Radyonun sesi stresle başa çıkar

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0020/03/2016, Sunday
G: 19/03/2016, Saturday
Yeni Şafak

İlerleyen teknoloji ile birlikte hayatımızda her şey değiştiği gibi radyo dinleme alışkanlığımız da değişiyor. Günümüzde radyolar daha çok trafikte yaşanan stresi azaltmak için yolda tercih ediliyor.

Son birkaç yıldır dijital radyo yayını yapılıyor. 2017'deyse artık evlerdeki ve arabalarımızdaki analog radyoları kullanamayacağız. İlerleyen teknoloji radyo dinleme alışkanlığımızı da etkiliyor. Zaten evlerinde analog cihazdan radyo dinleyenlerin oranı gittikçe düşüyor. Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği'nin (URYAD) Radyo Dinleme Oranlarının Ölçümlenme Araştırması'na göre Türkiye'de radyoların en çok drive time, yani araba başında dinlendiğini ortaya çıkardı. Kadınların yüzde 60'ı radyo dinlerken erkeklerde bu oran yüzde 71. Yönetim Kurulu Başkanı Olcay Akay "Dijitalin yaygınlaşması ve radyo ile buluşması, yayın kalitesinin iyileşmesine ve içeriğin çeşitlenmesine, aynı zamanda da bunların farkındalığına olanak sağladı. İnternet radyoculuğu düşük maliyetlerle içerikleri ayrıştırılmış haftalık-aylık belli tarz ve özelliklerde radyo kanalları açıp yayınları kitlelere ulaştırma imkanı veriyor" diyor.



DRİVE TİME DİNLİYORUZ


Akay, radyolar için drive time dediğimiz sabah 7.00-10.00 ile akşam 17.00-20.00 saatlerinin, dinleme oranı en yüksek olan zaman dilimleri olduğunu kaydediyor. Metropollerde yaşayıp çalışan yoğun nüfusun büyük çoğunluğu zamanını maalesef trafikte geçirmek zorunda kalıyor. Radyo trafikten ve stresten en kolay kaçma yolu. Akay bu konuyla ilgili şöyle konuşuyor: "Yerel ve ulusal pek çok radyo son zamanlarda yalnızca müzik yayını yapmayı bırakıp içerik de oluşturmaya, bu sıkıntılı saatleri zevkli hale getirmek için içeriği dolu programlarla dinleyicilerine hizmet vermeye başladı."







Önce TV kanallarında gördüğümüz tematik yayıncılık, artık radyolarda da kendini gösteriyor. Dinleyici ne dinlemek istediğini biliyor, o yüzden artık sürpriz şarkılar çalan ya da uzun uzadıya konuşan DJ'leri istemeyen dinleyiciler, dijital radyoları tercih ediyorlar. Türkiye'de önemli digital radyoları bir medya grubu altında ilk kez toplayan “Karnaval Media Grup” önemli konsept radyolara imza atıyor. En dikkat çekenlerinin başında da sadece Sezen Aksu'nun şarkılarının çaldığı “Efsane Sezen” radyosu geliyor. EvrenselMüzik de sadece dünya müzikleri çalan bir radyo. Spotify, Dezeer ve Apple Music gibi müzik platformalarının da sunduğu tarzlara göre dijital ristasyonlar var.



Bir gün herkes kendi radyosunun DJ'i olacak


Dijital radyo dinlemek için internetinizin ve yayını destekleyen bilgisayar, akıllı telefon, akıllı TV olması gerekiyor. Dijital radyonun sunduğu güzel imkanlar var. Mesela ses kesintisi, cızırtı gibi teknik sorunlar dijital radyolarda yok. Şarkı, solist veya albüm hakkında bilgilere hemen ulaşıyorsunuz. Şarkıyı dilediğiniz yerde durdurup tekrar dileyebilir, atlayabilir ya da kendi listenizi oluşturabilirsiniz. Müzikle ilgileniyor ve zevkinize güveniyorsanız yasal prosedürleri tamamlayıp siz de evinizde kendi radyo yayınınızı yapabilirsiniz. Dijitalin tek kötü tarafı radyonun o nostaljik havasını kaybettirecek olması.



#Radyonun sesi
#Karnaval Media Grup
#Ulusal Radyo Yayıncıları Derneği
#Apple Music
#Spotify
#Dezeer