Sıradışı kombiler Türkiye'ye 5 milyar dolar kazandıracak

Yeni Şafak
Murat Palavar
04:007/09/2015, Pazartesi
G: 7/09/2015, Pazartesi
Yeni Şafak

AB ülkeleri eylül 25'inde uygulamaya koyacağı yasa ile enerji verimliliği olmayan tüm ürünlerin kullanımına yasak getirecek. 2014 yılında klimada enerji verimli ürünleri zorunlu hale getiren Türkiye, 7 ay sonra da kombilerde bu zorunluluğu getirecek. Doğalgazın yüzde 20'sini evlerde ısıtma olarak kullanan Türkiye bu uygulama ile yılda yaklaşık 5 milyar dolar kazandıracak.

Avrupa'daki Enerji verimliliği uygulamaları bu ayında 25'inde yürürlüğe giriyor. Artık tüm Avrupa Birliği ülkelerinde yüksek enerji verimliliği olmayan hiçbir ürün kullanılamayacak. Bu durum Avrupa'ya ihracat yapan Türk firmalarını da yakından ilgilendiriyor. Avrupalı üreticiler tüm standartlarını yeni uygulamaya göre hazırladı. Avrupa'nın en büyük ısıtma firması BDR Thermea Group, çalışırken binanın ihtiyacı olan elektriği üreten kombiler geliştirdi. Firma hibrit teknoloji ile güneş enerjisi ile ısıtma pompalarını çalıştıran teknolojik ürünleri ile de piyasada hayli iddialı.



TÜRKİYE'DE 7 AY SONRA UYGULAMAYA GEÇİYOR


Türkiye'de AB'nin ortaya koyduğu uygulamaların bir kısmı olan Lot 11 grubu uygulamaları 7 ay sonra 2016 Şubat ayında yürürlüğe koyulacak. Bununla birlikte Türkiye'deki kombilerin içindeki pompaların enerji verimliliği olanlar ancak piyasada olabilecek. Sıradışı kombiler olarak gösterilen enerji verimliliği getiren kombiler yaklaşık yüzde 30 daha az enerji harcıyor. Avrupa'da eylül ayında uygulamaya girecek lot 1 ve lot 2 grubu uygulamaları ise şu an bakanlık gündeminde. Sanayi bakanlığı bunun ne zaman yürürlüğe gireceğine karar verecek.



YILDA 5 MİLYAR KASAYA GİDECEK


Enerjİ verimliliği konusunda AB ile parelel uyumları hayata geçiren Türkiye klima sektöründe 2014 yılında enerji verimliliği uygulamasına geçmişti. Bir yılda yaklaşık 2 milyar dolar tasarruf sağlandı. Türkiye'nin klimalarda başlattığı uygulamaların ısıtmada ise etkisi daha fazla olacak.Türkiye'de doğalgaz tüketiminin 20'sinden fazlasının ısıtmada kullanıldığı düşünüldüğünde tasarrufun büyüklüğü ortaya çıkıyor. Geliştirdiği enerji verimli kombilerine dikkat çeken Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, yılda yaklaşık 5 milyar dolarlık enerji tasarrufu sağlanacağını kaydetti. Avrupa'nın en önemli ısıtma gruplarından Hollandalı BDR Thermea Group çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Baymak, tasarruflu kombiler segmentinde iddialı.



Şimdi olsak yine Baymak'ı alırdık


Avrupa'nın ısıtma sektörünün en önemli firmaları arasında yer alan Hollandalı BDR Thermea'nın CEO'su Rob van Banning Türkiye'nin bölgesindeki cazibesi ile yatırım için hala fırsatları üzerinde bulundurduğunu söyledi. Rob van Banning, BDR Thermea'nın Ar-ge merkezinde türk basınına çarpıcı açıklamalarda bulundu. 2013 yılında Türkiyeli üretici Baymak'ı satın alan BDR Thermea'nın CEO'su Rob van Banning "Şimdi olsa yine Baymak'ı alırdık" dedi.



