AK Parti’nin Ankara Arena’daki 2. Olağanüstü Büyük Kongresi’ne Binali Yıldırım 1282 delegenin imzasıyla tek aday olarak girdi. Kayıtlı 1470 delegeden bin 411’i oy kullandı. Oylama sonucunda 6 oy geçersiz sayılırken Yıldırım geçerli 1405 oyla AK Parti’nin 3. Genel Başkanı oldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yıldırım’ı hükümeti kurmakla görevlendirdi.
Türki siyaseti dün tarihi günlerinden birini yaşadı. AK Parti'de bayrak değişimi yaşandı. Ankara Arena'da düzenlenen 2. Olağanüstü Büyük Kongre'de Binali Yıldırım 1282 delegenin imzasıyla kongreye tek aday olarak girdi. Kayıtlı 1470 delegeden bin 411'i oy kullandı. Oylama sonucunda 6 oy geçersiz sayılırken Yıldırım geçerli 1405 oyla AK Parti'nin üçüncü genel başkanı oldu ve başkanlığı Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan devraldı.
AK Parti'nin 4. Başbakanı olarak yeni hükümetin de başına geçecek olan Yıldırım, “Taş üstüne taş koymaya geldim” diyerek AK Parti icraatlarının süreceği mesajını verdi. Yıldırım, yeni hükümetinin hedefini ise salona yönelttiği “Yeni anayasayı ve başkanlık sistemini getirmeye hazır mıyız?” sorusuyla ortaya koydu. Yıldırım, dünyanın en büyük havalimanı olacak 3. Havalimanı'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın doğum günü olan 26 Şubat 2018'de hizmete alınacağını söyledi.
Ahmet Davutoğlu, eşi Sare Davutoğlu ile birlikte saat 11.23'te salona geldi. Davutoğlu çiftini girişte Binali Yıldırım ve eşi karşıladı. 'Davutoğlu Ahmet Hoca' müziği ile salona giren Davutoğlu ve eşi alkışlarla karşılandı. Davutoğlu salondakilerle selamlaştı ve karanfil dağıttı. Davutoğlu salonu selamlarken göz yaşlarını tutamayanlar oldu. Davutoğlu ve Yıldırım eşleri ile birlikte kongre salonunda yan yana oturdu, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Halef-selef genel başkanların kıyafet tercihlerinin de aynı olması dikkat çekti. Kongre konuşmaları, yabancı konuklar ve yabancı basın mensupları için İngilizce, Arapça, Rusça, Fransızca ve Almanca'nın da aralarında bulunduğu birçok dilde simultane tercüme edildi.
AK Parti'nin olağanüstü kongresine de seçmenin “yeni anayasa ve başkanlık” talepleri damgasını vurdu. “Kutlu Yürüyüş” adlı sinevizyon gösterisi, “Yeni Anayasası'na kavuşan ve Başkanlık sistemi ile yönetilen büyük bir Türkiye olacak” mesajıyla tamamlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yoğun sevgi gösterilerinin olduğu salonda, Yıldırım da salonu “Recep Tayyip Erdoğan” şarkısı eşliğinde gezdi.
Divan Başkanlığı'na Adalet Bakanı Bekir Bozdağ seçildi. Bozdağ konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yolunun yolları olduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: “Sayın Cumhurbaşkanımız salonda olmasa da, aramızdadır. AK Parti'nin tek lideri vardır. O da Recep Tayyip Erdoğan'dır. AK Parti Tayyip'in partisidir, partisi olmaya devam edecektir. Ondan ayrı düşünülemez. Sayın Cumhurbaşkanım yolun yolumuz, davan davamız, hedeflerin hedefimizdir. AK Parti ve AK Parti hükümeti size ve AK Parti'nin kuruluş ilkelerine sadakatle açtığınız yolda ve gösterdiğini istikamette yürümeye, hedeflerinizi bir bir gerçekleştirmeye, azizi milletimize ve ülkemize durmaksızın hizmet etmeye ve bu kutlu yolculuğa devam edecektir.”
