Digiturk’ün tamamını Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) satın alan Katar sermayesi BeIN Sports, satış bedeli olarak 1.4 milyar dolar verecek. Digiturk’ün satış tutarından vergi, ceza ve faizler düştüğünde yaklaşık 1 milyar 250 milyon dolar Çukurova Grubu’nun borcuna karşılık TMSF’ye ödenecek.
Türkiye'deki en büyük medya gruplarından Digiturk'ün Katar sermayesi BeIN Sports'a 1.4 milyar dolara satıldığı öğrenildi. Digiturk'ün yeni sahibi Katarlı ünlü işadamı Nasser Al-Khelaifi'nin şirketi BeIN Sports oldu. Digiturk yetkilileri şirketin yüzde 100'ünün Katarlı gruba geçtiğini söyledi. Digiturk'ün geçtiğimiz aylarda son 5 yıllık dönemi içeren vergi, ceza ve faizlerinin de pazarlığı yapılmıştı. 3 yıldır Mehmet Emin Karamehmet'in borçlarından dolayı Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) kontrolünde olan Digiturk'ün satış tutarından vergi ceza ve faizleri düştüğünde yaklaşık 1 milyar 250 milyon doları Çukurova Grubu'nun borcuna karşılık TMSF'ye ödenecek.
Geçtiğimiz aylarda ünlü Hoolywood stüdyosu Miramax'ı satın alarak dikkatleri toplayan Katarlı işadamı Al-Khelaifi, TMSF kontrolünde olduğu için prosedüre uyarak herhangi bir itiraz veya mahkeme durumunu göz önüne alarak 60 günlük bekleme süresini kullanacak. Bu sürenin sonunda ödemeyi yapacak. Grup ödemenin yüzde 60'nı bu yıl, yüzde 40'nı da önümüzdeki yıl gerçekleştirecek. Aynı zamanda Paris Saint Germain futbol kulübünün de sahibi olan Al-Khelaifi'nin BeIN Sports Grubunun, spor tv içeriği konusunda güçlü yayınları olduğu biliniyor.
Her ne kadar imza atılan rakam açıklamasa da 1.4 milyar dolara satışında anlaşıldığı öğrenildi. Digiturk'ün %46.7'si Providence Equity isimli bir fon şirketine, %53.3'ü de Karamehmet'in Çukurova Grubuna ait. Digiturk'ün yaklaşık 5 yıllık vergi ceza ve faizinin bu tutardan düşülüp yaklaşık bir milyar 250 milyon dolar kadar kısmının TMSF'ye Karamehmet'in borcuna karşılık transfer edileceği belirtildi. TMSF, Krea İçerik Hizmetleri ve Prodüksiyon AŞ'nin (Digiturk), beIN Media Group LLC'ye satışının onaylandığını bildirmişti.
Digiturk'ün yüksek vergi ceza ve faizinin, faturalama sistemindeki tartışmadan kaynaklandığı ifade ediliyor. Faturalama sisteminde örneğin 50 liralık faturada iletim bedeli neredeyse 10 yıldır faturalara 2 lira yazıyor. Söz konusu 2 liranın %18 KDV ve %15 ÖİV'sini devlete ödüyor. 48 lirayı ise hizmet bedeli gösteriyor. Böylece sadece %18 KDV ödüyor. Firma bu şekilde %15 ÖİV ödememiş oluyor. Firmanın bu yöntemi vergi kaçırdığı görüşüne neden olurken, rakip firmaların buna karşı açtıkları davaları ise kaybettikleri öğrenildi. Şimdi ise bu rakip firmaların da Digiturk gibi faturalama yapacakları ve "İnceleme olacaksa olsun" şeklinde Gelir İdaresi Başkanlığı'na bilgiler gittiği belirtiliyor.