Zulme karşı birlik şart

Yeni Şafak
04:0011/09/2017, Pazartesi
G: 11/09/2017, Pazartesi
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan’ın başkenti Astana da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde konuştu
​Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan’ın başkenti Astana da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde konuştu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kazakistan’ın başkenti Astana da İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi’nde konuştu. Kazakistan’daki İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bangladeş ile işbirliği halindeyiz. Zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi temaslar için bulunduğu Kazakistan’ın Başkenti Astana’da İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Bilim ve Teknoloji Zirvesi açılış oturumunda konuştu. Erdoğan, “Barış ve istikrar olmadan kalkınma olmaz. İslam ülkelerinin şu dönemde ayrışmaya değil birlik ve beraberliğe ihtiyacı var. Körfez bölgesinde yaşana kriz hepimizi derinden üzmüştür. Körfez bölgesindeki krizin bir an önce çözüme kavuşmasını istiyoruz” dedi.

BARIŞ OLMADAN KALKINMA OLMAZ

Cumhurbaşkanı Erdoğan son dönemde İslam coğrafyasında yaşanan drama dikkat çekerek herkesi birlik olmaya davet etti. Barış, istikrar ve güvenlik olmadan kalkınma ve ilerlemenin olamayacağına işaret eden Erdoğan, “İslam ülkelerinin şu dönemde çatışmaya ve gerilime değil vahdete, birlik ve beraberliğe ihtiyacı bulunuyor. Körfez bölgesinde yaşana kriz hepimizi derinden üzmüştür. Körfez bölgesindeki krizin bir an önce çözüme kavuşmasını diliyoruz. Kuveyt’in arabuluculuk çalışmalarını desteklemeyi sürdüreceğiz” dedi.

KUDÜS VE HAREM-İ ŞERİF VURGUSU

Erdoğan, “Kudüs ve Harem-i şerifin kutsiyetinin ihlal edilmesine asla izin veremeyiz. Provokasyonların önüne geçilmesi için çok daha kararlı bir tutum ortaya koymalıyız. Myanmar’da Müslüman kardeşlerimizin çektiği zulümlerin son bulması için hep birlikte çalışmalıyız. Bölgede yaşanan insani dramın önüne geçmek için Myanmar ve Bangladeş hükümetleri ile çalışmak istiyoruz.” dedi.

ZULMÜN BİTMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIZ

Erdoğan, “Baskı ve katliamlardan kurtulmak için topraklarına sığınan Müslümanlara gerekli kolaylığın gösterilmesi beklentisi ve yardım teklifimizi Bangladeş makamlarına ilettik. Uluslararası kuruluşlar, bilhassa da İslam ülkeleri olarak elimizden gelen tüm imkanlarla bu zulmün son bulması için birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

TERÖRİSTLER İNTERNETİ KULLANIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İnternetin ve sosyal medyanın İslam düşmanlığın aracı olma yanında terör örgütleri tarafından etkin şekilde kullanıldığını biliyoruz. İslam ülkeleri olarak vatandaşlarımızı internetin tüm nimetlerinden yararlandırırken zararlarından da korumalıyız” dedi. 

  • Yüzde 55 okuma
    yazma bilmiyor
  • İslam dünyası adına çok önemli bir adım atıldığına işaret eden Erdoğan, “Biz, ilk emri ‘ikra’ yani ‘oku’ olan, beşikten mezara kadar ilim öğrenmeyi tavsiye eden bir dinin mensuplarıyız. İslam medeniyeti, özünde bir ilim ve irfan medeniyetidir. Müslümanların dünya siyasetine yön verdikleri dönem aynı zamanda bilginin, ilmin, yeniliğin merkezi oldukları dönemdir. Ne zaman ki Müslümanların hayatında okuma, ilim tahsil etme, araştırma, sorma, sorgulama ikinci plana düşmüştür işte o zaman gerileme ve çöküş de başlamıştır. Bugün İslam dünyasındaki nüfusun yüzde 55’i okuma yazma dahi bilmiyor. OECD ülkelerinde milli gelirden eğitime ayrılan payın ortalaması yüzde 5,2 iken bu oran İslam dünyasında yüzde 1’i dahi bulmuyor. En başarılı çocuklarımızı, en parlak beyinlerimizi Batılı kurumlara ve ülkelere kaptırıyoruz.”

