Rusya ile S-400 anlaşmasının tamamlanmasının ardından sevkiyat çalışmaları hız kazandı. Türkiye ile Rusya arasındaki görüşmelerde sistemin Ankara’daki Akıncı üssüne kurulması kararlaştırıldı. Buna göre üsse iki büyük hangar ve rampalar inşa edilecek. Sistemlerin bakım sevki de buradan yapılacak.
S-400’lerin Akıncı’ya getirilmesi öncesi, Üs’te hummalı çalışmalar başlatıldı. Edinilen bilgiye göre, Rusya devlet silah ihracat şirketi, S-400 füzeleri için ihtiyaç duyulan hangarlar ve rampaların sevkiyat öncesi hazır edilmesini istedi. Bu kapsamda Akıncı Üssü’ne 2 adet devasa hangar yapılacak. Bu hangarlar da “özellikli” olacak. Rusya, S-400’lerin muhafaza edileceği ve bakımlarının yapılacağı hangarların taşıması gereken özellikleri daha sonra bildirecek. Akıncı Üssü’ne ayrıca, füze bataryaları için rampa yerleri yapılması istendi.
Kaynaklar, Akıncı Hava Üssü’nün halen mevcut bakım hangarlarıyla da yerinde bir tercih olduğunu belirtiyorlar. Halen bakım hangarlarının S-400 için küçük kalabileceği, daha büyük hangarların kısa sürede yapılabileceği belirtiliyor. Yine üssün hayli geniş oluşu ve pistleriyle de S-400’ün barış mevzilenmesi ve füze rampalarının inşasında uygun bir alan olduğuna işaret ediliyor. Bu arada uzmanlar, Türkiye’nin kendi uzun menzilli hava savunma sistemini ortak üretim modeliyle üreteceği çalışmalarda Roketsan’ın tecrübe birikimiyle öne çıktığına işaret ediyor.
- Tercih nedeni sevk noktası
- Askeri mevzilenme yerleri, ulaşım ağı öncelikli olmak üzere çeşitli kıstaslara göre belirleniyor. Bu doğrultuda da güneyden gelen hattı Ankara’dan İstanbul’a ulaştıran kavşak noktadaki Akıncı Üssü öne çıkıyor. Akıncı Üssü, daha önce Çin’le yapılan anlaşma kapsamında da uzun menzilli füzelerin mevzilendirilme yeri olarak değerlendirilen üsler arasındaydı. O yıllarda 141 ve 142 filoların yoğun görev yaptığı üs dolu olduğu için tercih edilmemiş, Çin füzeleri için Akıncı Üssü yerine, demiryolu ulaşımı ile öne çıkan Bandırma Üssü öne çıkmıştı. Akıncı Üssü’nün 15 Temmuz’da boşaltılmasıyla S-400 füzelerinin mevzilendirilmesinde en uygun üs olarak öne çıktı.
Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Rusya ile yapılan anlaşma sonrası S-400 hava savunma sistemlerinin kısa süre içerisinde Türkiye’ye getirileceğini söyledi. Türkiye’nin füzeleri satın almasıyla Rusya’dan teknoloji transfer edeceğini belirten Bozdağ, “Türk mühendisleri ve bilim insanlarının da bu füzeyi yapabilme imkan ve kabiliyeti geliştirilecek” dedi. "Biz hava savunma sistemimizi kurmaya mecburuz" diyen Bozdağ, "Başka ülkelerden gelen Patriotlarla hava savunma sistemimizi sağlayabiliyoruz. Yarın vermedikleri zaman ne yapacağız? Devlet olarak güvenlik tehditleri olduğu zaman, muhtemel tehditlere göre tedbir almakla mükellefiz."