Yağmur yağışının, güneş enerjisi panelleri için tam bir kabus olduğunu birçok kişi bilir. Zira bazı istisnalar hariç yağmur yağdığında genellikle güneşi göremeyiz. Haliyle güneş ışığı panele vurmadığı için de enerji üretimi gerçekleşmez. Bir de işin fiziksel boyutu var. Kalite düzeyi vasat ve altında olan paneller, aşırı yağışlarda deformasyona uğrayabiliyor.
Görünen o ki Çinli bilim insanları bu sıkıntının üstesinden gelmeyi
… Güneş enerjisi panellerini atomik kalınlıkta grafen ile kaplayan bilim insanları, bu sayede yağmur damlalarından enerji elde etmeyi planlıyor. Hatta bu buluşa göre hava ne kadar kasvetli olursa o kadar iyi. Yeni sisteme göre yağmur damlaları grafen yüzeye yapışıyor ve bir tür doğal kondansatör işlevi görüyor. Grafen elektronları ile su iyonlarının arasındaki keskin fark sayesinde enerji üretimi gerçekleşiyor.
Günümüzdeki kullanılan teknoloji ise bu kadar etkili değil. Güneş enerjisi panellerinin kalitesine göre, enerjiye çevirme oranı %6,5 ila %22 arasında değişiyor. 22'lik enerjiye çevirme oranı ise dünyanın en iyi güneş panellerinin ancak yakalayabildiği bir rakam. Grafen kaplı panellerin üretimine başlandığında ise bu oranların hiçbir önemi kalmayacak. Fakat bu materyalin oldukça pahalı olması nedeniyle, grafen kaplı panellerin ne kadar yaygınlaşabileceği de merak konusu.