TÜRKİYE'DE BÜYÜK BİR PAZAR VAR


Türkiye'nin bulunduğu bölgede çözülmesi kolay olmayan sorunlar olduğunu belirten Rob van Banning Türkiye'ye olan inancını şöyle ifade etti:"Elbette bu durum karşısında dünyada herkes endişeli olur. Buradaki (Avrupa) gazete ve haberlere bakarsanız oturduğunuz yerden tabiki çok farklı görünür. Bizim için Türkiye'de olmak gibi bir sorun olmadı.Türkiye de bizim için çok iyi bir iç pazar yeralıyor. Bugün ki şartlar olsaydı yine Baymak'ı alırdık"



Bu kazan çalışırken elektrik üretiyor


BDR Thermea Ar-Ge merkezi gezisinde Baymak'ın kullandığı ileri ürün teknolojiler tanıtıldı. Bunlardan biri SCB sistemi 'Hibrit' bir teknoloji. Doğalgazla çalışan bir kazan ısıtırken binayı aynı zamanda elektrik üretiyor. Daha önce 1 kilowatt üretirken şu an yeni teknolojide 20 kilowatt üretiliyor. Bir evin ortalama ihtiyacı 4 kilowatt. Yani 5 dairenin elektriğini bu kazanlar üretiyor. Bu sistemin motor teknolojisi Volkswagen'den geliyor. Dünyada yeni bir teknoloji olan yakıt hücreleri bu ürünlerde kullanıyor.



KYOTO PROTOKOLÜNDEN DAHA FAZLA ENERJİ SALINIMI


BDR Thermea'nın CEO'su Rob van Banning, normal kombi ile yoğuşmalı kombi arasında zaten yüzde 25 fark olduğunu ifade ediyor. Rob van Banning buna ilave yüzde 20 daha eklendiğinde yüzde 45'e yakın enerji verimliliğinin hibrit sistemlerde yakalandığını belirtiyor. Rob van Banning, "Şu andaki mevcut ürünler ile Kyoto protokülünden çok daha iyi bir şekilde karbonmonoksit salınımını azaltabilecek durumdayız" dedi. Baymak'ın hibrit adı verilen entegre sistemleri Türkiye'de Antalya, Hatay ve Marmaris'te kurulmaya başlandı. 3 ürün birarada kullanılıyor. Doğalgaz geliyor. Doğalgazla birlikte güneş enerjsisi ile su ısıtılıyor. Mümkünse ısı pompası entegre ediliyor. Bu da havadan aldığı enerjiyi elektrikle ısıya çeviriyor. Bu sistem toplamda yüzde 45 daha az enerji tüketiyor.Baymak Genel Müdürü Ender Çolak, sistemin henüz emekleme aşamasında olduğunu belirtiyor.



Yükselen dolar Baymak'ı etkilemedi


ABD dolarının yükselmesi borçlanmasını dolar üzerinden yapıp avro üzerinden alacakları olan firmalarda bir baskı oluşturdu. BDR Thermea'nın CEO'su Rob van Banning kurun yükselmesi sonrası stratejilerini anlattı: "Kur ticartimizde önemli bir faktör.Mümkün olduğunca Türkiye'de yerel tedarikcilerden ürün almaya çalışıyoruz. Türkiye'deki parçaların büyük bir kısmı Avro bölgesinden alınıyor. BDR olarak Pound, Avro ve TL bölgesinde varız. Fiyat attırmamız gereken yerlerde, biraz daha geriden gelme şansımız var. Çünkü diğer yerlerden finansman ediyoruz. Tek başına bir Türk firmasının öyle bir lüksü yok. Onlar kur farkını direk fiyatlarına yansıtmak zorunda kalıyor. Bizim işimizin bir parçası döviz kurlarıyla ilgilenmek. Ama diğer firmalar kadar büyük bir olay değil. Bu dengelemeden dolayı. Sonuçta mutluyuz; büyük alanımız Avrupa. Herşey dolar olsaydı ve Avrupa'da 10 farklı döviz kuru ile uğraşsaydık bu kadar mutlu olamazdık."



Baymak, BDR'nin itici gücü


BDR Thermea'nın CEO'su Rob van Banning basın mensupları ile biraraya geldiği toplantıda Baymak ve Türkiye'ye ilişkin görüşlerini paylaştı. "Beni Türk insanında hız ve kolay adapte olabilmeleri etkiliyor" diyen Rob van Banning Türk insanın değişime açık olmasının birçok avantajı BDR'ye kattığını söyledi. CEO Rob van Banning "Ben eski kafalı Avrupalıyım. Avrupalılar daha geleneklerine bağlı. Kolay kolay değişmeleri mümkün değil. Sisteme bağlılar. Baymak'ın bize katılması bize bir değişim için hız ve yön veriyor" diye konuştu. BDR Thermea Group'un Avrupa'da 12 tane fabrikası olduğunu ifade eden Rob van Banning, Baymak'ın bu alanda en büyük ilk 5 fabrika arasında yeraldığını kaydetti.



