Türkiye’nin kalbi dün İstanbul Boğazı'nda attı. Temeli 2013 yılında atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün yapımı tamamlandı. Asya ve Avrupa'yı üçüncü kez birleştiren dev projede son kaynağı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu yaptı.
Türkiye, dün tarihi bir gün daha yaşadı. İstanbul Boğazı'nda Yavuz Sultan Selim Köprüsü'ne 9 metrelik son tabliye de yerleştirilerek Asya ile Avrupa 3'ncü kez birleşti.
İstanbul'un fetih yıldönümü 29 Mayıs 2013'te temeli atılan, hemen ardından Gezi olaylarının başladığı süreçte sokakları savaş alanına çeviren eylemciler, o dönem Başbakan olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 'inşaatı durdurmasını' talep etmişti. Erdoğan'ın kararlılığıyla atlatılan sürecin ardından Türkiye aynı yıl, milli ekonomiyi sırtlayan işadamlarına yönelik 17-25 Aralık darbe girişimlerini yaşamış ve aralarında Kanal İstanbul, 3'üncü Havalimanı ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün de bulunduğu dev projeler durdurulmak istenmişti. Boğaz'da yapımı tamamlanarak iki yakayı birleştiren dünyanın en büyük asma gerdanlığı, karanlık lobilere de en güzel cevap oldu.
Köprüde son tabliyenin yerleştirilmesi töreninde yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul için 'yıldız' diyebilecekleri projenin son tabliyesini koymanın onurunu yaşadığını söyledi.
Erdoğan, 29 Mayıs 2013'te temeli attıkları gün birilerinin 'Olmaz canım' dediklerini anımsatarak, şöyle konuştu: “Hele hele Gezi olayları başladığı zaman 'İşte bu iki tane beton yığınıyla kalır' diyorlardı. Bunlar yazıldı, çizildi, hatta hatta buralara kadar zahmet edip geldiler, denizde gösteriler yaptılar. Ama onlar onu yaparken biz dedik ki 'hayır.' Biz bunları birleştireceğiz. Avrupa ile Asya'yı Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birleştireceğiz ve bu bizim dünyaya en önemli mesajımız olacak. İşte hemen sağ tarafımız Karadeniz ve boğazdayız, Marmara'ya açılıyoruz. Böyle bir yerde ancak büyük düşünenler bu tür büyük projeleri gerçekleştirirler ve bizler de bu yola böyle çıktık."
“Dünyada asma köprüler içerisinde en geniş, dört gidiş-dört geliş, iki de hızlı tren raylı sistemin olduğu benzer bir proje yok. Asma köprü olarak bu uzunlukta bir başka köprü de yok. Bunlar bizim iftihar vesilemiz ve inşallah ağustos ayında artık bütün viyadükleriyle her şeyiyle tamamlanıp, hep birlikte açılışını gerçekleştireceğiz. Marmaray Projesi'ndeki başarı, ki şu ana kadar yaklaşık 130 milyon yolcu Marmaray'dan geçmiş bulunuyor. Yine önümüzde Avrasya Tüneli var. Avrasya Tüneli de inşallah tamamlanıyor. Onun da bitişi bu yıl sonu. Avrasya Tüneli'nin de bitişi olacak ve böylece artık bizim Avrupa-Asya arasındaki gidiş-gelişlerimizde bir rahatlama şüphesiz ki meydana gelecek. Bütün zorluklara rağmen, bu zorları kolay kılıcı adımlar atılıyor. Bir de Körfez geçişiyle ilgili İstanbul-İzmir arasını yaklaşık 3,5 saate indiren proje dev projedir. Orada da Körfez hattındaki köprü, aynı şekilde şu anda hızla o da devam ediyor."
“Şöyle bir durum var; bütün bunlar Başbakanımızın ifade ettiği gibi gönülleri birleştirmenin ötesinde bize olayları düşünürken, hem işin ekonomik boyutunu düşünüyoruz. Neden? Çünkü bütün nakliye olaylarındaki düşüşler, maliyetlerin düşüşü. Bir diğer yandan kaza risklerini ciddi manada düşürüyoruz. Çünkü tarihimizdeki trafik kazalarındaki durumları düşünün. İşte bütün bunlarla derdimiz yola çıktığımızda biz 'her şey insan için' demiştik. 'Önce insan' demiştik, 'insanımızın huzuru' demiştik. Hamdolsun artık bunları teker teker gerçekleştirmenin bahtiyarlığı içerisindeyiz. Gerek Başbakanımız olsun bakanlarımız olsun, bu noktada mimarından mühendisine kadar, işçisine kadar, yüklenici firmaların bu işi sıkı tutuşundaki gayretine, özellikle şahsım, milletim adına çok çok teşekkür ediyorum. Allah kendilerinden razı olsun diyorum ve atacağımız bu adımla çekeceğimiz besmeleyle de bu kaynak hayırlı olsun diyorum."
- 1- Rekor Süre29 Mayıs 2013 İstanbul'un fetih yıldönümünde temeli atılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü, 2 yıl 9 ay gibi kısa bir sürede Asya ile Avrupa'yı birleştirerek köprü inşaatları içerisinde bir rekora imza attı.
- 2-Jet MontajKöprüde son bir ayda 10 adet çelik tabliyenin montajı yapılıp kurulumu tamamlandı. Asya ve Avrupa yönünde iki taraftan aynı anda ilerleyen montaj işlemi 'Lifting Gantry' isimli farklı bir vinç kullanımıyla gerçekleşti. Bu yöntemle son bir ayda köprünün 238 metrelik kısmı hazır hale getirildi.
