ABD Genelkurmay Başkanı, Rakka operasyonu için bugün Ankara’ya geliyor. Türkiye'nin Rakka operasyonuna dair iki planı var. Birinci planda, Tel Abyad üzerinden harekata başlanacak. İkinci planda ise Cerablus hattı üzerinden Rakka’ya gidilecek.
ABD Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford, terör örgütü DEAŞ'in kontrolündeki en önemli üs konumundaki Rakka operasyonuyla ilgili iş birliği imkânlarını görüşmek üzere bugün Türkiye'ye geliyor. Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da, “Genelkurmay Başkanımızla görüşecek. Bu görüşme önemli bir görüşme olacak; askeri açıdan Rakka operasyonunun birlikte yapılıp yapılamayacağı noktasında önemli değerlendirmeler içerecek. Dolayısıyla teknik çalışmalar da yapıldıktan sonra bir karara varılacak. Ama benim gördüğüm ABD henüz kesin kararını vermiş değil. 'Yani bu işi biz kesinlikle PYD unsurlarıyla yapacağız' noktasında değiller" diye açıkladı. Ankara ve ABD'nin Rakka'ya yönelik büyük operasyon için iki farklı planlaması bulunuyor. 21 günden bu yana üzerinden çalışmaların sürdürüldüğü ve alan hareketliliğinin dikkate alındığı planlamalar tamamlandı. ABD ve Türkiye bugün bu iki plandan birinin üzerinden anlaşacak.
İstihbarat raporlarına göre, halihazırda Rakka'da 21 bin DEAŞ'lı teröristin bulunduğu öngörülüyor. Zira, örgütün halihazırda devam eden Musul operasyonu ve El Bab'da yediği iki büyük darbenin ardından Rakka'da ciddi bir direnç göstermesi bekleniyor. Rakka'da son iki haftadan bu yana sivillerin giriş çıkışlarının yasaklandığı ve örgütün Musul ve El Bab'da olduğu gibi bu kentte de sivilleri kalkan olarak kullanacağı düşünülüyor.ABD'li ve Türk askeri uzmanları Rakka operasyonu öncesinde kent merkezini ve Rakka'ya bağlı 7 yerleşim birimini, güvenlik sektörlerine şimdiden ayırmış durumda. Rakka kent merkezinin 13, kent çevresindeki yerleşim birimlerinin ise 6 güvenlik sektörüne bölündüğü belirtiliyor. Bu planlamaya göre, sivillerin DEAŞ terör örgütünün kalkanı olmaktan kurtarılması planlanıyor. Sivillerin, bir bölgeden bir başka güvenli bölgeye geçişleri sağlanacak.
Güvenlik uzmanları, Rakka'nın kent merkezinin DEAŞ'tan kurtarılması için TSK ve ABD askerlerinin kara unsurlarının bölgeye hangi hattı kullanarak intikal edecekleri konusunda iki plan hazırladı. Birinci planda, Tel Abyad üzerinden Rakka'ya askeri birliklerin intikalinin sağlanması öngörülüyor. Bu planlama pratikte en kolay yöntem. Sınır hattından Rakka'ya giden yol 60 km. Ankara, yolun kısa olmasından dolayı bu güzergahı birinci derecede tercih edilmesini istiyor. Ancak Tel Abyad'ın PYD-PKK'nın kontrolünde olması nedeniyle Ankara, Rakka-sınır hattında güvenliğin sağlanması için 16 km genişlemesine bir koridorun açılmasının öneriyor. Ancak ABD, TSK ve ABD askerinin bu bölgeden geçmesi durumunda sürecin ne kadar devam edeceği ön görülemediği için PYD'nin kontrolündeki bölgelerin bölüneceği gerekçesi ile sıcak bakmıyor.
İkinci plan ise ABD'li kurmayların sıcak baktığı bir plan. Bu plana göre ise TSK ve ABD askeri unsurlarının Cerablus hattından hareket ile Rakka'ya gitmesi öngörülüyor. Ankara'nın çekincesi ise mesafenin 159 km olması ve derinliğe indikçe sağlı sollu PYD-PKK, DEAŞ ve rejim güçleri ile sık sık karşıya gelme ihtimali çok yüksek görülüyor.
Ankara ise ABD'nin teklifine karşılık olarak Rakka'ya giden güzergah üzerindeki Al Arimah, Minbiç ve Thawrah hattında 7 lojistik hat ve 2 askeri üs kurulması şartını benimsiyor. Ankara, ABD ile yapılan ön görüşmelerde oalsı askeri operasyonun başlaması ile birlikte, PYD / PKK operasyonun alanın geçiş koridorunun 12 km gerisine çekilmesini isteyeceği öğrenildi. Zira, Ankara PYD'nin herhangi bir saldırıya geçmesi durumunda Koridor hattından yani PYD'nin kontrol alanlarının güneyinden ve Türkiye sınır hattından doğrudan müdahale edecek. Ankara kulislerinde ikinci planın şimdilik ağır bastığı ancak ABD'nin Türkiye'nin alandaki hareket alanının sağlayacak 3 bölgede askeri üslerin kurulamsına izin verilmesi durumunda operasyonun 45 gün içinde son halinin alacağı ve nisan ayı ortalarında ise başlayabileceği belirtiliyor.