Astana’da diplomasi
trafiği

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kazakistan’ın başkenti Astana’da zirveye katılan dünya liderleri ile önemli görüşmeler gerçekleştirdi. Bunlardan en önemlisi Bangladeş Cumhurbaşkanı Abdul Hamid ile oldu. Myanmar’daki zulümden kaçan Arakanlılar Bangladeş’e sığınıyor. Mazlumlara yardım konusunda Bangladeş ile ilişkilerin geliştirilmesi bu açıdan büyük önem taşıyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile bir araya geldi. Erdoğan ayrıca Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin, Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Bosna-Hersek Başkanlık Konseyi Üyesi Bakir İzetbegoviç, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Gine-Bissau Başbakanı Umaro Sissoco, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ile görüştü. Bağımsızlık Sarayı’nda gerçekleşen kabullerden sonra açıklama yapılmadı.

Kararların
takipçisiyim

İİT Bilim ve Teknoloji Zirvesi’nde Arakan Müslümanlarıyla ilgili nihai rapor kabul edildi. Raporun kabulünün ardından söz alan Erdoğan, zirveye başarıyla ev sahipliği yapan Nazarbayev’e ve zirveye katkılarından dolayı Bilimsel ve Teknolojik İşbirliği Daimi Komitesi Başkanı Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin’e teşekkürlerini iletti. Erdoğan, “Burada alınan kararların kalıcı olması ve gelecek kuşaklar için önemli izler bırakması hepimizin gayretlerine bağlıdır. Türkçemizde ‘Söz uçar, yazı kalır’ şeklinde bir deyim var, bu masa etrafındaki tüm kardeşlerimin bu zirvede alınan kararların uygulanmasının takipçisi olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Expo 2017’de
gündem enerji

Türkiye, Astana’da düzenlenen Expo 2017 Fuarı’na damga vurdu. Erdoğan’ın bizzat ziyaret ettiği fuardaki Türk standı büyük ilgi gördü. Ekonomi Bakanlığı adına tamamen yerli ürünlerle hayata geçirilen 1000 metrekarenin üzerinde bir alana kurulu Türk pavilyonu, dünya barışı, sürdürülebilir enerji, adil bölüşüm ve enerji güvenliği gibi konularda ‘enerjinin merkezi’ olduğu mesajını verdi. Türkiye, bölgesel enerji ticaretinin merkezi ve enerjinin güvenli bir şekilde tüketicilere taşınmasında önemli bir aktör olduğu mesajı verdi.

Arakan için 19 maddelik bildiri

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT), Arakan eyaletinde Müslüman azınlığa baskı uygulayan Myanmar hükümetine, uluslararası hukuktan ve insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısı yapıldı. Bildiride, Arakan eyaletinde Müslüman topluluğa yönelik uygulanan sistematik baskılar ve sivillere yönelik zorbaca eylemlerden duyulan kaygı vurgulanarak, Myanmar hükümetine uluslararası hukuktan ve insan hakları sözleşmelerinden kaynaklanan yükümlülüklerine uyma çağrısı yapıldı. Liderler, Myanmar hükümetinden, Arakanlı Müslümanlara uyguladığı sürgün siyasetine ve Müslüman azınlığın İslami kültür ve kimliğini silmeye yönelik girişimlerine son vermesi ve Arakan Danışma Komisyonunun tavsiyelerine uyma çağrısında bulundu.

  • Ok Attı
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Astana ziyaretine eşlik eden eşi Emine Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan, Kazakistan’da Kazak halkının kültürünün sergilendiği Etnik köyü ziyaret etti. Gerçekleştirilen spor etkinliklerine ilgi gösteren Emine Erdoğan ok attı. Etnik köy, EXPO 2017 çerçevesinde kuruluyor.

#Astana
#İslam İşbirliği Teşkilatı
#Recep Tayyip Erdoğan
#Kazakistan