2030’a gelindiğinde yaş ortalamasının 80 olacağı ve insanların 100 yaşına kadar yaşayacağı söyleniyor.
Peki 80, hatta 100 yaşına kadar yaşamaya hazırlıklı mıyız?
Günümüzde insanlar her zamankinden daha uzun yaşıyor artık.
Ve bugün hayatta olan insanların büyük bölümünün 70’li yaşlarını görmesi bekleniyor.
Yapılan araştırmalar, insanların artık geçmiş nesillerden daha uzun yaşayacağına işaret ediyor ama daha uzun yaşanacak yılların nasıl geçirileceği de büyük merak konusu.
**
‘Nasıl sağlıklı kalabiliriz?’, ‘Yaşlılığımızı nerede geçirmeliyiz?’, ‘Bize kim bakacak?’ gibi temel sorulara cevap aranmış.
Sağlıklı bir yaşlılık için aktif yaşamın şart olduğu vurgulanan raporda, 65 yaş üstü sağlıklı kişilerin, gençlerden daha verimli çalışabileceğinin altı çizilmiş.
**
Duke Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Departmanından Doçent Dr. Daniel Belsky, yaşam tarzının da aynı derecede önemli bir gösterge olduğunu belirtiyor.
Öte yandan, bu kişilerin ileri yaşlarda sağlık problemleriyle karşılaşma olasılığı da daha yüksek.
**
Hepimiz farklı hızda ve farklı şekillerde yaşlandığımızdan, yaşlanmanın işaret ve belirtilerinin yönetimi herkes için aynı olmayacak.
Bugün bunu tıpta da görüyoruz: Bazı insanlar bazı ilaçların yan etkisini görürken, diğerleri görmüyor, ya da ilaçları farklı hızlarda metabolize ettiklerinden, daha yüksek veya daha düşük dozlarda kullanmaları gerekiyor. Aynı durum ömrümüzü uzatmaya yardımcı olmayı vadeden diğer tedavi ve uygulamalar için de geçerli.
**
Çaresiz değiliz.
Araştırmalar önlemler almanın hareket kabiliyetimizi sürdürmemize yardımcı olabileceğini gösteriyor.
Bir çalışmada 90 yaşın üstündekilerde sekiz haftalık direnç egzersizleri sonrasında kas gücünün yüzde 174 ve yürüme hızının da yüzde 48 arttığı görülmüş.
**
Ancak bu korkuların kırsal bölge ile şehirlerdeki oranı farklı.
Kırsal bölgelerde yaşlılar ev içinde kendi beceri ve kapasitelerine uygun işlerle uğraşarak bu korkuları nispeten daha az yaşarken, şehirlerde bu iki temel korku yoğun biçimde yaşanıyor.
**
Bugünün gençleri yarının yaşlı nüfusunu oluşturacak.
Yani ak saçlı olacak.
Hayatın gerçeği olan bu durumu fırsata dönüştürmek mümkün.
Tecrübeler uzun zaman sürecinde elde edilen bilgi birikimleridir ve bedel ödenerek elde edildikleri için değerlidir.
Ve kadın erkek her yaşlı insandan öğrenilebilecek birçok şey vardır.
Bugün bu sorunlara çözüm bulamayanlar yarın aynı sorunları kendileri yaşayacaklar.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.