Nükleer santralde ağı genişletmeyi hedefleyen Türkiye, üçüncü santral için adım adım Çin’le işbirliğine gidiyor. Enerji Bakanı Berat Albayrak’ın haziran sonunda Çin’de imzaladığı işbirliği anlaşması TBMM’de kabul edildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, tarihi Rusya gezisinde, “Akkuyu Nükleer Santrali konusunda çalışmaların hızlandırılması" yönünde varılan mutabakatın ardından, Çin'le yapılan anlaşma da Meclis'ten geçti. Bu doğrultuda Akkuyu'daki santral için Rusya'yla, Sinop'taki santralde Japonya ile işbirliğinin ardından, üçüncü santralde de adım adım Çin'le ortaklığa gidiliyor.
“Nükleer Enerjinin Barışçıl Amaçlarla Kullanımına Dair Anlaşma" kapsamında şu konularda çalışmalara vize verildi: “Anlaşma, nükleer enerji santralleri ve araştırma reaktörlerinin saha etüt çalışmalarından tasarımına, inşasından işletmeye alınmasına ve işletilmesine kadar süreçleri kapsıyor. Ayrıca, santralin modernizasyonu, test edilmesi, bakımı ve sökümü de işbirliğine dahil.
Türkiye ve Çin, nükleer enerjinin barışçıl kullanımlarında temel ve uygulamalı AR-GE yapabilecek. Nükleer minerallerin araştırılması, madenlerden çıkarılması, işlenmesi ve bertarafı konusunda işbirliğine gidilebilecek.Anlaşma, özellikle yenilikçi reaktör ve yakıtla ilgili teknolojilerin ortaklaşa geliştirilmesini de kapsıyor."
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çin'le nükleer enerjide yapılacak işbirliğine dair adımı haziran ayı sonunda ziyaretinde atılmıştı. Her iki ülkenin enerji bakanlarının imzaldığı mutabakat zaptı da, iki ülke arasında nükleer enerji alanında işbirliğini içeriyordu. Kömür ve yenilenebilir enerji konularında çalışma yapılması da benimsenmişti.
Atılan adım, nükleer santrallerle ilgili süreçleri de hızlandıracak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önceki gün yaptığı Rusya ziyaretinde, Akkuyu Nükleer Güç Santralinde (NGS) çalışmaların yeniden gündeme geldi. 2010 yılında Rusya ile Türkiye arasında imzalanan anlaşma çerçevesince start alan Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi'nin 22 milyar dolara mal olması bekleniyor. Her biri 1200 megavat gücünde 4 reaktöre ev sahipliği yapacak olan santralin Türkiye'nin enerji ihtiyacının yüzde 10'unu karşılaması hedefleniyor. Üçüncü santralin yeriyle ilgili İğneada üzerinde durulduğu belirtiliyor.
Yenilikçi çalışamlar doğrultusunda ve nükleer santral çalışmaları kapsamında Türk mühendisler daha önce Rusya ve Japonya'ya gitmişti. Anlaşma kapsamında benzer bir çalışma Çin'le de yapılabilecek. Mühendisler uzakdoğuya giderek eğitim alabilecek. Bu çerçevede, güvenlik, yayılmayı önleme, ekolojik sağlamlık ve ekonomik etkinlik konularında çalışmalar gündemde.