HATİCE SAKA
Jules Chore "Kitapları seviyor musunuz öyleyse hayatınız boyunca olacaksınız demektir"diye söyler. Bu ifade, kitap okumayı sevenler için büyük anlam taşır. Gerçekten severek okuduğunuz bir kitabın size vereceği mutluluk, bir anda tükenip bitmez.
Öylece belleğinizden silinip gitmez. Artık o sizin bir parçanız olur. Hep bir köşeden çıkıp, yaşamınızın dönüm noktalarında size yol gösterir. Bu kitapların rehberliği ise kendini türlü şekillerde belli eder. Çoğunlukla ise sizi daha iyi bir kitaba ve yazara yönlendirir. Her iyi kitabın hediyesi, genellikle başka iyi kitaplardır. Birinden ötekine geçişlerde durup baktığınızda, okuma alışkanlığınız ve tarzınızın oluştuğunu fark edersiniz. Bazıları en yakın dostunuz, bazıları sizi uyaran bir öğretmen, bazıları da hayal dünyanızı besleyen bir kahraman olur.
Böylece her yaşta başucunuzdan ayırmadığınız ve sevdiğiniz kitaplarınız hep olur. Kim roman, kimi öykü, kimi şiir olan bu kitapların sayısı değişse de asla vazgeçmediklerimiz mutlaka vardır.
Bugün kapılarını açan 36. Ulusalararası Kitap Fuarı’nın bu yılki teması “Edebiyat iyi ki varsın”. Biz de istedik ki bu fuarı ziyarete giden gençler kendilerine özellikle Türk edebiyatından bir okuma listesi oluştursun.
Kütüphanelerinde bir ömür onlara arkadaşlık edecek kitaplara yer açsınlar. Bunun içinde ömürlerini okumaya adamış, edebiyat dünyasına önemli çalışmalarıyla katkı sağlamış Abdullah Uçman, Selim İleri, Handan İnci, Enis Batur, Mehmet Doğan, Rasim Özdenören, Ali Şükrü Çoruk, Cihan Aktaş, Necmettin Türinay, Fatma Barbarosoğlu, Feridun Andaç, Hicabi Kırlangıç, Necip Tosun ve Seval Şahin’den oluşan yazar ve akademisyenlerden “en iyi on öykü/hikaye/roman” listesi yapmasını istedik.
Toplam 14 yazar ve akademisyenin oluşturduğu listeyi önümüze koyduğumuzda ise şunu farkettik: Türk edebiyatının dünden bugüne en iyi yazarları, aslında her kesim tarafından ilgiyle okunuyor. Yani okuma yelpazemiz oldukça geniş. Ayrıca günümüz yazarlarından da pek çok isim eserleriyle bugünden “iyiler” listesine girmeyi hak etmiş. Kitapevlerinin “Çok satanlar” bölümünde karşımıza çıkan kitapları ya da uzun imza kuyruklarının oluştuğu yazarların isimlerine ise “iyi kitap” listesinde rastlamadık.
Peki yazarların “iyi kitap/yazar” listesinde hangi isimler var? Türk roman ve hikayelerden hangileri Türk edebiyatına emek vermiş isimleri bir okur olarak etkilemeyi başarmış. Bu sorunun cevabını şöyle vermek mümkün:14 yazar ve akademisyenin listesinde isimler aşağı yukarı birbirini tamamlıyor. 11 kişinin listesine girmeyi başaran Ahmet Hamdi Tanpınar romanda ilk sırada. En beğenilen romanı ise Saatleri Ayarlama Enstitüsü. Öykü ve hikayede ise 10 kişinin listesine giren Sait Faik Abasıyanık var. Abasıyanık’ın Alemdağ'da Var Bir Yılan adlı öykü kitabı öne çıkıyor.
Romanda Ahmet Hamdi Tanpınar’ı sırasıyla Peyami Safa, Oğuz Atay ve Halid Ziya Uşaklıgil takip ediyor. Peyami Safa’nın en beğenilen romanı Yalnızız, Oğuz Atay’ın ise Tehlikeli Oyunlar. Halit Ziya Uşaklıgil’in Aşk-ı Memnu romanı kadar beğenilen bir başka eser ise Abdulhak Şinasi Hisar’ın Fahim Bey ve Biz romanı. Romanda birden fazla kişinin beğenisiyle listeye giren diğer yazarları ise şöyle sıralamak mümkün: Tarık Buğra , Yakup Kadri Karaosmanoğlu, Yusuf Atılgan, Halide Edip Adıvar, Tahsin Yücel, Orhan Pamuk, Reşat Nuri Güntekin.
