Adana'da yasadışı dinlemeleri yapan büronun başındaki polisin, hakkında tutuklama kararı bulunmasına rağmen cumartesi günü nöbetçi hakim tarafından serbest bırakıldığı ortaya çıktı. Bu durum paralel yapının 'nöbetçi hakim' planını da deşifre etti. Telekulak soruşturması kapsamında tutuklanan 6 istihbaratçı polisi cezaevinden kurtarmak amacıyla tutukluluğa ikinci itirazı haftasonu yapmayı planladığı, ancak hakimin dosyayı incelenmek üzere bir üst mahkemeye göndermesi üzerine bu planın bozulduğu öğrenildi. 6 polis için cuma günü verilen tutukluluğa itiraz talebi nöbetçi mahkeme tarafından reddedildi. Avukatların hafta sonu görevli nöbetçi hakime yeni bir itiraz dilekçesi verme hesabını ise itirazı reddeden hakimin sevki bozdu. Hakim, dosyayı incelenmek üzere 8. Asliye Ceza'ya gönderince itiraza reddin görüşülmesi pazartesi gününe kaldı.
Nöbetçi hakim oyununu ortaya çıkaran en önemli işaret ise Adana'daki telekulak soruşturması kapsamında, dinlemeleri yapan teknik büronun başında bulunduğu gerekçesiyle hakkında yakalama kararı çıkartılan Başkomiser A. A'nın serbest bırakılması oldu. Tutuklanan 6 polisin verdiği ifadeler üzerine hakkında tutuklama emriyle yakalama kararı çıkartılan A. A., tayin edildiği Trabzon'dan Adana'ya getirildi. Cumartesi günü nöbetçi hakim A. E. D'nin karşısına çıkartılan başkomiser A. A'nın ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldıği ortaya çıktı. Tutuklama kararı bulunduğu için yakalanan bir şüphelinin nöbetçi hakim tarafından hukuka aykırı olarak serbest bırakılması ise nöbetçi hakim oyunu iddialarını güçlendirdi.
Cumartesi günü yaşanan bu olayın ardından pazar günkü nöbetçi hakimin ise MİT TIR'larını durduran savcı A. T.'nin hakim eşi S. R. T. olması gözleri bu kez de 6 polis için yapılan tutukluluğa itiraz dilekçelerine çevirdi. Cuma günü yaptıkları tutukluluğa itiraz talepleri reddedilen polislerin itiraz dilekçelerini bu kez hafta sonu nöbetçi hakime vermeleri bekleniyordu. Ancak cuma günü itirazlara bakan ve reddeden hakimin dosyayı incelenmek üzere bir üst mahkemeye göndererek hafta sonu planını bozduğu ve böylece uygun hakim planının suya düştüğü öğrenildi.
Adana'da paralel yapıya yönelik soruşturmayı yapan savcıların özel hayatlarının mercek altına alındığı bildirildi. Adli kaynaklar, yargıçların hareketlerinin 24 saat boyunca gözlendiğini ifade ediyor. Adana'da 6 polisi tutuklayan nöbetçi hakimin hakkında oluşturulan söylentilerin ise bu kampanyanın bir parçası olduğu belirtiliyor. İddiaya göre, tutuklamayı yapan hakimin rüşvet aldığı için HSYK tarafından soruşturuldu. Ancak bunun iftira olduğu ve hakim hakkında rüşvet suçlamasıyla bir soruşturma yürütülmediği ortaya çıktı. Bu söylentilerin paralel yapıya yönelik operasyonlara imza atan kamu görevlilerini itibarsızlaştırmak için ortaya saçıldığı kaydedildi.
Adana'da hakim ve savcıları şantaj amacıyla sahte isimlerle dinleten şebekeye karşı geçtiğimiz hafta yapılan operasyonda 8 polis gözaltına alınmıştı. Emniyet sorgusunun ardından savcılığa sevk edilen polislerden 6'sı tutuklanması istemiyle nöbetçi mahkemeye sevk edilmiş, mahkemede delileri göz önünde bulundurarak 6 polisi tutuklamıştı. Polisler TCK'nın 204, 267 ve 271. Maddeleri uyarınca tutuklandı. Adana İstihbarat Şube'de görevli polislerin, 'Görevi kötüye kullanmak, görevi gereği düzenlemeye yetkili olduğu resmi bir belgeyi sahte olarak düzenlemek, gerçek bir belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştirmek, gerçeğe aykırı belge düzenlemek veya sahte resmi belgeyi kullanmak, yetkili makamlara ihbar veya şikâyette bulunarak, işlemediğini bildiği hâlde, hakkında soruşturma ve kovuşturma başlatılmasını ya da idarî bir yaptırım uygulanmasını sağlamak için hukuka aykırı bir fiil isnat etmek, işlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar etmek ve işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uydurmak' gibi suçları işlemekle itham ediliyor.