Büyümek var kibirlenmek yok!


BDR şirketini diğerlerinden ayıran en büyük farklardan biri ticari yaklaşımı. CEO Rob van Banning "Büyümek var ama kibirlenmek yok" sözleriyle yaklaşımlarını aktarıyor. 'Birlikte daha iyi' firmanın politikasının adı. BDR'ın kalite felsefesi 3 aşamadan meydana geliyor. Tedarikçi derecelendirme programı. Yani BDR'a ürün sağlayanların mutlaka belli bir kalite standartları olması. Bunun için değerlendirme reyting programı uygulanıyor. Servis kalitesi sürekli değerlendiriliyor. Üretim standartları ve ürün geliştirmeyi ve üretimi tek bir grup içinde, yalın üretim tekniği ile yapılıyor. Bütün fabrikalarda yalın üretim politikası uygulanıyor. Grup Ar-Ge'si tek bir merkezden yönetiliyor. Her ülke her ne kadar kendi içinde Ar-Ge personeli var; kendi çalışmalarını yapsa da nihayetinde bütün teknoloji group merkezi Apeldoorn'da tüm şirketler için aynı şekilde geliştiriliyor. Grubun 3 ana stratejik planı var. Bunlardan birincisi mevcut işi Avrupa'da sürekli geliştirmek. 2.si yeni ülkeler geliştirmek ve orda büyümek. 3.sü ise yeni ürünler ortaya çıkartmak. Şu an ısıtma sektöründe 4 önemli gelişme yaşanıyor. Birincisi büyük rekabet var; ürünlerin fiyatı üzerinde büyük bir baskı var. Dolaysı ile daha az ve güçlü firmanın ayakta kalacağı bir döneme giriliyor. 2. önemli gelişme ise yeni düzenlemeler. Yeni enerji verimliliği düzenlemeleri. 3.önemli gelişme ise ürünlerin internetin gelişimi ile daha çok etkileşim. Artık ürünler uzaktan yönetilebiliyor. 4.önemli gelişme de kombilerden elektrik üretmek. Tüm bu değişimlere karşı Ar-Ge merkezi groupun beyni konumunda. Firmayı geleceğe taşıyor. BDR Kombide dünya lideri konumunda. 70 ülkede var. 6 bin kişi çalışıyor. Merkez Apeldoorn. Firmanın büyüklüğüne göre merkez oldukça küçük. Ve yaklaşık olarak 50 kişi çalışıyor. Prensip yerinden etkili yönetim. Her Grup şirketi kendi içinde iyi yönetmek yaklaşımı merkezde çok sayıda personel bulundurmayı gerektirmiyor.



Türkiye'de ısıtma pazarı büyüyor


-Baymak yaklaşık 2,5 yıl önce Hollandalı BDR Thermea Group çatısı altına girdi.



-Türkiye ısıtma pazarının toplam büyüklüğü 1,5 milyar dolar civarında.



-2013 yılında Türkiye'de satılan kombi adedi 1 milyom.107 bin iken, 2014 yılında bu rakam yüzde 6 küçülme ile 1 milyon 40 bine indi. Ancak küçülen pazarda yoğuşmalı kombi oranı artıyor.



-2010 yılından sonra çıkan yasal düzenlemelerle bireysel ısıtma pazarı, merkezi ısıtmaya dönmeye başlamış ve özellikle son iki yılda merkezi sistem pazarı arttı.



-Yüksek verimli ürünlerin oluşturduğu pazar büyümüş, eski teknolojili standart verimli ürünlerin pazarı ise küçüldü.



-Sektörün önündeki en önemli gelişme, Avrupa Birliği'nde bu ay uygulamaya geçecek olan enerji verimliliği düzenlemelerinin çok yakın bir zamanda Türkiye'de de hayata geçecek olması.



Hibrit adı verilen entegre sistemler Antalya, Hatay ve Marmaris'te kurulmaya başlandı. 3 ürün birarada kullanılıyor. Doğalgaz geliyor. Doğalgazl birlikte güneş enerjsisi ile su ısıtılıyor. Mümkünse ısı pompası entegre ediliyor. Bu da havadan aldığı enerjiyi elektrikle ısıya çeviriyor. Bu sistem toplamda yüzde 45 daha az enerji tüketiyor.


#ab ülkeleri
#enerji verimliliği
#kombi