Kongrede Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün mesajları okundu. Divan Başkanı Bekir Bozdağ tarafından okunan mesajda Erdoğan'ın “Cumhurbaşkanı yemini ettiğim gün sizinle hukuki bağım kesilmiş olabilir ama sizlerle gönül bağım hiçbir zaman kesilmedi ve kesilmeyecek” sözleri uzun süre alkışlandı. Erdoğan'ın mesajını delegeler ve konuklar ayakta dinledi. Erdoğan'ın mesajında şu ifadeler yer aldı: Kurulduğu günden beri kaderi ülkenin ve milletin kaderiyle özleşen AK Parti için bu kongreyi hizmet yarışında bir devir teslim anı, güç ve motivasyon tazelenmesi olarak görüyorum. 2023 hedeflerine ulaşmada, yeni Anayasa, bölgesel-küresel düzeyde yaşanan krizlerinin aşılmasında Genel Başkan'a ve parti yönetimine çok önemli görevler düşüyor.
Kongrede “Kutlu Yürüyüş” adlı bir sinevizyon gösterisi düzenlendi. Sinevizyonda AK Parti'nin 14 yıllık iktidarında yapılan icraatlara yer verilerek bundan sonraki süreç “Yeni Anayasasına kavuşan ve Başkanlık sistemi ile yönetilen büyük bir Türkiye olacak” şeklinde anlatıldı.
Başbakan Davutoğlu kongrede yaklaşık yarım saatlik bir konuşma yaptı. Davutoğlu'nun konuşması sırasında salondan “Hoca hakkını helal et bize” sloganları atılırken, Davutoğlu da partililerden helallik ve şahitlik istedi. Partililerle karşılıklı helalleşen Davutoğlu'na parti teşkilatları tarafından Yasin'i Şerif tablosu hediye edildi. Davutoğlu, konuşmasını tamamladığında delegeler ve konuklar tarafından ayakta alkışlandı.
Yıldırım dünkü kongreyle AK Parti'nin üçüncü genel başkanı oldu. Aynı zamanda AK Parti'den Erdoğan, Gül ve Davutoğlu'nun ardından başbakanlık yapacak dördüncü isim olarak tarihe geçti. Binali Yıldırım, 1282 delege imzası ile AK Parti'nin Genel Başkan adayı seçildi. Konuşmak üzere kürsüye çıkan Binali Yıldırım'ın sık sık sesi kısıldı. Yıldırım zorlukla da olsa konuşmasına devam etti.
Yıldırım, konuşmasında başkanlığı döneminde AK Parti'ye hedef olarak “yeni Anayasa ve Başkanlık”ın altını çizdi.
- KONGREDEN NOTLAR
- -Salon sabah saatlerinden itibaren hınca hınç doldu. En büyük heyecan “Recep Tayyip Erdoğan” şarkısıyla yaşandı.
- -Kongrenin yapıldığı Ankara Arena'nın dışına Atatürk, Erdoğan, Davutoğlu ve Yıldırım'ın yan yana fotoğrafları asıldı.
- -Salona girişte Semiha Yıldırım'ın dua ettiği görüldü.
- -Salonda kırmızı ve beyaz kartonlardan kareografi hazırlandı.
- -“Kutlu yürüyüşe devam” sloganları sıklıkla atıldı.
- -Ankara ve kongre salonu çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
- -Ankara Tren Garı'nın ana girişi önceki gece 23.00'ten kapatıldı.
- -Polis helikopteri ve atlı polisler görev yaptı.
- -Emniyet güçlerinin dışında bin 100 teşkilat personeli de güvenlik görevlilerine yardımcı oldu.
- -Türkiye'nin dört bir yanından partililer yaklaşık bin 300 otobüsle kongreye geldi.
- -Bahçeye büyük bir çadır kuruldu.
- -Çadıra dev ekranlar yerleştirildi. Bin 100 civarında görevli ve binlerce polis görev yaptı.
- -Delegeler Yıldırım ve Davutoğlu selfie çekme yarışına girdi.
- -Yıldırım Erzincan'dan gelenlerle selamlaştı.
- -Ara ara “Şehitler ölmez, vatan bölünmez” sloganları atıldı.
- -Bozdağ, “Siyasette AK Parti Türkiye'de de dünyada da bir markadır. Bir usta işidir, ustası da Erdoğan'dır” dedi.
- -Yıldırım sahneye “İcraat adamı” olarak lanse edildi.
- -6 bin kişi davet edildiği kongreye STK ve parti temsilcileri katıldı.
