Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişiminin ardından bayrak satışları patladı. Artan talep dolayısıyla bayrak üreticileri kapasite artışına giderken, Türkiye'de bir yılda satılan bayrak satışına son 3 haftada ulaşıldı.
Cumhurbaşkanlığı himayesinde, İstanbul Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi desteğiyle önceki gün Yenikapı'da düzenlenen "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde ise 3,5 milyon Türk bayrağı dağıtıldı.
Promosyon Ürünleri İmalatçıları ve Satıcıları Derneği (Promotürk) Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Güler, FETÖ darbe girişiminin ardından 15 milyon Türk bayrağı satıldığını belirterek, 5 milyon kişinin katıldığı "Demokrasi ve Şehitler Mitingi"nde vatandaşlara milyonlarca bayrak dağıtıldığını anlattı.
Güler, "Sadece bu mitingde 3,5 milyon bayrak dağıtıldı. Türkiye'de yıllık Türk bayrağı satış rakamlarına 15 Temmuz'dan bu yana, yani son 3 haftada ulaşıldı. Firmalarımız üretimi karşılamak için kapasite artırırken, doğal olarak yeni işe alımlar da oldu." diye konuştu.
Bayrak imalatçılarının iş hacminde yaşanan artışa sevinemediğini ifade eden Güler, şunları kaydetti:
"Ülkemizde üretim bu denli artarken bizler maalesef bu duruma pek sevinemiyoruz. Keşke bu acıları yaşamasaydık, 240 vatan evladını şehit vermeseydik de satışlarımız kötü olsaydı. 240 şehidimiz ve 79 milyon gönül yaralımızın olduğu bu süreçlerin tekrar etmemesini temenni ediyorum. Hızlı üretim ve çözüm konusunda güçlü olan üreticilerimiz, vatan sevgisi konusu da söz konusu olunca, 11 ayı bir aya sıkıştırmış gözüküyorlar."
İstanbul Toptancılar Çarşısı'ndaki (İSTOÇ) Çetinkaya Kırtasiye'nin yetkilisi Yasin Çetinkaya da bayrak üreticilerinin 24 saat çalışmasına karşın talebe yetişemediğini ifade etti.
Çetinkaya, daha önce UEFA Euro 2016 için bayrak stoku yapıldığını hatırlatarak, "Avrupa kupaları için ciddi bayrak stoku yapılmıştı. Yıllık satışımız 100 bin iken, 200 bin bayrak hazırlamıştık. Avrupa kupasında bir tur atlarsak bir fırsattır diye, olmazsa da zaten normal satıyoruz diye... Onlar süratle tükendi. Tedariki sağlamak çok kısa sürede pek mümkün olmuyor. Müşteriye satmak için bayrak bulamıyoruz, stoklar tükendi. Periyodik olarak sürekli tüketimi olmayan bir şey olduğu için, stoklar eridiği için üreticiler de yetiştiremiyor." diye konuştu.
Bursa'da imalat yapan Karanfil Bayrak Yönetim Kurulu Başkanı Tufan Afşar ise 15 Temmuz darbe girişiminden bu yana bayrak üretimi kapasitelerini iki katına çıkardıklarını söyledi.
Afşar, Türk bayrağı üretiminin yasalara göre belirlendiğini ifade ederek, "Kumaşının kesimi, dikimi, paketlenmesi bile kanuna uygun olmalıdır. Ucuz bayrak var mı, var, o da çok yüklü adetler yapıldığı için… Bazı arkadaşlar daha önce Avrupa'dan getirmeye çalıştı, hepsi gümrükte takıldı. Takılmak zorunda da... Renk ve kesimde sıkıntı yaşadılar." diye konuştu.