|

EBSO Heyetinden Kıbrıs'a 'Dönem Başkanlığı' desteği

Ege Bölgesi Sanayi Odası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi. Güney Kıbrıs'ın 1 Temmuz'dan itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı alacağını hatırlatan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, KKTC'ye destek vermek ve yanlarında olmak için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yeni Şafak
00:00 - 6/06/2012 Çarşamba
Güncelleme: 18:03 - 6/06/2012 Çarşamba
Yeni Şafak
EBSO Heyetinden Kıbrıs'a 'Dönem Başkanlığı' desteğ
EBSO Heyetinden Kıbrıs'a 'Dönem Başkanlığı' desteğ

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu ve meclis üyelerinden oluşan kalabalık bir heyet Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde iş ve inceleme gezisi gerçekleştirdi. KKTC gezisine KKTC Kurucusu merhum Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın mezarını ziyaret ederek başlayan EBSO Yönetim Kurulu üyeleri daha sonra Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüseyin Özgürgün, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Altun, Kıbrıs Türk Sanayi Odası Başkanı Ali Çıralı, Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Cerkez ve Türkiye Lefkoşe Büyükelçisi Halil İbrahim'i makamlarında ziyaret etti.

KKTC ziyaretine ilişkin değerlendirmede bulunan Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Güney Kıbrıs'ın 1 Temmuz'dan itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı alacak olmasının yaratacağı olumsuzluklara karşı KKTC'ye destek vermek ve iş ilişkileri geliştirmek için bu ziyareti gerçekleştirdiklerini belirterek, “Biz de bu dönem başkanlığından dolayı endişeliyiz. İzmir'de İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş'ın Güney Kıbrıs'ı ziyaret etmesini anlayabilmiş değiliz.” diye konuştu. EBSO heyetinin ülkesini ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk iş dünyasının, sanayi ve ticaret alanındaki tecrübelerini ülkesindeki sanayicilerle paylaşmasının ülkesi için büyük bir kazanım olduğunu belirterek, ilişkilerin gelişmesinden KKTC'nin yarar sağlayacağını vurguladı.


'GÜNEY'DE KKTC'NİN MEŞRULUĞU VURGULANSIN'

İZTO Başkanı Demirtaş'n Güney Kıbrıs'da Hiristofyas'la görüşmesi'ne KKTC Bakanları da tepki gösterdi. KKTC Dışişleri Bakanı Hüseyin Özgürgün, Ekrem Demirtaş'ın bu ziyaretinin kendilerini de üzdüğünü belirterek, “Güney'e bu tür ziyaretlerin olmasına bir şey demiyoruz ama en azından gittiklerinde KKTC'nin yasallığı, meşruluğu konusunda uygun mesajlar verilmelidir” diye konuştu.


'GÜNEY KIBRIS, TÜZÜĞÜ AMBARGOYLA ÖNLÜYOR'

KKTC Ekonomi Bakanı Sunat Atun da EBSO heyetini kabulünde, Güney Kıbrıs'ın, 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren AB Dönem Başkanlığı'nı yapacak olmasından duydukları kaygıları dile getirdi. Altun, Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenecek kapasitede olmadığını belirterek, “AB, KKTC malları da AB'ye satılsın diye 'Yeşil Hat Tüzüğü'nü getirdi. Ancak, Güney Kıbrıs sürekli tarife dışı ambargolarla tüzüğün uygulanmasını engelliyor. Güney Kıbrıs AB Dönem Başkanlığı'nı yapacak kapasitede olmadığını zaten bu ambargolarla ortaya koyuyor” dedi.


KIBRIS TÜRK TİCARET ODASI BAŞKANI GÜNAY ÇERKEZ

Ekrem Demirtaş'ın Hiristofyas'la görüşmesine en sert tepki Kıbrıs Türk Ticaret Odası'nda geldi. EBSO heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, “Siz doğru tarafa geldiniz. Ekrem Bey yanlış tarafa geçti. Ekrem Demirtaş Güney Kıbrıs'a gittiği kadar Kuzey Kıbrıs'a da gelse daha mutlu oluruz. Cumhurbaşkanı Hristofyas'ı tüm Kıbrıs'ın cumhurbaşkanı gibi takdim etmesi büyük bir gaftır. Demirtaş faaliyetlerini sürdürürken ortamın siyasi yönünü de göz ardı etmemelidir." diye konuştu.

12 yıl önce