Telefonlar yeniden küçülüyor

Yeni Şafak
11:163/11/2017, Cuma
G: 3/11/2017, Cuma
Yeni Şafak
Mobil cihazların tarihten günümüze boyutlarında yaşadığı değişim, trend olmasına ve beğeni kazanmasına neden oldu.
Mobil cihazların tarihten günümüze boyutlarında yaşadığı değişim, trend olmasına ve beğeni kazanmasına neden oldu.

Akıllı telefonların yıllar içerisindeki gelişimi ve teknolojisi yıllar içerisinde büyüyüp küçülmesine neden oldu. Adeta bir borsa grafiği gibi küçülüp büyüyen telefon boyutları günümüzde yeniden küçülme trendine girdi. Burada merak konusu olan ise yeni gelecek teknolojinin, telefon boyutlarında küçülmeye neden olacak mı? Yoksa günümüz mobil cihazları artık ideal boyutlarına ulaştı mı?

Cep telefonlarında ki gelişme ve değişim yıldan yıla aslında teknolojinin gelişimini gözler önüne sermeye yetiyor. Hayatımızın her alanında kullandığımız mobil cihazlar ile insanlar artık gündelik neredeyse tüm işlerini halleder hale geldi. İhtiyaçtan doğan bu gelişme yıllar öncesinde kimsenin akılının alamayacağı bir boyut kazandı ve kazanmaya da devam ediyor.

Motorola mühendislerinden Martin Cooper ilk cep telefonunu 1973 yılında geliştirdi. Yaklaşık 1 kilogramdan fazla bir ağırlığa sahip telefon tam dolu batarya ile sadece 20 dakikalık bir görüşme imkanı tanıyordu ve telefon 3.995 dolar fiyat etiketi ile alıcı bulabiliyordu.


Yıllar içerisinde gelişen mikroçip teknolojisi zaman içerisinde küçülmeye başladı. İnsanların cep telefonu dedikleri mobil cihazları yanlarından kolayca taşıyabilme ihtiyacı, bu cihazların zaman içerisinde hızla küçülmesine neden oldu. Bu ilk zamanlarda ihtiyaçtan kaynaklı bir gelişme olarak karşımıza çıktı. Fakat sonrasında bu tasarım, şıklık ve zariflik yarışına yerini bıraktı.

Mobil cihaz kullanıcılarının ilgisini çekmek isteyen teknoloji devleri, mobil cihazların boyutlarında küçültmekle işe başladı. Küçük ve zarif cihazlar ile kullanıcıların ilgisini çekmek isteyen üretici firmalar mümkün mertebe en küçük modellerini piyasaya sürmeye başladı. Bu cihaza örnek olarak Panasonic GD90 cihazını da örnek verebiliriz.


Sonrasında donanım parçalarında yaşanan gelişme, eklenen yeni özellik ne yazık ki cihazların yeniden büyümesine neden oldu. Antensiz üretilen cihazlar gibi. Cihazlarda takılmaya yol açan ve her an kırılma tehlikesi yaşanan antenler, bir süre sonra telefonlardan kaldırıldı. Akabinde ekranda yaşanan küçük çaplı büyüme mobil cihazların yeniden biraz daha büyümesine neden oldu. Buna da bir zamanların en büyük telefon üreticilerinden biri olan Nokia’nın 3210 cihazını örnek verme yanlış olmayacaktı.


Devamında gelen süreç içerisinde zariflik kazandırılmaya çalışılan cihazların yeniden küçülmesi mobil cihazları gittikçe popüler hale dönüşmesine neden oldu. Ayrıca cihazlar bütçelere göre yeniden dizayn edildi ve daha fazla model üretilerek daha fazla insanın cebine yerleşmeye başladı.


Daha sonrasın da bilgisayarların yerini alacak telefon anlamında ilk adımı atan Apple, tanıtımını yaptığı ilk telefonla mobil cihaz dünyasında akıllı telefon furyasının da başlamasına neden oldu.

Böylece bilgisayarda yapılan işlemlerin yavaş yavaş akıllı telefonlara taşınması ve bu kulvarda üretici firmalar arasında başlayan yarış telefonları yıl içerisinde yeniden büyümesine neden oldu. Cihazların işlem hacmi ile birlikte büyüyen ekran boyutları söz konusu cihazların büyümesinin en büyük etmenleri arasında yerini aldı.


Kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik ekranların büyümesinin önüne geçemeyen mobil cihaz üreticileri günümüzde, sadece ekrandan oluşan cihazların peşine düşmeye başladı. Bu sayede yeniden cihazların boyutlarını minimum seviyelere indirgemeye çalışan firmalar şimdilik cihazlardaki çerçevelerden tasarruf etmeyi başardı. Lakin yakın zamanda sadece ekrandan oluşan cihazlarla karşımıza çıkmaya hazırlanan teknoloji devleri cihaz bileşenlerini minimum düzeylere düşürerek makul bir boyutla akıllı telefon meraklılarının karşısına çıkmaya hazırlanıyor.


Geçmişten günümüze gittikçe küçülen ve her yeni teknoloji ile büyüyüp sonrasında yeniden küçülen cihazlar, yeniden yeni bir teknolojinin ortaya çıkması ile büyüyecek mi zaman içerisinde göreceğiz. Belki de günümüz teknolojisi ile geliştirilen mobil cihazlar olması gereken ideal boyutlara ulaştı. Belki de bir sonraki gelişme bu boyutlara sahip cihazlara entegre edilebilecek. Bunu bize gelişen dünya teknoloji zaman içerisinde gösterecek.


#Cep telefonu
#Akıllı telefon
#Boyut
#Teknoloji