Hiroşima'ya atom bombası atılmasının üzerinden 71 yıl geçti. ABD'nin Japon şehrine attığı 3 metre boyundaki bomba, sadece 8 dakika içerisinde 80 bin kişinin hayatına mal oldu, on binlerce insanı sakat bıraktı. Japonlar bugün, Hiroşima'ya akın ederek, tarihlerinin acı sayfasını anıyor.
Hiroşima katliamının üstünden 71 yıl geçti.
ABD B29 tipi bir savaş uçağı, 6 Ağustos sabahı 08.15 sıralarında Japonya'nın Hiroşima kentine yarıçapı 0.7 metre boyu 3 metre olan uranyum-235 tipi atom bombası 'Little Boy' ismi verilen tarihin ilk atom bombasını attı.
Sıcaklığı 4 bin derece olan bu alev topu saniyede 440 metre hızla her yöne doğru genişlemeye başladı. 30 saniyede 12 kilometrelik bir alana yayılan bu şok dalgaları, patlamadan 8 dakika sonra 9 bin metre yükseklikte mantar şeklinde dev bulutlar oluşturdu. Sadece birkaç dakika içinde 80 bin kişi hayatını kaybetti, yüz binlerce kişi de atom bombasının etkisiyle, hayatına eskisi gibi devam edemedi.
- ABD neden Hiroşima'ya saldırdı?
- Aradan geçen 71 yıla rağmen, hala atom bombasının etkisinde olarak hayatını idame ettiren insanlar var. ABD'nin böyle bir katliamı neden yaptığı konusu ise şu şekilde açıklanıyor:
- 1941 yılında Japonya'nın ABD'nin Havai adalarında bulunan Pearl Harbor Amerikan deniz ve hava üssüne düzenlediği saldırı ve Japonya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan çekilmeme konusundaki ısrarı.
25 Temmuz 1945'te ABD Başkanı Truman son emrini, Japonya'ya atılacak olan atom bombası için vermişti: 3 Ağustos'tan sonra, hava şartlarının müsait olduğu gün atom bombasını atın.
Truman'ın emrini gerçekleştirmek üzere Güney Pasifik'ten yola çıkan bombardıman uçağı 'Enola Gay', 10 bin metre yükseklikten 8:13'te bombayı attı. 2 dakika sonra infilak eden bombanın etkisiyle şehirde 80 bin kişi aynı anda hayatını kaybetti.
Hiroşima'daki 90 bin binadan 60 bini patlamanın etkisi ile yerle bir oldu. Japon evleri o dönemde ağırlıklı olarak tahta ve kağıttan yapıldığı için, birkaç beton ev dışında atom bombasının alev rüzgarı geride büyük bir acı bıraktı. Bir hafta boyunca şehre asit yağdı. İki ay içerisinde ise radyasyonun etkisi ile 70 bin kişi daha hayatını kaybetti.5 yıllık süre içinde 60 bin kişinin de ölümü ile Hiroşima'da ölenlerin sayısı 200 bini buldu. Atom bombasının etkisi, insanların ölümüyle sınırlı kalmadı, on binlerce kişi hayatına sakat olarak devam etti.
Hiroşima'ya atom bombası atıldığında 8 yaşında olan Takaşi Tenamori, atom bombasının atıldığı o anları şu sözlerle anlatıyor;
"Birden güm diye bir ses duyuldu. Gökyüzünden parlak bir ışık yayıldı. Bembeyazdı. Röntgene bakıyormuş gibi, parmaklarımdaki kemikleri görebiliyordum. Korkunçtu.
93 yaşında ölen Thedore Van Kirk, Hiroşima'ya atom bombasını atan pilot. Kirk, hayatı boyunca yüzbinlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olan bombayı attığına hiç pişman olmadığını söylemiş.
Thedore Van Kirk olayla ilgili “Parlak bir ışıktan ve uçaktan başka hiçbir şey görünmüyordu. Şehrin üzerinde büyük beyaz bir bulut vardı. Bulutun altındaki şehir duman ve toz içindeydi ve bu kaynamakta olan bir kap katrana benziyordu" ifadelerini kullanmıştı.
- ABD Hiroşima'dan üç gün sonra 9 Ağustos 1945'de saat 11.02'de Nagazaki'ye ''B-29 uçağı Bocksar'' ile Plütonyum-239 tipi "Fat Man" isimli atom bombasını kullanarak Japonya'da ikinci katliamını gerçekleştirdi. 240 bin nüfuslu Nagazaki'nin bombalanması ile 74 bin kişi hayatını kaybetti ve binaların yüzde 36'sı tamamen yok oldu. Daha sonra atom bombasının etkisiyle ölenlerin sayısı 143 bine ulaştı.