Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) Kolombiya Koordinatörü ve Polis Akademisi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Özkan, Latin Amerika-Türkiye ilişkileri, Latin Amerika'da Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) yapılanması ve Kolombiya hükümeti ile Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasındaki barış anlaşmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
FETÖ'nün Latin Amerika'da gizli bir yapılanma içinde olduğunu ifade eden Özkan, örgütün, Brezilya ve Arjantin'de çok güçlü olduğunu, Kolombiya'da ise güçlenmeye çalıştığını anlattı.
Türkiye’den çok sayıda FETÖ üyesinin Güney Amerika'ya kaçmayı tercih ettiğini belirten Özkan, örgütün bu bölgeyi yeniden yapılanma için ''üs'' olarak kullandığını iddia etti.
Özkan, "Gözlerden uzak durma, kaybolma, kendini unutturma ve bir sonraki hamle ve planları için yeniden yapılanıyorlar. Bu yapılanma biraz daha gizli bir şekilde yapılıyor. Örgütlenmeden çok yeniden toparlanma ya da duruma göre konum alma da diyebiliriz.'' görüşünü ifade etti.
Türkiye'den kaçan FETÖ'cülerin Kolombiya'daki Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'ne başvurarak sığınma hakki istediğine dair kendilerine birtakım bilgilerin ulaştığını aktaran Özkan, şunları kaydetti:
''Latin Amerika Türk pasaportunun geçerli olduğu bir bölge ve vizeye ihtiyaçları yok. Buradan ABD'ye geçiş için de vizeye ihtiyaçları yok. Örgüt üyelerinin bir kısmı geldikleri ülkede kalırken bir kısmı da buradan ABD'ye geçiyor. Bir anlamda burayı bir durak gibi kullanıyorlar. Burada çok rahatlar, çünkü onları takip edecek çok fazla sayıda Türk yok. Dolayısıyla faaliyetlerini de daha rahat yapıyorlar.''
Doç. Dr Mehmet Özkan, FETÖ tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz başarısız darbe girişiminin Latin Amerika'da ilk anda ''tiyatro'' olarak algılandığını ve bu yönde yayınlar yapıldığını anlattı.
Darbe gecesi, Latin Amerika basının darbe ile ilgili ilk önce FETÖ mensuplarından görüş almasının bu algıya neden olduğunu vurgulayan Özkan, TİKA ve benzeri kurumların çalışmalarıyla bu algının kısa sürede değiştirildiğini söyledi.
TİKA’nın Latin Amerika kıtasındaki çalışmaları hakkında bilgi veren Özkan, eğitim, sağlık ve kırsal kalkınma projeleri kapsamında çalışmalar yapıldığını belirterek, teknik projelerin yanı sıra Türkiye'nin pozitif tecrübelerini de kıtaya ihraç ettiklerini söyledi.
Mehmet Özkan, Kolombiya'da hükümet ile FARC arasında, 52 yıl süren çatışma sürecini sonlandırmak için yürütülen müzakerelerin geçen yıl nihai anlaşmayla sonuçlanması konusuna değindi.
FARC'ın siyasi bir yapılanmaya hazırlandığını anlatan Özkan, şu bilgileri paylaştı:
"FARC, siyasi bir bir parti kurdu. Önümüzdeki yıl seçimlere girmeye niyetleri var. Bu arada silahları bırakan FARC üyelerinin bir kısmı siyasi hayata giren üyelerin korumaları görevini aldı. Diğer örgüt üyelerine yönelik de onları topluma kazandırma amacıyla mesleki eğitim faaliyetleri var. Bu çerçevede örgüt üyelerinin topluma entegrasyonu sağlanmaya çalışılıyor. Barış yerine oturdu ve hiç kimse de geri bir dönüşüm beklemiyor. Önümüzdeki yıl yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde seçilecek kişi bu süreci daha da netleştirecek diye düşünüyorum.''