CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun 3. toplantısında masadan kaçtı. Başkanlık sisteminin tartışılacak olmasını gerekçe gösteren CHP'liler, komisyonun dağılmasına yol açtı. AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP'nin yeni anayasa çalışmalarını sabote ettiğini söyledi.
CHP başkanlık sistemini bahane ederek çalışma usullerini belirlemek üzere üçüncü kez toplanan Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun dağılmasına yol açtı. Daha önce Kılıçdaroğlu'nun ağzından başkanlık sistemini tartışmaya hazır olduklarını açıklayan CHP, komisyon toplanınca fikir değiştirdi. Başkanlık sisteminin tartışılmasını engelleyecek bir maddeyi çalışma usullerine eklemek isteyen CHP, talebi kabul görmeyince masadan kalktı. Komisyon, çalışma usullerini belirleyemeden dağıldı. Komisyonda bulunan 4 parti geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda tam mutabakat konusunda anlaşmıştı.
Edinilen bilgilere göre AK Parti, komisyonun adında “mutabakat”, MHP ise “uzlaşma” olmasını istedi. MHP uzlaşma ve mutabakatın aynı kavramlar olduğunu belirterek komisyonun adında bir sıkıntı olmadığını dile getirdi. HDP de bu konuda aynı görüşte olduğunu bildirdi. Ancak CHP komisyonun adının “Darbelerden Arındırma Komisyonu” olması konusunda ısrarcı davrandı. Bu isim konusunda ısrarcı davranan CHP'ye diğer üç parti karşı çıktı. Komisyonda bulunan üyeler de anayasayı darbelerden arındırmak istediklerini belirterek, bunun anayasa komisyonun işi olmadığını söyledi. Bunun için ayrı bir komisyon kurulması gerektiğini belirten üyelerin, “Bu ağır yükü bu komisyona yükleyemeyiz. Bu yükü yüklersek anayasanın yenilenmesi çalışmalarını yürütemeyiz” dediği öğrenildi.
Çalışma usullerini belirlemek için toplanan komisyonda CHP'nin “Çalışmaları parlamenter sistem içerisinde yürütelim” dediği öğrenildi. Geçmişte “Başkanlık sistemini tartışırız” açıklamaları yapan CHP'liler, bu sefer başkanlık sisteminin tartışılmaması maddesini çalışma usullerine eklemek istedi. Geçen haftaki yapılan toplantıda bu konuda tam mutabakat çıkmıştı. 3 parti komisyonda aynı yönde görüş bildirdi ancak CHP reddedince uzlaşma olmadı ve komisyon çalışma usullerini belirleyemeden dağıldı.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan masadan kalkmalarıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Tezcan, “Biz bu süreci anayasa ile birlikte bir darbe hukukunda arınma süreci olarak algıladık ve temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran bütün alt mevzuatı da eş zamanlı ele alacak bir anayasa çalışması yapmamız gerektiğini ifade ettik. ” dedi.