Fransa'da kriz büyüyor

Yeni Şafak
07:5427/05/2016, пятница
G: 27/05/2016, пятница
AA
Yeni Şafak

Fransa'da, yeni çalışma yasa tasarısını protesto etmek isteyenler 8. kez sokaklara döküldü. Fransa'nın en büyük işçi konfederasyonu CGT'nin çağrısıyla ülke çapında yapılan eylemlerde polise göre 153 bin CGT'ye göre ise 300 bin kişi yürüdü. Ülkede benzin kıtlığı devam ederken, hayat felç noktasına geldi.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Paris, Lyon, Toulouse'da başlayan eylemlerde 36'sı Paris'te olmak üzere 77 kişi gözaltına alındı, 15 polis yaralandı.



Özellikle Paris, Bordo ve Nantes kentinde polis ve göstericiler arasında olay çıktı, polis göstericilere biber gazı ve plastik mermiyle müdahale etti.



Mart sonunda Ulusal Meclise sunulan çalışma yasa tasarısını protesto etmek için eylemciler 8. kez sokağa çıkarken ülkedeki benzin kıtlığı hala devam ediyor.



Fransa çağındaki 12 bin benzinlikten yaklaşık 5 bininde benzin kıtlığı yaşanırken rafineri kuşatma eylemlerine Korsika da dahil oldu.



HAYAT FELÇ NOKTASINDA

Başkent Ajaccio'daki petrol depoları da eylemciler tarafından işgal edildi. Henüz bölgede petrol kıtlığı yaşanmazken ilerleyen günlerce başkent Ajaccio'da da Fransa'dakilere benzer manzaralar yaşanacağı tahmin ediliyor.



Mart sonundan beri sendikalar ve hükümet arasında yaşanan çalışma yasa tasarısı gerginliği Fransa'da son bir haftada neredeyse hayatı felç etme noktasına kadar geldi.



Sendikalar, hafta sonundan bu yana ülkedeki tüm petrol rafinerilerinin önüne barikatlar kurarak, rafinerilerden benzinliklere yakıt gönderilmesini engelledi.



Rafinerilerdeki eylemler nedeniyle, ülkenin birçok kentinde benzin bulmak adeta bir çileye dönüştü. Araç sahipleri, benzin istasyonlarının önünde uzun kuyruklar oluştururken bazı bölgelerde araç başına yalnızca 20 litre benzin uygulamasına geçildi.



113 GÜNLÜK BENZİN VAR

Ülkedeki benzin kıtlığı nedeniyle son 3 gündür Fransa'nın stratejik petrol rezervlerini kullandığı ve rezervlerin ülkeyi 113 gün daha idare edebileceği kaydedildi.



CGT rafinerilerle de yetinmeyerek nükleer santrallerde de eylem yapmaya karar vermiş, 2 gündür başlayan kısmı eylemler nedeniyle Marsilya'daki Avrupa'nın en büyük alışveriş merkezi bile elektriksiz kalmıştı.Tartışmalı maddeye göre iş verenlere, gerekmesi durumunda, işçi haklarını koruyan yasalardan muaf olma hakkı sunuyor.



12 SAAT ÇALIŞMA

Yasa tasarısının yasalaşması halinde, günlük azami 10 saatlik çalışma süresi 12 saate çıkarılacak, iş sözleşmesinde değişiklik yapmak isteyen çalışanlar işten atılabilecek, yarı zamanlı çalışanların haftalık 24 saat olan asgari çalışma süresi düşürülecek, fazla mesailerde daha az ödeme yapılabilecek.



Sendikalar ve işçi örgütleri, hükümetin tasarıyı geri çekmesini, aksi halde geri adım atmayacaklarını söylüyor.



Tasarı 10 Haziran'da Senato'nun önüne gelecek. Sendikalar, bu süreye kadar hükümete baskı yapmayı planlıyor.


#Fransa
#Kriz
#Benzin
#Çalışma