Görevi devreden Ahmet Davutoğlu, kongredeki veda konuşmasında “Partimiz ve cumhurbaşkanımızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Makamlara, mevkilere, koltuklara veda ederiz ama ahdimize, davamıza asla veda etmeyiz. Türkiye'nin kaderi ile özdeşleşen AK Parti'nin birliği, bütünlüğü her şeyden önemlidir” diye konuştu.
Genel Başkanlık bayrağını Yıldırım'a devreden Başbakan Davutoğlu, teşkilatıyla helalleşti. Davutoğlu'nun “AK Parti'nin birliğini, beraberliğini, davasını korumak için her şeyi yaptığımıza şahitlik eder misiniz? Milletimizin huzur ve refahını korumak üzere gece gündüz çalıştığımıza şahitlik eder misiniz?” sözlerine salonu dolduran kalabalık “Evet” karşılığını verdi.
Konuşmasını “veda” değil, “vefa” konuşması olarak niteleyen Davutoğlu, “Makamlara, mevkilere, koltuklara veda ederiz ama ahdimize, davamıza asla veda etmeyiz” mesajı verdi. Davutoğlu, şunları söyledi:
Kurucu liderimiz saygıdeğer cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'dan sonra ikinci genel başkanı olduğum kongrede 'Bu bir vefa kongresidir' demiştim. O gün verdiğimiz sözü namus bildik. O günden beri ahdimize akdimize sadık kaldık. Partimiz ve cumhurbaşkanımızın hukukunu büyük bir özenle koruduk. Zaferle sonuçlanmış bir seçimden kısa bir süre sonra yeni bir kongre için karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi.
49,5 oy aldıktan sonra olağanüstü kongre kararı alıp, görevi devretme kararımın arkasındaki yegane gerekçe partimizin birlik ve bütünlüğüne verdiğim değer ve AK Parti hareketinin zarar görmesinden duyduğum endişedir. AK Parti'nin birliği, bütünlüğü her şeyden önemlidir.
Binali Yıldırım kongrede yaptığı konuşmada özetle şunları söyledi: Recep Tayyip Erdoğan bir dava adamıdır, milletin adamıdır, büyük Türkiye'nin yılmaz savunucusudur. Sayın Cumhurbaşkanımız söz veriyorum; sevdan sevdamız, yolun yolumuz, davan davamızdır. Ülkemizi 40 yıldır meşgul eden “terör”, öncelikli sorunumuz olmaya devam edecek. Onlar karanlıktan medet umuyor, biz Türkiye'yi yeni baştan inşa, imar ediyoruz. Yolları böleriz, ülkeyi asla böldürtmeyiz. Ekmeğimizi böleriz, Türkiye'yi böldürtmeyiz. Mesele memleket meselesidir. Bölgede yaşayan vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği, huzuru sağlanana kadar bu operasyonlar aynen devam edecek.
Devlet içinde ayrı devlet olur mu? Bu ülkede hainlere asla yer olmayacak. Köprüler, hızlı trenler tamam ama bir eksiğimiz var; yeni bir Anayasaya ihtiyacımız var. Yeni anayasayı, başkanlık sistemini getirmeye hazır mısınız? Bunun için bugün yapmamız gereken en önemli iş, fiili durumu yasal hale getirmek. Anayasayı ve kafa karışıklığını sona erdirmektir. Bunun yolu da yeni anayasa ve başkanlık sistemidir.” Yıldırım, konuşmasında görevi devraldığı Davutoğlu ve 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e de teşekkür etti. Yıldırım, “Yolumuz milletin sesi, nefesi, partimizin lideri Erdoğan'ın yoludur” dedi.
Konuşması sırasında zaman zaman sesi kısılan Binali Yıldırım konuşmakta güçlük çekti. Bunun üzerine devreye Sare Davutoğlu girdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, başbakanlık doktoruna bitkisel bir karışım hazırlattırdı. Kürsüde çayı içen Yıldırım, daha sonra konuşmasına devam etti. Yıldırım konuşması sırasında sesi kısılınca, “Sesime inat sizinle muhabbet etmeye devam edeceğim. Sesler kısılabilir ama gönlüden gönüle giden yolları kimse engelleyemez” diye konuştu. Sare Davutoğlu'nun, eşi Ahmet Davutoğlu için de zaman zaman bu bitkisel çaydan hazırlattığı öğrenildi.
