Tesislerinde yılda 672 milyon şişe mineralli maden suyu üreten Türk Kızılay’ı, 17 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Bu yıl ihracattan 221 milyon lira ciro hedefleyen kurum, önümüzdeki üç yılda yurtdışı satış gelirlerinin payını yüzde 15’e çıkartacak. Kızılay'ın Türkiye'de 235, 17 ülkede 31 bayisi bulunuyor.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde yoksullara, mağdurlara yardım amaçlı kurulan Kızılay her geçen gün büyümeye devam ediyor. Kızılay Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD), kurumun Erzincan'daki Mineralli Su İşletmesi Tesisleri'ndeki faaliyetlerine ilişkin bilgiler verdi. Tesislerinde yılda 672 milyon şişe maden suyu üretildiğini, bunun 660 milyonunun Türkiye'nin yanı sıra 17 ülkeye ihraç edildiğini açıklayan Akar, 2015'de 221 milyon lira ciro hedeflediklerini açıkladı.
Akar, Kızılay'ın yardımların tamamının iyilik severlerin bağışları ve maden suyu satışından elde edilen gelirle finanse edildiğini aktardı. Akar, “Bizim 700 şubemizdeki yönetim kurulu üyeleri, başkanlar, gönüllüler ve ben hiçbir nam adı altında ücret almıyoruz. Gönüllü yapımızın cebine Kızılay'dan tek bir kuruş dahi girmiyor. Kızılay'ın 5 bin civarında profesyonel çalışanı var" dedi.
Kızılay'ın maden suyunu ticari bir kaygıyla değil “iyilik” amacıyla sattığını dile getiren Akar, "Vatandaşlarımızın içtiği maden suyunun geliri afetzedeler için çadır, battaniye, gıda maddeleri alımında kullanılırken, ihtiyaç sahiplerine yıl içinde dağıtılan yardımlar için de önemli bir kaynak oluşturmakta” diye konuştu. Edinilen bilgiye göre, Kızılay'ın 2'si Afyon, biri Erzincan'da olmak üzere 3 maden suyu üretim fabrikası bulunuyor. Afyonkarahisar'da Tınaztepe ve Kocatepe'de bulunan mineralli su işletmeleri, Ortadoğu'nun ve Balkanların en büyük mineralli su fabrikası olma özelliği taşıyor. 50 milyon liralık yatırımla geçen yıl üretime başlayan ve günlük 1 milyon 200 bin, yıllık 300 milyon şişe üretim kapasitesi olan Erzincan Mineralli Su İşletmesi'nde 50 personel çalışıyor. Kızılay'ın 3 fabrikasındaki yıllık fiili üretim kapasitesi ise 1 milyar 100 milyon şişeyi buluyor.
Bir yılda ürettiği 672 milyon şişe maden suyunun 660 milyonunu satan Kızılay, 16 farklı ürün ve ambalaj çeşidiyle tüketici ile buluşuyor.
Türkiye'de 69 şehirde 235 bayisi bulunan Kızılay'ın 17 ülkede 31 bayisi yer alıyor. Türkiye'de ürünlerini 180 bin noktada vatandaşlara ulaştıran Kızılay, 2015 yılında 221 milyon liralık ciro hedefliyor.
Kızılay'ın maden suları Almanya, Arabistan, Avusturya, Avusturalya, Azerbaycan, Belçika, Fransa, Filistin, Hollanda, İngiltere, İsveç, İsviçre, KKTC, Norveç, Rusya, Türkmenistan, Irak olmak üzere 17 ülkede satılıyor.
Kızılay'ın toplam 1 milyar TL'lik yıllık bütçesi olduğunu anlatan Başkan Akar, şu bilgileri verdi: ''Maden suyu geliri de bunun içerisinde. En büyük gelirimiz ise bağışlar. 4 bin 500 gayrimenkul bağışı var. Suriye'ye sıfır noktasından insani yardım ulaştırıyoruz. Önceden 12 noktaya yolluyorduk, şimdi 2 noktaya indi. Oradaki istihbarat görevlileri, Birleşmiş Milletler temsilcileri, Kızılhaç ile irtibata geçerek bu yardımları ulaştırıyoruz. İnsanı yardım dışında bir toplu iğne dahi bizden geçemez. Yardımların yüzde 100'ü ihtiyaç sahiplerine gidiyor.''
Kızılay'ın fabrikalarında sadece sade maden suyu üretilmiyor. Özellikle gençlere hitap edecek meyve sulu ve meyve aromalı maden suları da piyasaya sunuluyor. Sade ürün çeşitleri; “Sade Afyon, sade Erzincan, iadeli sade” olarak 3'e ayrılan Kızılay'ın işletmeleri “mandalinalı, narlı ve portakal-bisküvi aromalı” olmak üzere 3 farklımeyve sulu maden suyu üretiyor. Kızılay'ın ürettiği meyve aromalı maden suları ise “limon aromalı, elma aromalı, karpuz ile çilek aromalı ve vişne aromalı” olarak 6 farklı tatta tüketiciye sunuluyor.