Sosyal hayatı etkileyen ağız kokusu kimi zaman psikolojik sorunlara bile yol açabiliyor. Ramazan ayında dişlerin yeni bir fırça ile macunsuz şekilde temizlenmesi halinde ağız kokusunun yüzde 90 oranında azalabileceği bildirildi. Prof. Dr. Varol Çanakçı, yeni ve macunsuz fırçanın orucu da bozmadığını ve gün içinde birkaç kez tekrarlanabileceğini söyledi.
Ramazan ayında dişlerin yeni bir fırça ile macunsuz şekilde temizlenmesi halinde ağız kokusunun yüzde 90 oranında azalabileceği bildirildi.Ordu Üniversitesi (ODÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Varol Çanakçı, ağız kokusunun, sosyal ve psikolojik problemlere yol açabildiğini söyledi. Çok yaygın bir durum olan ağız kokusunun kişileri bazen zor durumda bırakabildiğini anlatan Prof. Dr. Çanakçı, "Toplumumuzda çok sık görülen bu hastalık bugünlerde daha çok ortaya çıkabiliyor. Ağız kokusu ramazan ayında daha çok gündeme geliyor. Ağız kokusunu fark eden insanlarda zamanla psikolojik sorunlar da oluşuyor. Bu durum bazı hastalıkların habercisi olabiliyor. Örneğin mide, bağırsak, karaciğer veya ağızla ilgili diş çürüğü gibi hastalıklara neden oluyor. Bu yönüyle de haber verici bir özelliği var." diye konuştu.
Farklı şekillerde ağız kokusuyla karşılaşıldığına dikkati çeken Prof. Dr. Çanakçı, tükürük akışının az olduğu zamanlarda da ağız kokusunun oluşabileceğini dile getirdi.
Oruçlu bir kişinin yeni bir fırça yardımıyla dişini temizleyebileceğini aktaran Prof. Dr. Çanakçı, şunları kaydetti:
"Ramazan ayında ağız kokusu için sabah uyanıldığında bir önerim var. Yeni bir fırça alınmalı, hiç macun değmemiş. Bu fırça ile dişler tek tek fırçalanacak. Dil sırtı da aynı şekilde temizlenerek ağız çalkalanmalı. Yaptığım araştırmada orucu kaçıran bir yönü yok. Fırçalama sonucu yüzde 90 oranında ağız kokusu giderilecektir. Bu fırçalama gün içerisinde birkaç defa tekrarlanabilir. Ancak macun kullanılmadan, kuru bir fırça ile bu işlem yapılmalıdır."