Ressam ve sahne tasarımcısı Acar Başkut'un cenazesi, yarın öğle vakti kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek. Başkut, Türkiye'de grafitinin sanata dönüşeceğinin bilinmediği bir dönemde lise duvarlarını karikatür ve resimlerle bezemişti.
Ressam ve sahne tasarımcısı Acar Başkut, 81 yaşında İstanbul'da hayatını kaybetti.
Başkut'un cenazesi, yarın öğle vakti kılınacak namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.
Acar Başkut, gazeteci ve oyun yazarı Cevat Fehmi Başkut'un oğlu olarak 1935'te İstanbul'da dünyaya geldi.
Türkiye'deki ilk grafitiyi, 1950'li yıllarda, öğrenim gördüğü Galatasaray Lisesi'nde okulun duvarlarına uygulayan Başkut, Türkiye'de grafitinin bir sanat dalına dönüşeceğinin öngörülmediği yıllarda, lisenin duvarlarını hocalarının karikatürleri, arkadaşlarının resimleri ve diğer bazı tiplemeler ile bezedi.
Bir yandan tiyatroyla da ilgilenmeye başlayan sanatçı, 1959'da babası ve babasının yakın arkadaşı Muhsin Ertuğrul'un yönlendirmesiyle Münih Güzel Sanatlar Akademisi'ne kaydoldu. Başkut, sahne tekniği ve sahne inşaatını, iki yıl süresince MAN Theaterbau Gustavsburg'da gördü ve çizdi.
Sanatçı, Münih'in ünlü galerilerinde eserlerini sergiledi. Öğrenimi sırasında akademinin düzenlediği konkurda dekor tasarımlarıyla birincilik ödülü kazanan Başkut, bir süre Prof. H. Jurgens ile Kurt Halleger'in asistanlığını yaptı.
Acar Başkut, 1964'te Tiyatro Dekoru ve Tiyatro Kostüm Desinatörü Bölümü'nden "usta" olarak diploma aldı.
Mezuniyetinin ardından Türkiye'ye dönen sanatçı, 1965-1966 yıllarında İstanbul Şehir Operası'nda, 1967'de ise Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde görev aldı. Başkut, İstanbul Devlet Opera ve Balesi'nde uzun yıllar baş dekoratör olarak çalıştı ve 2000 yılında emekli oldu.
Uzun yıllar İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Dekor Tasarım Bölümü'nde öğretim üyeliği yapan Başkut, 1994-1995 UNICEF Ödülü'nü kazandı. Picasso, Renoir, Utrillo gibi ünlü sanatçılarla birlikte "UNICEF Sanat Takvimi"ne girdi.
Sanatçı, yaşamı boyunca İstanbul'un yanı sıra Münih, Moskova ve Tokyo'da açtığı sergilerle adından uluslararası alanda da söz ettirdi.
Acar Başkut'un tiyatro ve opera çalışmaları arasında, İstanbul Şehir Tiyatrosu'nda "Vişne Bahçeleri", "Hacı Yatmaz", "Buzlar Çözülmeden", İstanbul Şehir Operası'nda "Don Pasguale", "Manon Lescaut", "Cavaleria Rusticana ve Palyaçolar", Ankara Devlet Opera ve Balesi'nde ise "Rigoletto", "Turandot", "Martha", "Lucia de Lammermor", "Il Trovatore", "Don Carlos", "Don Pasguale", "Porgy and Bess", "Aida", "Kuğu Gölü" ve "Fındıkkıran" eserleri yer alıyor.