ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, başkent Washington'da düzenlediği basın toplantısında, konu ile ilgili kendisine yöneltilen soruları yanıtladı.
Kirby, Türkiye'nin YPG'yi terörist olarak gördüğünü bildiklerini, ancak ABD'nin YPG'yi terörist olarak görmediğini söyledi. Kirby, Türkiye'nin, YPG ile ilgili endişelerini anlıyoruz. Ancak YPG, İŞİD ile mücadelede en başarılı güçlerden biri. Biz onları terörist örgüt olarak görmüyoruz ve kendilerini desteklemeyi sürdüreceğiz" diye konuştu.
"YPG'yi terörist örgüt olarak görmüyoruz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yurt dışı gezisinden dönerken uçakta gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD'nin PYD ile ilişkisine değinerek, Ben miyim senin ortağın, yoksa Kobanı'deki teröristler mi?" sorusunun gündeme geldiği Washington'da, ABD'nin açıklamaları, Türkiye'nin beklediği yönde olmaktan uzak kaldı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, konu ile ilgili soruya verdiği yanıtta, ABD'nin PYD'yi ve Suriye'deki askeri kanadı YPG'yi terörist örgüt olarak görmediklerini, IŞİD'e karşı en etkin mücadele eden bu gruplara desteklerinin süreceğini belirtti. Türkiye'nin, ABD'nin NATO müttefiki ve IŞİD'e karşı verilen savaşta önemli bir koalisyon ortağı olduğunu belirten Kirby, Bu konu Türkler için yalnızca kuramsal bir sorun değil. Bire bir kendi sınırlarında yaşadıkları önemli bir güvenlik sorunu. Bunla da kalmayıp, milyonlarca göçmen ile uğraşıyorlar" dedi.
PYD ve YPG konusunda Türkiye'nin endişelerini anladıklarını söyleyen Kirby, ABD'nin bu gruplara mühimmat desteği vermeyi sürdüreceğini belirtti. Kirby, Türkiye'nin PYD ve YPG konularında endişelerini anladıklarını dile getirerek, Bu konuları Türk yetkililerle konuşmayı sürdüreceğiz" diye konuştu. Kirby, Cumhurbaşkanı Erdoğan açık açık söyledi. Ya biz ya onlar dedi. ABD için, IŞİD ile mücadelede Türkiye'nin mi yoksa YPG'nin mi katkısı daha önemli ?" sorusuna verdiği yanıtta, Burada yapılacak seçim, koalisyon üyesi olarak bizlerin IŞİD'e karşı çabamızı artırmak ve örgütü Irak ve Suriye'de zayıflatıp, bütünüyle ortadan kaldırmak" dedi.
ABD'nin Türkiye ile olan yakın ilişkilerini daha da ilerletmek ve genişletmek istediğini belirten Kirby, PYD-YPG konusunda Türkiye ile yaşanan görüş farklılığının yeni bir konu olmadığına değinerek, Türkiye bir NATO müttefiki, IŞİD'e karşı mücadelede kilit ortaklardan birisi. Sağladıkları desteğe de minnettarız. Yaşanan sorun Türkler için kuramsal bir sorun değil, bire bir sınırlarında yaşanan bir sorun. Bir kaç milyon insanla uğraşmak zorunda kalıyorlar, kendi sınırlarında olan göçmenlerle. Hatta, bu rakam Esad ve Rusya sayesinde sınırın öteki yakasında bekleyen insanlar nedeniyle daha da artabilir. Türkiye'nin büyük bir baskı yaşadığını anlamaktayız. Kendileriyle olabildiğince yakın çalışmayı sürdüreceğiz. YPD ile ilgili dillendirdikleri kaygılar yeni değil, yeni olan bir şey yok. Bu konuda Türkiye ile konuşmayı ve görüş alışverişinde bulunmayı sürdüreceğiz" dedi.
Temel sorunun IŞİD'İ yenmek olduğunu ve bunun için Irak ve Suriye'de Kürtlerle işbirliğini sürdüreceklerini belirten Kirby, Ülkelerin yapmaları gereken seçimler de bunlar. Bizim yapacağımız seçimler kesinlikle bunlar. Ama Türkiye ile olan yakın ilişkimizde bir şey değişmeyecek" dedi.
Kırby, Sizin acınızdan bir şey değişmeyecek olabilir, ama Ankara desteğini geri çekmez mi ?" sorusunu da, Bu yönde bir işaret görmedim. Tabii ki bunla ilgili Ankara'daki yetkililerle konuşmanız gerek. Yine söylüyorum, katkılarından dolayı minnettarız. Daha önce de belirttik, yaşanan sorunlar Türkiye'den uzakta değil, hemen sınırlarında, arka bahçelerinde. Bunlardan da tam anlamı ile her gün etkileniyorlar. Suriye'deki Kürt savaşçılarına verdiğimiz destekten dolayı kaygılarını anlıyoruz, söylediğim gibi yeni değil bu. Türkiye son derece açık ve dürüst oldu duydukları endişeler konusunda. Biz de IŞİD ile mücadele etmek için koalisyon olarak nasıl ilerlememiz gerektiği konusunda son derece açık, dürüst ve direkt olduk . Fransa ile de görüş ayrılıklarımız var ama dostuz. Herkesle her konuda görüş birliği içinde olmak zorunda değiliz. Dostlar bile bütün konularda aynı düşünmeyebilirler ve biz dostuz ancak her konuda aynı düşünmek zorunda değiliz, özellikle bu kavgada. Bu karmaşık bir bir mücadele, bunun farkındayız. Ama İŞİD'in peşinden giderken ayağımızı gazdan çekmek anlamına gelmiyor ve Türkiye gibi ülkelerle bu konularda çalışmayı sürdüreceğiz" dedi.
Kirby, PKK'nın Suriye'deki türevi PYD'ye, ABD tarafından verilen silahların Türkiye'de ortaya çıkması ile ilgili soruya verdiği yanıtta da, konuya ilişkin haberleri gördüklerini ancak bunları doğrulayan belirtiler olmadığını savundu. Kirby, Bu konudaki haberleri gördük, ancak doğrulayacak bir delil görmedik. Kürt savaşçılara havadan yalnızca mühimmat verildi, silah değil. Yine de bu konuyu ciddi bir şekilde yakından izliyoruz. Bu haberleri doğrulayan bir kanıt bulursak gerekli adımları atacağız" dedi.
Kirby, başka bir soru üzerine ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD Karşıtı Küresel Koalisyon Temsilcisi Brett McGUrk'un Kobani'ye yaptığı ziyaret sırasında eski bir PKK'lı olan PYD sözcüsü Polat Can'la görüşmesinden, ABD'nin pişmanlık duymadığını belirtti. Kirby, McGurk'un, PYD Sözcüsü Polat Can ile kısa bir süreliğine görüştüğünü belirterek, McGurk'un Kobani'ye gidiş nedeni, Kobani'nin IŞİD'in elinden alınmasının yıldönümüydü. Bu kişi ile çok önceden ayarlanan bir görüşme değildi. Kürt savaşçıların sözcüsü olarak bu kişi de ordaydı ve McGurk, kendisiyle kısa bir görüşme yapıp görüş alış verişinde bulundu" dedi