Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde yaşanan Hocalı katliamı 24. yılında Macaristan'da protesto edildi.
Azerbaycan'ın Dağlık Karabağ bölgesinde 1992 yılında Ermenilerin gerçekleştirdiği Hocalı katliamı, bu ülkede yaşayan Azerbaycan ve Türkiye vatandaşlarının da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi tarafından protesto edildi.
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'deki Hösök Tere'deki (Kahramanlar Meydanı) eylemde konuşan Türk-Macar Kültür Merkezi Başkanı Ahmet Barışçıl, 24 yıl önce yaşanan kan dondurucu katliamın hafızalarda tazeliğini koruduğunu belirterek, ''Azerbaycan'ın büyük bir kısmı hala işgal altında. Azeri, Türk ve Macar kardeşlerimizin ortak organize ettiği bu programda bir araya gelinmesi bizim için çok büyük önem arz ediyor" dedi.
Batı toplumunun genelde kendi acılarını ön plana çıkardığını ifade eden Barışçıl, "Bugünkü programda bu üç dost ve kardeş ülke vatandaşlarının buluşup 24 yıl önce yaşanan acıyı hatırlamaları takdire şayan'' şeklinde konuştu.
Barışçıl, Macar parlamentosunun da bu konuda önemli adımlar attığını ve Azerbaycan'a destek verdiğini anımsatarak Hocalı katliamı ile ilgili bir belgeselin ilk defa Macaristan'da gösterime girdiğini söyledi.
Eylemciler daha sonra araçları ile konvoy oluşturdu. Türk ve Azeri bayrakları ile donatılan araçlara çevredekiler de alkışlarla destek verdi.
Ermeni güçleri 1991'in sonlarına doğru ablukaya aldıkları Dağlık Karabağ'ın Hocalı köyüne, 25 Şubat 1992'den itibaren saldırı başlattı. Bölgede bulunan Rus ordusuna bağlı 366. Zırhlı Alayın silahlarını kullanan Ermeniler, ertesi günü Hocalı'da katliama girişti.
Resmi verilere göre, Hocalı katliamında savunmasız 106'sı kadın, 83'ü çocuk olmak üzere 613 Azerbaycan vatandaşı hayatını kaybetti. Katliamdan 487 kişi ağır yaralı kurtuldu, Ermeni güçleri, bin 275 kişiyi esir aldı, bunların 150'sinden bugüne kadar haber alınamadı.