Türk Akımı Projesi nedir? Rusya ile imzalar atıldı! 10 Ekim 2016

Yeni Şafak
21:0810/10/2016, Pazartesi
G: 10/10/2016, Pazartesi
Diğer

Türk Akımı Projesi nedir? Türkiye ile Rusya arasında süren görüşmelerin ardında imzaların atıldığı bildirildi. Türk Akımı nedir diye merak edenler haberimizden tüm detayları görebilirler. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya devlet başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşmelerin ayrıntılarını yenisafak.com'dan takip edebilirsiniz.

Türk Akımı Projesi nedir? İşte bu sorunun yanıtını haberimizde sizlerle paylaşıyoruz. Alınan son bilgilere göre, Türkiye ile Rusya arasında Türk Akımı Projesi için imzaların atıldığı bildirildi. Türk Akımı Projesini kısaca açıklamak gerekir ise, Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz boru hattı anlaşması olarak ifade edilebilir. İşte Türk Akımı anlaşmasından son gelişmeler ve detaylı bilgiler.



Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Rusya Federasyonu Hükümeti arasında, Türk Akımı Gaz Boru Hattı Projesi'ne ilişkin anlaşma imzalandı.




TÜRK AKIMI PROJESİ HAKKINDA BİLGİLER


Türk Akımı, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı projesinin adıdır. Projenin önerisi Türkiye'ye yaptığı bir devlet ziyareti sırasında, 1 Aralık 2014 tarihinde Rusya devlet başkanı Vladimir Putin tarafından yapıldı. Daha önceden yapılması planlanan "Güney Akım Projesi"nin yerini alan "Türk Akımı"nın Gazprom'a göre henüz resmi bir adı yok.





Boru hattının Anapa yakınlarındaki Russkaya kompresör istasyonundan başlatılması planlanırken, Türkiye'ye nereden giriş yapacağı henüz karara bağlanmamıştır. Hattın Türkiye'deki başlangıç noktasına karar verildiğinde Gazprom'un boru döşeme çalışmalarına hemen başlaması beklenmektedir. Ayrıca iki tane boru döşeme gemisi Karadeniz'de halihazırda beklemektedir.[4]



Boru hattının planlanan tahmini taşıma kapasitesi yılda 63 milyar metreküp'tür. Türkiye'nin bu projeden yılda yaklaşık 14 milyar metreküp doğal gaz alması ve geriye kalan 49 milyar metreküp gazın Avrupa'ya ihraç edilmesi düşünülmektedir. Ancak, Türk-Yunan sınırından Avrupa'ya aktarılacak doğal gaz hattının bu miktarı taşımak için yeterli kapasite olmadığı yönünde endişeler de vardır. Avrupa Enerji Komisyonu başkanı Maroš Šefčovič ise önerilen boru hattının müşterilerinin taleplerini aştığını belirtmektedir.



Sonuç olarak Rusya ile Türkiye arasındaki müzakereler halen tamamlanmış değildir.



Türkiye ve Rusya arasındaki ilk doğrudan doğal gaz boru hattı olan Mavi Akım 2005 yılında devreye girdi. Daha sonra genişletme planı çerçevesinde ismi "Güney Akım" olarak değiştirildi. 2009 yılında Rusya devlet başkanı Putin, Karadeniz'in altından geçerek Samsun'dan Ceyhan'a kadar uzanan ve ayrıca Suriye, Lübnan, İsrail ve Kıbrıs'ı da içeren "Mavi Akım 1" projesini açıkladı.



Erdoğan-Putin görüşmenin ardından açıklama yaptı


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık"



"Türkiye - Rusya arasındaki ilişkiler noktasında bugün gerçekten Sayın Başkan'la dolu dolu bir gün geçirdik"



"Halep'teki gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar"



"Üst düzey istişari konsey toplantımız ile ilgili olarak Dışişleri bakanlarımıza talimatlarımızı verdik. Yıl sonu veya önümüzdeki yılbaşı itibariyle bu toplantımızı da gerçekleştireceğiz"



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Mabeyn Köşkü'nde 1 saat 40 dakika süren bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası Rusya ile Türkiye arasındaki Türk akım gaz boru hattına ilişkin anlaşma imzalandı. Anlaşmayı, Türkiye adına Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı berat Albayrak ile Rusya Federasyonu adına Enerji ve Tabii kaynaklar Bakanı Alexander Novak imzaladı.



Anlaşma sonrasında iki lider ortak basın toplantısında konuştu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan konuşmasında, "Değerli dostum sayın Putin ... sizleri en kalbi duygularla selamlıyorum. Türkiye - Rusya arasındaki ilişkiler noktasında bugün gerçekten Sayın Başkan'la dolu dolu bir gün geçirdik. Sonunda bu az önce imzalanan anlaşmalar, imzalanacak hale geldi ve burada nokta, başkanlar huzurunda konmuş oldu. Türkiye ile Rusya arasındaki normalleşme sürecinin hızla devam edeceğine olan inancım tamdır. Bir çok alanda savunma, sanayi, ticari, turizm konularındaki ilişkilerimizi bundan sonra geliştireceğiz. Bakanlarımız ikili görüşmelere devam ediyor. Üst düzey istişari konsey toplantımız ile ilgili olarak Dışişleri bakanlarımıza talimatlarımızı verdik. Yıl sonu veya önümüzdeki yılbaşı itibariyle bu toplantımızı da gerçekleştireceğiz. Karma ekonomi komisyon toplantısının da aciliyeti nedeniyle ilgili bakanlarımız bu çalışmayı gerçekleştirecekler" dedi.



"FIRAT KALKANI OPERASYONU'NU KENDİLERİYLE GÖRÜŞTÜK"

Fırat Kalkanı Operasyonu'nu Putin ile görüştüklerini ifade eden Erdoğan, "Tabii çok da hassas bir konu; bölgedeki mevcut gelişmeler. Suriye konusunu etraflıca ele alma imkanımız oldu. Fırat Kalkanı Operasyonu'nu kendileriyle görüştük. Bu konuda ne gibi iş birliği yapabiliriz, bunların değerlendirmesini yaptık. Özellikle Halep'teki gelişmelerde, insani yardım konusunda ne gibi bir strateji uygulayalım ki oradaki insanlar bir an önce barışa, huzura kavuşsunlar. Bu konuda gerekli görevlendirmelerimizi yaptık" dedi.



#Türk Akımı
#Doğalgaz boru hattı
#Türkiye
#Rusya
#Anlaşma
#İmza
#Türk akımı nedir