Peki Türk hikayeciliğinde herkesin büyük beğeniyle takip ettiği Sat Faik Abasıyanık’ı atbaşı takip eden isim kim? Bu sorunun cevabını listelerde aradığımızda günümüz hikayecilerinden Mustafa Kutlu karşımıza çıkıyor. Tam sekiz kişinin listesine giren Mustafa Kutlu’nun’nun en beğenilen hikaye kitapları ise şunlar: Bu Böyledir, Ya Tahammül Ya Sefer, Yoksulluk İçimizde ve Uzun Hikaye.
Kürk Mantolu Madonna son zamanların en popüler romanı. Ancak geniş kitleleri peşinden sürükleyen Sabahattin Ali’nin peki hikayelerini okudunuz mu? Eğer hala okumadıysanız çok şey kaçırmışsınız demektir. Zira “En iyi öykü/hikaye” listemizde Mustafa Kutlu’yu hikayeleriyle atbaşı takip eden isim Sabahattin Ali.Onun en beğenilen hikayelerini ise şöyle sıralayabiliriz: Kağnı, Ses, Değirmen ve Hanende Melek.
Hikayede dört ayrı listeye giren Ömer Seyfettin’i takip eden diğer isimleri üç listeye giren Furüzan,Tomris Uyar, Rasim Özdenören, Memduh Şevket Esendal takip ediyor. İki listeye ise Ahmet Hamdi Tanpınar, Bilge Karasu, Oktay Akbal, Onat Kutlar girdi.
Hem roman hem hikayede listeye giren yazarlar ise sırasıyla şöyle: Ahmet Hamdi Tanpınar, Sabahattin Ali, Oğuz Atay, Tarık Buğra, Safiye Erol, Leyla Erbil, Hulki Aktunç, Tahsin Yücel, Vuslat O. Bener.
Ve çağdaşım olan bütün öykü yazarlarının öyküsünü okumayı çok seviyorum.Buraya en az 20 yazarın adını yazmam gerekecekti 5. sırayı hayatta olan bütün öykü yazarlarına ayırıyorum.
Mai ve Siyah, Halit Ziya Uşaklıgil
Huzur, Ahmet Hamdi Tanpınar
Aylak Adam, Yusuf Atılgan
Tehlikeli Oyunlar,Oğuz Atay
Puslu Kıtalar Atlası,İhsan Oktay Anar
Üzümcü,Ahmet Hikmet Müftüoğlu
Ses, Sabahattin Ali
Dülger Balığının Ölümü,Sait Faik Abasıyanık
Korkuyu Beklerken,Oğuz Atay
Uzun Hikaye,Mustafa Kutlu
Huzur,Ahmet Hamdi Tanpınar
Tehlikeli Oyunlar,Oğuz Atay
Anayurt Oteli,Yusuf Atılgan
Yalnızız,Peyami Safa
Son İki Eylül,Hulki Aktunç
Uzun Sürmüş Bir Günün Akşamı,Bilge Karasu
Ben ve Öteki,Tahsin Yücel
İshak,Onat Kutlar
Parasız Yatılı,Füruzan
Gecede,Leyla Erbil
Aşk-ı Memnû-Halid Ziya Uşaklıgil
Sinekli Bakkal-Halide Edip Adıvar
Huzur-Ahmet Hamdi Tanpınar
Tutunamayalar-Oğuz Atay
Benim Adım Kırmızı-Orhan Pamuk.
Abdullah Efendi'nin Rüyaları -Ahmet Hamdi Tanpınar;
On İkiye Bir Var- Haldun Taner
İshak -Onat Kutlar
İpek ve Bakır-Tomris Uyar;
Ya Tahammül Ya Sefer-Mustafa Kutlu
Fahim Bey ve Biz,Abdülhak Şinasi Hisar
Huzur,Ahmet Hamdi Tanpınar
Yalnızız,Peyami Safa
Panaroma,Yakup Kadri Karasomanoğlu
Tutunamayanlar,Oğuz Atay
Ömer Seyfettin,Tüm Hikayeleri
Memduh Şevket Esendal,Tüm Hikayeleri
Sait Faik Abasıyanık,Tüm Hikayeleri
Mustafa Kutlu,Bütün Öyküleri
Tomris Uyar,Bütün Öyküleri