- 3- En GenişBinlerce işçi ve mühendisin 7 gün 24 saat aralıksız çalıştığı Yavuz Sultan Selim, 59 metrelik genişliği ile dünyanın en geniş köprüsü unvanını alacak.
- 4- En uzun8 şerit karayolu ve 2 şerit demiryolu olmak üzere toplamda 10 şeritli köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre. Köprünün toplam uzunluğu ise 2 bin 164 metre. Köprü bu özelliği ile üzerinde raylı sistem olan dünyanın en uzun asma köprüsü olacak.
- 5- En YüksekYavuz Sultan Selim Köprüsü, kule boylarıyla da bir rekora imza attı. Avrupa yakasındaki Garipçe'de kule yüksekliği 322, Anadolu yakasındaki Poyrazköy'de bulunan kulede ise yükseklik 318 metre. 322 metrelik kuleyle dev yapı, 'dünyadaki en yüksek kuleye sahip asma köprü' unvanını aldı.
- 6- Türk İmzası4,5 milyar TL yatırımla yapılan 3'üncü Boğaz Köprüsü, 'yap-işlet-devret' modeliyle gerçekleşiyor. Büyük kısmında Türk mühendislerin emeği bulunan projeyi IC İçtaş-Astaldi JV ortaklığı üstlendi. Şirket, köprüyü 10 yıl işlettikten sonra Ulaştırma Bakanlığı'na devredecek.
- 7- Açılış Ağustos'ta1973 yılında faaliyete geçen Boğaziçi Köprüsü ve 1988 yılında tamamlanan Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden sonra İstanbul Boğazı'na yapılan 3'üncü gerdanlık Yavuz Sultan Selim Köprüsü, kalan diğer çalışmaların tamamlanmasının ardından ağustos ayında hizmete açılacak.
- 8- Otoyol 116 KMYavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında inşa edilen 116 kilometrelik otoyolda viyadükler önemli bir yer tutuyor. Otoyolun 13,5 kilometrelik kısmını viyadükler oluşturuyor. Şu ana kadar projedeki 64 viyadükten 48'inde çalışmalar tamamlandı. Bu viyadüklerin bazılarının yüksekliğinin 85 metreye ulaştığı öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu tören alanına iki ayrı helikopterle geldi. Köprü üzerinde belirlenen alana inen helikopterden indikten sonra Erdoğan ve Davutoğlu, işçiler ve şantiye yetkilileriyle birlikte köprü ortasına kadar yaklaşık 1150 adım yürüdü. Yürüyüşe Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da oğlu ile katıldı.
Neşeli anlara sahne olan törende Erdoğan, 7/24 mesainin sürdüğü şantiyedeki işçilerin yanına giderek onlara ikramiye müjdesi verdi. IC Holding Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Çeçen'le konuşarak işçilere 3'er bin lira ikramiye verilmesini isteyen Erdoğan, gerekli sözü aldıktan sonra işçilere ödemenin Ramazan ayından önce yapılacağını belirtti. Bu arada köprünün girişinde tören öncesinde alınan yoğun güvenlik önlemleri dikkat çekti. Açılış törenini takip edecek basın mensupları ve köprüde çalışan görevliler polis noktalarında tek tek aranarak içeri alındı. Denizde ise zodyak botları, kıyı emniyeti ve deniz polisinin de önlem aldığı gözlendi.
Video: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan işçilere ikramiye müjdesi
İstanbul için tarihi bir gün yaşandığını vurgulayan Başbakan Davutoğlu, “Emeği geçenlere ve bu tür projelere öncülük eden Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'a Türk milleti adına teşekkür ediyorum. Her taşı Türk milletine emanet olan İstanbul, 3'üncü köprü ile üzerindeki yüklerden büyük bir kısmını atmış olacak" dedi. Araçların köprüden transit geçişiyle, kent merkezindeki yükün hafifleyeceğini kaydeden Davutoğlu, şunları söyledi:
“Bir gurur tablosu ile karşı karşıyayız. İstanbul yeryüzünün üstünde 3 köprü, yerin altında Avrasya, Marmaray tünelleri ile Melen projesini de dahil edersek 6 kez iki kıtayı birleştiren bir şehir olacak. Bu, gelecek nesiller açısından önemli bir proje. Ülkemiz için bir iftihar projesi. Çünkü dünyada büyük yatırımlar ekonomik kalkınmanın düşüşe geçmesiyle birlikte dururken, bu yatırmalara ara vermeden istikrar içinde sürdüren tek ülke Türkiye. Bugün Türkiye her açıdan yükselen ekonomisi, şehirlerine kattığı yeni boyutlar ve dünya çapında gerçekleştirdiği projeler ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile dünya gündemine pozitif bir şekilde mührünü bir kez daha vuruyor."
“Bu dünya için de önemli bir proje. Asya ile Avrupa bir kez daha birleşiyor. Tarihe Asya ile Avrupa arasındaki büyük yolculuğuyla mührünü vuran milletimiz bugün kendi mühendisleri, kendi işçileri, kendi el emeği ve zihin bereketiyle bir kez daha mührünü vuruyor. Rabbim bu mührümüzü daim eylesin. Bu mühür ile birlikte iki kıtayı sadece köprü ile değil, gönül köprüsüyle birleştirmeyi bize nasip etsin. Bu son parçayı koyarken aslında yüreğimize de buluşmaların ilk parçasını koyuyoruz. Firma ile anlaşmamız çerçevesinde açılış günü düğün, nikah aktini gerçekleştirmeyi düşünen bütün işçilerimizin düğünü bu köprü üzerinde yapılacak. Bu son parça aynı zamanda gönülleri de birleştiren ilk parça olacak."