Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP), enerji sektörü yanında şimdiden ülke ekonomisine de katkı sağlıyor. Önceki gün, Trans Adriyatik Pipeline (TAP) bölümünün de temeli, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın katılımıyla Selanik'te atıldı. Törende konuşan Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, yeni döneme işaret ederek TAP'ın krizdeki ülkesine adeta ilaç gibi geleceğini ifade etti. Çipras ayrıca, ülkesinde 8 bin kişilik istihdam imkanı sağlayacağını paylaştı. Toplam maliyeti 45 milyar dolar olan dev projenin Türkiye ve Azerbaycan tarafından sürdürülen kısmı Türkiye'de sadece enerji değil birçok sektöre katkı sunuyor.
TANAP'ın Genel Müdürü Saltuk Düzyol, projenin Türkiye'ye katma değer sağladığını belirterek, “Çok sayıda KOBİ projeye mal ve hizmet sağlıyor. Sahada şu an için 5 binden fazla kişiye doğrudan istihdam imkanı sağlanmış durumda. Kısa bir süre sonra başlayacak istasyon yapım işleri kapsamında işe alınan kişi sayısının 8 bini aşmasını bekliyoruz. Dolaylı istihdamla bu projeden sadece yatırım döneminde asgari 15 bin kişi evine ekmek götürüyor” diye konuştu.
Projenin tarım alanındaki katkısına da değinen Düzyol, şöyle konuştu: “Boru hattının inşaatı tamamlandığında, ülkemizde inşa edilen benzer boru hatlarından çok farklı bir görüntüsü olacak. Verimli tarım toprağının 30 santimlik kısmını bir kenara ayırıp saklıyoruz. Eş zamanlı olarak bölgeden tohum örnekleri topluyoruz. 4-5 yıl sonra o bölgede arazi görünümü, eskisine çok yakın bir hale gelmiş olacak. İnşaat süresince çiftçilerimizin mağduriyet yaşamamalarını teminen ürün bedelleri peşin ödeniyor. Tarımsal faaliyet aynen devam edecek, çiftçilerin hiçbir mağduriyeti olmayacak.”
Öte yandan, inşaat faaliyetleri kapsamında 2015'te temeli atılan projede Nisan 2016 itibariyle inşaat çalışmaları hem Ardahan, Kars ve Erzurum illerinde son hızla devam ediyor. Projenin çalışma takvimine uygun şekilde devam ettiğini ifade eden TANAP yetkililerin, planlama ve uygulama süreçlerinde sorun olmadığını belirtti.
Türkiye kısmındaise, yer teslimlerinin yüzde 32'si hak sahiplerinden rızaen alım yapılarak bitirildi. Mart ayı sonu itibarıyla boru hattının 56 inch çapındaki bin 334 km'lik kısmında 638 km (yüzde 48) pist açılırken, 521 km (yüzde 39) boru dizgisi yapılmış ve 394 km (yüzde 30) boru kaynağı tamamlanmış durumda. Buna göre İnşaat faaliyetlerinde kullanılan 56 ve 48 inç boruların 1020 km'sinin üretimi bitirilerek 823 km borunun sahalara teslimatı yapıldı.
17 Mart 2015 'te Kars'ın Selim İlçesi'nde temeli atılan projede Nisan 2016 itibariyle inşaat çalışmaları hem Ardahan, Kars ve Erzurum illerini kapsayan Lot 1 bölgesinde hem de güzergah boyunca diğer Lot'larda projenin çalışma takvimine uygun şekilde devam ediyor.
2016 yılı Mart ayı sonu itibarıyla boru hattının detay mühendisliği tamamlanmış durumda. Boru hattı ile birlikte inşa edilmesi planlanan kompresör ve ölçüm istasyonlarının detay mühendisliği ise yüzde 77 oranında bitirildi.