İstiklal Şairi Mehmet Akif Ersoy, vefatının 80. yılında yad ediliyor. Şairin ailesi ve dostlarına yazdığı 70 mektubu derleyen Yusuf Turan Günaydın, “Akif'i bir baba ve dost olarak tüm insani yönleriyle tanıyacaksınız" diyor.
Çanakkale Destanı, Safahat gibi eserleriyle bir milletin uyanışında büyük rol oynayan Milli Şair Mehmet Akif Ersoy eserleriyle, fikirleriyle ve felsefesiyle bugüne ışık tutmaya devam ediyor. Bugün Ersoy'un aramızdan ayrılışının 80.yıldönümü. Bu vesileyle şairi pek gündeme gelmeyen mektuplarına odaklandık. İlk kez 1970'li yıllardan itibaren çeşitli dergilerde yayımlanmaya başlayan mektuplar bugün tek kitapta okurla buluşuyor. Araştırmacı yazar Yusuf Turan Günaydın tarafından derlenen mektuplarda Akif'in kızlarına, yakın dostlarına ve edebiyat çevrelerine yazdığı mektuplar ön planda.
"İstiklâl Harbi'nde önemli görevler üstlenen, harbin kazanılmasında önemli rolü olan yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti'nin İstiklâl Marşını da kaleme almış bir şahsiyetin yaşadıkları yakın tarihimizin panoramasını çizmede bize çok yardımcı olacaktır” diyen Turan, mektuplarda aile fertleri için duyduğu sevgi ve endişeyi, Mısır günlerinde onlar hakkındaki duyguları, Kur'an meâlinin tamamlanış safahatını gözler önüne serildiğini söylüyor.
Kitapta şairin kızları Suad ve Feride Hanım'a, dostları Mahir İz, Eşref Edib, Kuşçubaşı Eşref, Fuat Şemsi İnan, Hâfız Âsım Şakir Gören, Rıza Tevfik gibi şahsiyetlere yazdığı mektupların yer aldığını belirten Günaydın, metinlerden karşımıza çıkan Akif portresini şöyle anlatıyor, “Öncelikle bir baba. Kimi zaman kendini iğnelemekten çekinmeyen mizah duygusu gelişmiş, Mısır'da para sıkıntısı çektiği için İstanbul'daki dostlarından utana-sıkıla borç isteyen bir Âkif. Dostlarından İstanbul'da edebiyat ve yayın hayatının ne durumda olduğunu merak ederek soruşturmayı ihmal etmeyen bir edebiyatçı. Bir yandan meâl çalışmalarını sürdürürken diğer yandan artık şiiri iyice boşverdiğinden yakınan bir şair. Kısacası bütün insanî yönleriyle Âkif bu mektuplarda."
Günaydın, mektupların bugünün insanına da seslendiğini söylüyor ve ekliyor: “Mektuplar, Akif'in bugünün insanına hitap edecek birçok ayrıntıyı barındırıyor. Ayrıntıların özünün karakter sahibi, sorumluluk duygusuna sahip, yapmaya söz verdiği işi tamamlamaya çalışırken çok önem verdiği bazı şeylerden fedakârlık edebilen bir insan nasıl olunur sorusunun cevabı olduğunu söyleyebilirim.”
Mehmet Akif Ersoy, vefatının 80. yılında Edirnekapı Şehitliği'ndeki mezarı başında anılacak. Çocuk Vakfı tarafından bugün saat 14.00'te düzenlenecek anma etkinliğinde Şişli'deki 63 ortaokul ve lise öğrenccisi İstiklal Marşı'nın on kıtasını okuyacak.