Türkiye Cumhuriyeti'nin 65. Hükümeti'nin AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım'ın başkanlığında kurulması süreci, dün akşam başladı.
Yeni hükümet, Cumhuriyet tarihinin en hızlı kurulan hükümetlerinden biri olacak. Kongrenin ardından Ankara'da yoğun bir siyasi trafik yaşandı. Kongrede veda konuşmasını yapan Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti'nin yeni genel başkan adayı Binali Yıldırım'ın konuşmasını dinledikten sonra kongre salonundan ayrılıp Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne gitti. Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a istifasını sundu. Davutoğlu'nun istifasını kabul eden Erdoğan, bugüne kadarki hizmetleri için teşekkür etti ve yeni hükümet kurulana kadar görevini sürdürmesini istedi. AK Parti'nin olağanüstü kongresi sona erdikten sonra Külliye'nin yeni konuğu AK Parti'nin yeni Genel Başkanı Binali Yıldırım oldu. Davutoğlu ile görüşmesinden hemen sonra Yıldırım'ı kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurma görevini verdi.
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) bugün Genel Başkan Binali Yıldırım başkanlığında ilk toplantısını yapacak.
Parti genel merkezinde düzenlenecek toplantının saat 13.00'de başlaması planlanıyor. AK Parti 2. Olağanüstü Büyük Kongresinde seçilen Genel Başkan Binali Yıldırım ve MKYK üyeleri ilk toplantısını gerçekleştirecek. Toplantıda Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin belirlenmesi bekleniyor.
AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu üyelerinde büyük değişim yaşandı. 50 kişilik MKYK listesine 26 yeni isim dahil oldu.
AK Parti'nin Binali Yıldırım başkanlığındaki yeni MKYK Listesi de oluştu. 24 isim yerini korudu. Bu isimler şöyle: Abdülhamit Gül, Ali Aydınlıoğlu, Asuman Erdoğan, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak, Burhan Kuzu, Çiğdem Karaaslan, Edibe Sözen, Efkan Ala, Fatih Şahin, Mehmet Galip Ensarioğlu, Hamza Dağ, Hayati Yazıcı, Mehmet Mehdi Eker, Mehmet Müezzinoğlu, Mehmet Muş, Mustafa Ataş, Mustafa Şentop, Nurettin Canikli, Fatma Seniha Nükhet Hotar, Öznur Çalık, Ravza Kavakçı Kan, Vedat Demiröz, Yaşar Karayel.
MKYK'ya giren yeni isimler ise şunlar: Ahmet Sorgun, Ayhan Ogan, Ayşe Sula Köseoğlu, Cevdet Yılmaz, Emine Nur Günay, Erol Kaya, Fatma Gül Demet Sarı, Fazilet Dağcı Çığlık, Fevzi Şanverdi, Hüseyin Özbakır, Jülide Sarıeroğlu, Mahmut Kaçar, Markar Eseyan, Murat Baybatur, Mustafa Köse, Mustafa Savaş, Mustafa Yel, Özben Gökçen, Radiye Sezer Katırcıoğlu, Sema Ramazanoğlu, Serkan Bayram, Şaban Dişli, Veysi Kaynak, Yasin Aktay, Zeyit Aslan, Zeynep Alkış.
Bir önceki MKYK'de yer alan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Enerji ve Tabii Kaynaklar Berat Albayrak, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu yerini korudu. Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu ise yeni MKYK'ya giren isimler oldu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Maliye Bakanı Naci Ağbal, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Süleyman Soylu ile Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Yalçın Akdoğan bu dönem görev almadı. Yeni MKYK'da bulunmayan diğer isimler şu şekilde: Ayhan Sefer Üstün, Ahmet Kılıç, Aziz Babuşçu, Bülent Gedikli, Cemil Çiçek, Fatma Betül Sayan Kaya, Mahmut Atilla Kaya, Faruk Çelik, M. Ali Şahin, Mehmet Babaoğlu, Mehmet Doğan Kubat, Mehmet Erdem, Mehmet Özhaseki, Metin Doğan, Mevlüt Çavuşoğlu, Naci Ağbal, Nihat Zeybekçi, Numan Kurtulmuş, Ömer Çelik, Recep Akdağ, Selçuk Özdağ, Selçuk Öztürk, Süleyman Soylu, Yalçın Akdoğan, Zeki Aygün.