açıklama yapmayan Obama'nın bu eleştiriyi seçimlerin hemen ardından yapması dikkat çekti.
ABD Savunma Bakanlığı yetkilisi, İncirlik Üssü'nün koalisyon güçlerinin kullanımına açılması konusunda Türkiye ile anlaşmaya varıldığını söyledi.
ABD Başkanı Barack Obama, Türkiye'nin PKK'ya değil DEAŞ'la mücadeleye odaklanması gerektiğini söyledi: DEAŞ'ın bölgedeki en büyük tehdit olduğu ve buna odaklanmaları gerektiği Türkiye'ye ilettik.
ABD Başkanı Barack Obama, G20 zirvesi'nde Suriye için hem uçuşa yasak bölge hem de güvenli bölge konusuna kapıyı net şekilde kapattı.
ABD Suriye'nin kuzeyinde YPG’nin yardımıyla bir hava üssü kurdu. Çalışmalar uydudan görülürken Haseke’deki üssün, DEAŞ'la savaşan güçlere cephanelik taşımak için kullanılacağı aktarıldı.
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby "Biz YPG'yi terörist örgüt olarak görmüyoruz ve kendilerini desteklemeyi sürdüreceğiz" dedi.
Amerika, PKK'nın Türkiye'deki terör eylemlerini durdurması karşısında, PYD'nin Suriye'de Fırat'ın batısına geçmesini önerdi. Bu skandal teklifi de Amerika Başkanı Barack Obama'nın DEAŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk yaptı.
ABD desteğiyle Münbiç’i kuşatan terör örgütü PKK’nın Suriye uzantısı PYD, şehirde özerklik ilan edeceği konuşuldu. Terör örgütü, şehrin adını da Mabuk olarak değiştirdi.
ABD'nin desteğiyle Suriye'de ilerleyen PKK/PYD'ye Türkiye'den sert uyarı geldi. PYD'nin Türkiye sınırına 15 kilometreden fazla yaklaşması halinde vurulacağı uyarısında bulundu.
ABD'li Ashton Carter ile bir araya gelen Savunma Bakanı Fikri Işık, Suriye'de güvenli bölge kurulacağını açıkladı. Güvenli Bölge projesi Türkiye'nin Suriyeli mülteciler için ortaya koyduğu bir projeydi.
Türkiye'de Fetullahçı Terör Örgütü, darbe girişimine kalkıştı. 15 Temmuz gecesi FETÖ'nün darbe girişimi sürerken, Türk hükümeti bunun bir darbe girişimi olduğuna dikkati çekerek ABD'den seçilmiş hükümete desteğini açıklamasını talep etti.
Bu destek talebi neredeyse 'üç saat boyunca' karşılık bulmadı. Washington'dan beklenen açıklama, darbenin başarısızlığa uğrayacağı belli olmaya başlayınca gelebildi.
Darbe girişimini püskürtülmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, "Türkiye'nin NATO üyeliği tehlikede" açıklamasını yaptı. CENTCOM Komutanı Votel ise, darbe girişimi sonrası "NATO'da dostumuz olan askerler tutuklanıyor" ifadelerine yer verdi.
ABD Başkanı Barack Obama, ülkesinin 15 Temmuz'daki darbe girişiminden önceden haberi olduğu hatta girişimde rol oynadığına yönelik haberlerin, kesinlikle yanlış olduğunu söyledi.
Türkiye, Suriye'nin kuzeyine karşı Fırat Kalkanı Harekatı'nı başlattı. ABD Dışişleri Bakanlığı askeri harekattan dolayı endişeli olduklarını açıkladı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD ile birlikte DEAŞ'ı Suriye'nin Rakka kentinden sürmek için bir operasyon yapılabileceğini söyledi.
Terör örgütü PKK/PYD Rakka'da ABD destekli operasyon başlattıklarını açıkladı.
Ankara’nın “Rakka operasyonunu birlikte yapalım” teklifine Washington’dan ret.
Dönemin ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mark Toner Toner, Rakka konusunda ‘Türkiye’yi dinliyoruz’ açıklaması yaptı ve ekledi: Operasyonu yerel müttefikimizle gerçekleştireceğiz.
ABD Başkanlığına seçilen Donald Trump, ülkesinin Suriye'de "güvenli bölgeler" oluşturacağını söyledi.
Trump, "Çok üzücü. Oradaki insanlara yardım edeceğiz. Suriye'de güvenli bölgeler oluşturacağız. Orada güvenli bölgelerin oluşturulmasına yardım edeceğiz." şeklinde konuştu.
ABD Başkanı Barack Obama'nın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Münbiç’te PYD’lilere "eğitim" verildiğini belirterek “Bu işin tamamlanmasından sonra tüm unsurlar ilçeden ayrılacak ve Fırat Nehri'nin doğusuna dönecek” dedi.
‘PYD ile ilişkimiz taktiksel’
ABD'nin Ankara Büyükelçisi John Bass, PYD ve YPG 'ye verilen desteğin taktiksel olduğunu ve yakın zamanda ağır ve gelişmiş silah desteğinin verildiğine dair iddiaların doğru olmadığını söyledi.
