Önce marul, şimdi de çiçek. Sırada domates var! :)
İzleyenlerin bileceği üzere The Martian (Marslı) filminde, Mark Watney isimli astronot Mars'ta unutuluyor. Astronot, hayatını idame ettirebilmek için biyoloji bilgisinin sınırlarını zorluyor ve patates yetiştirmeyi başarıyor. Bu film sıradan bir film olmanın ötesinde bizlere NASA'nın planları hakkında da bilgiler veriyor aslında. NASA'nın, dünyanın dışında bir şeyler yetişmeye çalışması gibi…
Hatırlayacağımız üzere geçtiğimiz sene Ağustos ayında Uluslararası Uzay İstasyonu mürettebatı, uzayda ilk kez marul yetiştirmiş ve bu marulları yemişlerdi.
Uzayda yaşanan son gelişme ise yine tarihe altın harflerle kazınacak nitelikte. Başta Scott Kelly olmak üzere NASA astronotları, ilk kez bir
Dünyadaki halinden farksız görünen bu zinya çiçeği, uzayda bitki yetiştirmek için yeni bir kilometre taşı olarak görülüyor.
NASA'nın bu projesinde marul yerine zinya çiçeğini (bizdeki ismiyle Kirlihanım çiçeği) tercih etmesinin sebebi ise, bu çiçeğin marula göre daha uzun yetişme süresinin olması.
Geçtiğimiz senenin son çeyreğinde başlanan çiçek yetiştirme projesi ilk başlarda aşırı nem ve sınırlı hava akışı gibi sorunlar nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Bitki fitilleri (içinde tohum bulunduran kapsüller) suyu sızdırmış ve yapraklar suni bir şekilde kıvrımlı olmuştu.
Başarısızlık üzerine yetkiyi ve sorumluluğu üzerine alan Scott Kelly, bitkileri program dahilinde değil, kendi karar verdiği vakitlerde sulayacağını NASA'ya belirtmiş. Kelly; 'eğer Mars'a gideceksek ve orada bitki yetiştireceksek, ne zaman sulamamız gerektiğini de bilmeliyiz' diyerek haklılık payını da ortaya koymuş. Hal böyle olunca, yetiştirilen zinya çiçeği için doğrudan Scott Kelly'nin başarısı diyebiliriz.
NASA'nın bir sonraki hedefi için 2018 yılını işaret ediyor. Çünkü yeni tohumlar o tarihte Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilecek. Yani astronotların uzayda domates yemesini izlemek için 2-3 sene daha beklememiz gerekecek. :)