Enerjimize güven var

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:007/06/2016, mardi
G: 6/06/2016, lundi
Yeni Şafak

Türkiye’nin enerji çeşitliliğinin arttırılmasına ilişkin arayışlar sürüyor. Ankara ve İzmir’de doğalgaz ile jeotermal enerjileri ele alındı. Ankara’daki toplantıda Türkiye’de yerli doğalgaz üretiminin arttırılması talepleri öne çıkarken, İzmir’de ise Türkiye’nin jeotermal saha çalışmalarında odak noktası olma özelliği öne çıktı.

Bulunduğu coğrafi konum ve sahip olduğu iklim özelliği Türkiye'yi enerji çeşitliğini arttırmada bir adım öne çıkarıyor. Ancak; son yıllarda güneş, rüzgar, biokütle gibi alanlara yatırım yapılsa da Türkiye'nin bu alanlarda daha kat etmesi gereken çok yol var. Hal böyle olunca Türkiye'nin enerji çeşitliliğinin arttırılmasına ilişkin arayışlar devam ediyor.



DOĞALGAZ MECLİSİ TOPLANDI


Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Doğalgaz Meclisi'nin bu yılki ikinci toplantısında, sektörün gündemindeki gelişmeler ve Türkiye'de doğalgaz üretimi tartışıldı. Ankara'da yapılan toplantıda konuşan TOBB Doğalgaz Meclisi Başkanı İbrahim Akbal, Türkiye'de son dönemde yerli kömürün ekonomiye kazandırılması yönünde çalışma ve hazırlıklar yapıldığını, aynı zamanda 2023 vizyonunda ve sonrasında nükleer ve yenilenebilir enerjiden daha fazla istifade edilmesinin hedeflendiğini belirtti.



BOTAŞ'IN KARARLILIĞI


Doğalgazın elektrik üretimindeki payının 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 33 seviyesinde olduğunu aktaran Akbal, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından alınan tedbirlerle enerjide kaynakların çeşitlendirildiğine dikkati çekti. Akbal, yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) gemilerinden faydalanma ve mevcut LNG terminalleri ile yer altı depolarının kapasitelerini artırmak yönünde olumlu gelişmeler yaşandığını belirterek, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) ulusal iletim şebekesinin taşıma kapasitesini artırma yönündeki kararlılığının gelecek kış ve devamında ulusal arz güvenliğini pekiştirme yönünde umut verici olduğunu kaydetti.



DOĞALGAZ ÜRETİMİ ARTMALI


Petrol İşleri Genel Müdürü Selami İncedalcı da Türkiye'deki doğalgaz üretiminin geçmişi ve güncel gelişmeleri konusunda sunum yaptı. Sunumun ardından yapılan fikir alışverişinde, doğalgaz aramalarının artırılması gerektiği belirtildi. Artık bunu destekleyen koşulların sağlandığı ifade edilirken, özel sektör yatırımcılarının bu konuda daha cesaretli olmaları gerektiği vurgulandı. Toplantıda; doğalgaz piyasasının EPİAŞ'a entegrasyonuyla arzulanan piyasa ve rekabet ortamına ulaşma yönünde önemli bir adımın atılmış olacağı vurgulandı.



Türkiye ciddi adımlar atıyor


Uluslararası Jeotermal Enerji Kongresi İzmir'de dün başladı. Toplantıda konuşan Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Ticaret, Ekonomi ve Tarım Bölüm Başkanı Balazs Gargya; son dönemde yenilenebilir enerji alanında Türkiye'de yasal uygulamalar açısından önemli adımlar atıldığını ve ülkede sürdürülebilir enerji kaynaklarına verilen önemin giderek arttığını söyledi. Gargya, Türkiye'nin Avrupa doğalgaz piyasasına entegre olmasının öncelikleri arasında bulunduğunu ifade etti.



Türkiye bizim odak noktamız


Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası Türkiye ve Orta Asya Direktörü Natalia Khanjenkova da Türkiye'nin dünyadaki jeotermal enerji kuyu maliyeti en düşük ülkelerden biri olduğu belirterek, "Jeotermal saha çalışması için bir kilometrekarede, bir milyon doların altında yatırımla iş yapılabiliyor. Türkiye bizim odak noktamız. Türkiye'de canlı bir özel sektör yapısı


var" diye konuştu.





#Enerji çeşitliliği
#Doğalgaz
#Petrol