Bass: “Suriye'de Kürt kantonları diye tabir edilen bölgenin birleşmesini desteklemiyoruz ve hiçbir zaman desteklemeyeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Koalisyon DEAŞ da dahil olmak üzere, YPG, PYD bunlara destek veriyor" sözlerine ABD Büyükelçiliği'nden yanıt geldi. Büyükelçilikten yapılan açıklamada "ABD hükümeti, YPG veya PKK’ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta. Bizler, PKK’nın terör saldırılarını ve Türkiye’de gerçekleştirdiği menfur şiddet eylemlerini tekrar tekrar kınadık" dendi.
PKK'nın Suriye'deki kolu PYD'nin 2013'teki NATO toplantısında terör örgütü olarak kabul edildiği, ABD'nin de bu belgeyi onayladığı ortaya çıktı.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında El Bab'a yaptığı harekat sırasında Washington’a verilen DEAŞ koordinatlarının ABD güçleri tarafından vurulmadığı ortaya çıktı.
ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Suriye'de YPG'ye yönelik desteğin süreceği ve YPG ile PKK arasında bağ olduğuna inanılmadığı mesajı verildi.
ABD Başkanı Donald Trump, terör örgütü PKK/PYD’ye ağır silah verilmesi kararını onayladı.
Pentagon sözcüsü Albay Rob Manning, terör örgütü PYD’ye verilen silahlarla ilgili konuştu: "Niyetimiz spesifik tehditler ortadan kaldırıldıktan sonra büyük araçlar ve ağır veya personelce kullanılan silahların toplanmasıdır”.
Türkiye’nin Afrin’de terör örgütü PYD’ye karşı başlattığı Zeytin Dalı Harekatı’yla ilgili Washington yönetiminden, ‘NATO müttefikimiz Türkiye'nin meşru güvenlik kaygılarını dikkate alma hususuna bağlıyız. Aynı zamanda DEAŞ karşıtı kampanyaya ve ortağımız SDG'ye de bağlıyız’ denildi.
ABD Genelkurmay Başkanlığı Sözcüsü Kenneth McKenzie, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge kurulması olasılığını Türkiye’yle görüştüklerini söyledi.
ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye'nin Afrin operasyonunun DEAŞ ile mücadeleye zarar verdiğini söyledi. Tillerson, yerel güçlere verdikleri desteğin süreceğini de ifade etti.
Ankara'da ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’un Ankara’ya yaptığı ziyaret sonucu, Türkiye ile ABD’nin Suriye’deki krizin çözümüne yönelik ortak mekanizma kurması kararlaştırıldı.
Münbiç konulu Türkiye-ABD ortak mekanizmasının detayları netleşti:
-Türk askeri Münbiç’te ABD ile ortak denetim sağlayacak
-PYD bölgeden çekilecek
-Teröristlerin elinden silahlar alınacak
-Bölgedeki etnik yapı aslına uygun hale getirilecek
-Yerel halktan oluşan bir yönetim tesis edilecek
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Büyükelçi James Jeffrey, ABD'nin Suriye'de iş birliği yaptığı PYD'nin PKK'nın Suriye'deki uzantısı olduğunu ancak ABD'nin PYD'yi terör örgütü olarak tanımadığını söyledi.
ABD Başkanı Donald Trump, “Suriye’de DEAŞ'ı yendik, Trump başkanlığı döneminde orada bulunmamızın tek nedeni oydu” tweet’iyle Suriye’den askeri birliklerini çekeceğini duyurdu.
ABD'nin Suriye'den çekilme sürecine ilişkin Trump'tan tepki çeken bir açıklama geldi.
Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada; "Kürtlere saldırırlarsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz" dedi.
Ankara ve Washington, ABD'nin Suriye'den çekilme sürecini koordine etmek üzere iki ülke arasında ortak bir görev gücünün kurulduğunu duyurdu.
ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General K. McKenzie ve eski Suriye Büyükelçisi William Roebuck, Suriye’ye giderek PYD/YPG'den Şahin Abdi Cilo (Mazlum Kobane) ve örgüt mensuplarıyla görüşerek poz verdi.
Amerika Birleşik Devletleri Savunma Bakanı Mark Esper, Suriye'nin kuzeyine düzenlenecek olası harekata ilişkin: "Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenlemesi kabul edilemez" dedi.
Türkiye ile ABD arasında güvenli bölge konusunda anlaşmaya varılmasının ardından Müşterek Harekat Merkezi'ninfaaliyetine başlayacağı ve TSK'nn Suriye'nin kuzeyine ilk etapta 10 üs kuracağı belirtildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ile ABD silahlı kuvvetleri Suriye’de Fırat’ın doğusunda güvenli bölge birinci safha uygulamaları kapsamında ilk ortak kara devriyesine başladı.
ABD Savunma Bakanlığı’nın DEAŞ'ı Mücadele Görev Gücü Direktörü Chris Maier, PKK bağlantılı PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) silah, araç ve mühimmat desteği vermeyi sürdürdüğünü açıkladı.
ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey, Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin "Mültecilerin dönüşü dahil daha fazla konuyu konuşmaya hazırız. Anlaşmayı mümkün olduğunca hızlı şekilde uyguluyoruz" dedi.