4.5 ile 17 milyon telefon yenilecek

Yeni Şafak
Fazlı Şahan
13:502/12/2015, Çarşamba
G: 2/12/2015, Çarşamba
Yeni Şafak

İletişimde yeni bir dönemi başlatacak olan 4.5G ile 33 milyon akıllı telefondan 17 milyon tanesi yenilenecek. TBD Başkanı İlker Tabak, "4.5G, 2016 yılında ülkemizin büyümesine kaldıraç etkisi yaratacak, ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasına katkı sağlayacaktır" dedi.

İletişimde yeni bir dönemi başlatacak olan 4.5G ile 33 milyon akıllı telefondan 17 milyon tanesi yenilenecek. 4.5G ihalesini kazanan operatörler ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasındaki sözleşmeler imzalanmıştı. Bilişim teknolojilerinin birey, kurum ve ülkelerin kalkınmasında bir araç olduğunu söyleyen Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı İlker Tabak, "4.5G, 2016 yılında ülkemizin büyümesine kaldıraç etkisi yaratacak, ülkemizin orta gelir tuzağından çıkmasına katkı sağlayacaktır" dedi. Tabak, 4.5G'nin hizmete başlamasıyla birlikte 33 milyon akıllı telefondan 17 milyon tanesinin yenileneceğini söyledi.



Türkiye Bilişim Derneği'nin (TBD) Ankara'da gerçekleşecek 32. Bilişim Kurultayı'nda bilişim sektörünün sorunları, çözüm önerileri ve sektör gündemi tartışılacak. TBD Başkanı İlker Tabak, "32. Bilişim Kurultayı, “Bilişim ve Yaşam” ana temasıyla 3-5 Aralık tarihlerinde Ankara Congresium Merkezinde gerçekleşecek. Kurultay, Türkiye'nin telekomünikasyon ve bilişim sektörünü kapsayacak en büyük etkinliğidir" diye konuştu.



AR-GE ÇALIŞMALARI HIZLANACAK


Kurultayın başta 4,5G olmak üzere, yazılım, AR-GE ve güvenlik konularında oturumlarından oluştuğunu belirten Tabak, "4.5G teknolojisinin hayata geçmesi ile birlikte bilişim teknolojileri alanında yeni iş alanları yaratıp, istihdamın artmasında ivme kazandıracak ve Ar-Ge çalışmaları hızlanacak" dedi.



"17 MİLYON TELEFON YENİLENECEK"


Eksikliği her zaman hissedilen patent sayısında da artış yaşanacağını kaydeden Tabak, "4.5G ile birlikte mevcutta dolaşımda olan 33 milyon akıllı telefondan yaklaşık 17 milyon tanesi yenileniyor olacak. Bununla birlikte akıllı telefonlarda kullanılan SIM kartların dayenilenmesi gündeme gelecek ve bu teknoloji ile birlikte mevcutta akıllı telefon kullanmayan abonelerin de akıllı telefon kullanmaya geçiş süreçleri de hızlanacak" diye konuştu. 4.5G'nin bir altyapı aracı olduğuna da değinen Tabak, bilişim otoyollarının temelini oluşturan bu ve benzeri iletişim altyapılarını üreten ve yöneten operatörlerin rollerinde değişikliğe gitmelerini zorunlu kılacağını kaydetti.



"APPSTORE, GOOGLE PLAY UYGULAMASINADA VERGİ ALINMALI"


Mobil hizmet aracılığıyla iletilen içeriklerin Özel İletişim Vergisi ve yüzde 18 KDV'ye tabi olduğunu bildiren Tabak, aynı içeriklerin yurtdışı menşeili şirketlerin AppStore, Google Play gibi uygulama mağazalarında internet üzerinden temininin Özel İletişim Vergisi'ne tabi olmadığını söyledi.



SİBER GÜVENİLİR KULLANICI EĞİTİMİN SAĞLANMASI GEREKİYOR


Bilişim güvenliğinin ihmal edilmemesi gerektiğine de değinen Tabak, yalnızca teknik önlemlerin yeterli olmadığının altını çizdi. Bundan dolayı insana yatırım yapılması gerektiğini dile getiren Tabak, kullanıcıların “Siber Güvenilir Kullanıcı” olarak eğitimin sağlanması gerektiğine dikkat çekti. Tabak, ilkokul öğrencilerinden başlayarak herkesin bilgisayar programlama öğrenmesi için girişimlerde bulunulması gerektiğini ifade ederek, yazılım, programlama, veri tabanı gibi derslerin, belli düzeylerde ilkokuldan itibaren verilebilmesi gerektiğini kaydetti.



#Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu
#Türkiye Bilişim Derneği
#İlker Tabak