2012’de Türkiye’ye siyasi sığınmacı olarak gelen Peyman Arif’in İran ajanı olduğu ortaya çıktı. Birçok İranlı siyasi mülteci, savcılığa dilekçe vererek Arif’in İran istihbaratı SAVAK'a çalıştığını iddia etti. Sınırdışı edilen Arif, kendi isteğiyle İran’ın en büyük örgütü Hizbullah’ın kalesi Beyrut’a gönderildi. Arif, 'reformcu muhalif' sıfatıyla yabancı basının gözdesi haline gelmişti.
1979 İran Devrimi'nin ardından diğer ülkelere siyasi sığınmacı adı altında gelen birçok İranlının, İran devleti adına ajanlık yapmakla görevlendirildiği iddiaları bulunurken buna çarpıcı bir örnek yaşandı. Türkiye'de bulunan çok sayıda İranlı siyasi sığınmacı, Türkiye'de mülteci statüsünde bulunan İranlı Peyman Arif'i “Türkiye'de bulunan İranlı sığınmacıları dolandırmak, sığınmacıların siyasi ve kültürel faaliyetlerini engellemek ve bazı sığınmacıların ailelerine İran'da rejim tarafından baskı yapılmasını sağlamak amacıyla İran istihbaratıyla işbirliği yapmak” iddiasıyla Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'na şikayet etti.
2012 yılında, dönemin İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'a hakaret ettiği iddiasıyla hakkında kırbaç cezası verilen Arif, siyasi sığınmacı statüsüyle Türkiye'ye gelmişti. Burada uluslar arası basının gözdesi olan Arif, BBC, Amerika'nın Sesi, Deutsche Welle gibi basın organlarında “İranlı muhalif” sıfatıyla demeçler verdi. Arif 4 yılı aşkın bir süredir Türkiye'de yaşıyordu.
Türkiye'ye 'siyasi sığınmacı' adı altında gelen Peyman Arif'in yaşadığı lüks hayat diğer İranlı sığınmacıların da dikkatini çekmeye başladı. Diğer sığınmacılar yaklaşık 15 kişinin aynı evde yaşadığı evlerde yaşarken Peyman Arif'in aylık harcamasının 10 bin dolara kadar çıktığı belirtiliyor.
Kendisi hakkında çok sayıda İranlı sığınmacının yaptığı şikayetin ardından Ankara Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi'nce tahkikat başlatıldı. Soruşturmada, Peyman Arif'in İran'da bulunduğu sırada “Reformcu Aktivist” olarak Reformcuların, Türkiye'ye gönderildikten sonra ise Türkiye'deki sığınmacıların takibini yaptığı belirlendi. Peyman Arif'in İran gizli servisi SAVAK adına çalıştığı belirlendi.
Soruşturmanın sonunda hakkında sınırdışı kararı verilen Arif kendi isteğiyle geçtiğimiz ay İstanbul Atatürk Havalimanı'ndan Lübnan'a gönderildi. Arif'i Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanı'nda Hizbullah'a bağlı bir heyetin karşıladığı ve şu anda Hizbullah himayesinde olduğu bildirildi. Peyman Arif, üniversite eğitiminin ardından Dışişleri Bakanlığı sınavına girmiş ancak elenmişti. Bir İranlı yetkilinin elendiği için Arif'ten özür dilediği ve istediği taktirde “Türkiye'de veya başka bir yerde gönüllü elçilk yapabileceğini söylediği” de öğrenildi.