Türkiye-ABD ittifakının bir alternatifinin olmadığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz. Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de ABD’nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz” dedi.
Nükleer Enerji Zirvesi ve üst düzey görüşmeler için ABD'ye giden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, konakladığı St. Regis Oteli'nde, düşünce kuruluşu temsilcileri ve akademisyenlerle biraraya geldi.
ABD ile Türkiye'nin sahip olduğu ittifak ve ortaklığın önemini vurgulayan Erdoğan, “Türkiye açısından geçmişte olduğu gibi bugün de ABD ile ilişkilerimiz vazgeçilmez niteliktedir. İşbirliğimizi ortak değerler ve karşılıklı menfaatler temelinde geliştirmek için her türlü çabayı gösteriyoruz. Bunu yapmaya da devam edeceğiz. Karşı karşıya bulunduğumuz sorunların çözümünde Türkiye-ABD ittifakının bir alternatifi olmadığı ortadadır. Burada esas mesele, bu işbirliğinin gerek stratejik gerek taktik düzlemde gerçek anlamda verimli kılınabilmesidir" dedi.
Türkiye'ye yakın bölgelerde büyük bir yıkım ve insanlık dramının yaşandığına işaret eden Erdoğan, “Yönetilemeyen siyasi alanlarla dolu bir coğrafyada Türkiye olarak gelişmeleri bölgesel ve küresel barışa hizmet edecek şekilde yönlendirmeye çabalıyoruz. Bu çabamızda zaman zaman yalnız kaldığımızı hissetsek de ABD'nin bizi anladığını ve yanımızda olduğunu düşünmek istiyoruz" ifadesini kullandı.
Suriye'de yaşanan trajedi ve Irak'ın içinde bulunduğu fiili bölünmüşlüğün bölgeyi istikrarsızlık yumağına dönüştürdüğüne dikkat çeken Erdoğan, “Terörün yayılması ve bugün Avrupa sınırlarına dayanan mülteci krizi, bu iki ülkedeki çöküşün en somut ürünleridir. Bunun önüne geçilemediği takdirde Batı toplumlarını çok daha vahim gelişmeler beklemektedir. Her şeyin küreselleştiği, sınırların anlamını kaybettiği bir dünyada bu tür krizlerin etkilerinden kimse uzak duramaz, kendini koruyamaz" dedi.
Erdoğan, “Bunun açık tezahürlerini terör olaylarında ve özellikle artan göç dalgasına kadar hemen her gün yaşıyoruz. Gerek Suriye'de gerek Irak'ta krizlerin çözümünde başından beri yapıcı bir rol oynamayı kendimize ilke edindik. Suriye'de çözüm ancak halkın beklentileri doğrultusunda şekillenecek gerçek bir siyasi dönüşüm süreciyle mümkün olabilir. Irak'ta ise güç ve refah paylaşımını adil, kapsayıcı ve dengeli biçimde sağlayacak bir sistemin tesisi şarttır" diye konuştu.
ABD'deki Musevi kuruluşların temsilcilerini kabul eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, Batı'da ırkçılığın yükselişe geçtiğini belirtti. Erdoğan “Maalesef antisemitik, İslamofobik ve yabancı düşmanı akımlar giderek siyasetin merkezine yerleşiyor. Bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şarttır" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, ABD'deki Musevi kuruluşları temsilcilerini kabulünde, Batı'da ırkçılığın yükselişe geçtiğini belirterek, “Maalesef antisemitik, İslamofobik ve yabancı düşmanı akımlar giderek siyasetin çeperinden merkezine yerleşiyor. Bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şarttır" dedi. Erdoğan, konakladığı St. Regis Oteli'nde, ABD'deki Musevi kuruluşlarının temsilcilerinden oluşan heyeti kabul etti.
Erdoğan'ın 11 kişilik Musevi heyetini kabul ettiği görüşmede, başta Türkiye'deki ve Belçika'daki son terör saldırıları olmak üzere terörle mücadele, ABD, İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkiler, Filistin, mülteciler, antisemitizm ve İslamofobi konuları gündeme geldi. Batı'da ırkçılığın yükselişe geçtiğine işaret eden Erdoğan, “Maalesef antisemitik, İslamofobik ve yabancı düşmanı akımlar giderek siyasetin çeperinden merkezine yerleşiyor. Bunlara karşı ortak mücadele etmemiz şarttır" dedi. Erdoğan'ın İsrail Cumhurbaşkanı Rivlin'le yaptığı telefon görüşmesine de atıfta bulunduğu kabulde, Musevi kuruluşlarının temsilcileri de İstanbul'daki saldırı nedeniyle Türkiye'ye taziyelerini yineledi. Temsilciler, saldırıda hayatlarını kaybeden ve yaralanan İsrail vatandaşlarının naklindeki özenden dolayı teşekkürlerini de sundu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ve konukların, bazı konularda yaklaşım farklılıkları söz konusu olsa da bir araya gelerek samimi bir şekilde konuşmanın ilişkileri güçlendirme açısından önemli olduğunu vurguladıkları kaydedildi. Bu çerçevede Musevi kuruluşlarının temsilcileri, Kudüs'te Harem-i Şerif'teki ihlallere ilişkin haberlerin dezenformasyon olduğunu ileri sürerken, Erdoğan'ın ise Türkiye'nin elindeki bilgilerin tam aksi yönde olduğunu ifade ettiği belirtildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile görüştü. Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Kerry'i Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği Rezidansı'nda kabul etti. Basına kapalı gerçekleştirilen görüşme 45 dakika sürdü. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun da hazır bulunduğu görüşmede ikili ilişkilerin yanı sıra küresel terör, dünya gündeminin ilk sıralarında yer alan mülteci konusu ve Suriye krizi gibi bölgesel ve küresel konular ele alındı. Kabulde, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı İbrahim Kalın'ın yanı sıra ABD Başkanı Barack Obama'nın DAEŞ ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk ve ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Victoria Nuland da hazır bulundu.