Futbolu sevmeyen anne babaya göre hava, top oynamasını seven çocuğa göre keyif ve hayaller, iş dünyasına göre topun içinde yıllık 50 milyar dolar var.
Futbol bugün dünyanın en çok kazandıran sektörlerinden biri.
Dünya yıldızları için birer çekim merkezi haline gelen süper lig, Avrupa futbol ekonomisinde de en hızlı büyüyen liglerden.
Parasal büyüklüğü 5 milyar TL.
Yani futbol, bugün sadece küresel bir spor eğlencesi değil, aynı zamanda birçok farklı sektörle etkileşim içerisinde olan büyük bir endüstri.
Artan parasal güçleriyle de küresel sermaye açısından karlı birer yatırım aracı.
Yılda 50 milyar doları aşan parasal büyüklüğüyle sadece saha içinde değil, saha dışında da endüstriyel rekabetin yaşandığı küresel bir pazar.
Taraftarlar artık müşteri olarak adlandırılıyor.
**
Kulüpler yabancı sermaye için de cazip birer yatırım aracı.
Yabancı sermaye yatırımlarının en fazla olduğu ülkelerin başında İngiltere geliyor.
İngiltere’nin en üst 2 futbol ligi olan Premier Lig ve Championship’te yer alan 44 futbol kulübünün 26 tanesi yabancı yatırımcıların.
Birçoğu borsalarda halka açık şirket olarak işlem görüyor.
**
Dünyanın en fazla takip edilen spor organizasyonlarından biri olan UEFA Şampiyonlar Ligi, Avrupa Kıtası’nda 50, diğer kıtalarda 81 farklı ülkede canlı olarak yayınlanıyor.
5 milyara yakın kişi televizyondan takip ediyor.
UEFA Şampiyonlar Ligi’nin marka değeri 10 milyar Euro.
Tek başına 5 kıtanın bütün organizasyonlarının marka değeri toplamının (1,9 milyar Euro) 5 katı kadar değere sahip.
**
Bugün Twitter, Facebook, Youtube, Instagram ve Google+ hesapları üzerinden 1,6 milyar kişiye erişim sağlayan Avrupa’nın sosyal medyada en fazla takipçisi bulunan 18 kulübü arasında 3 Türk takımı da yer alıyor.
**
Mesela dünyada milyonlarca taraftarı olan İspanyol temsilcisi Real Madrid bugün gelinen noktada 2,9 milyar Euro’luk şirket değeri, 700 milyon Euro’ya yakın geliri ve 1,2 milyar Euro’luk marka değeri ile Avrupa futbolunun en güçlü aktörlerinden biri.
Adidas haricinde 150’den fazla yerel ve global marka ile çalışıyor.
7 bin 100 çeşit ürün satıyor.
‘El Clasico’ adıyla anılan Barcelona ile arasındaki maçlar, 185 ülkede canlı olarak yayınlanıyor.
**
FIFA, 32 takımın yarıştığı 2018 Dünya Kupası organizasyonunda yarışan 32 takımın 12’sinin formalarını Adidas üretiyor.
Turnuva boyunca 10 milyona yakın futbol topu, 14,6 milyon adet milli takım forması satan Alman spor markası, 2015-2030 yılları arasında geçerli olacak FIFA partnerliği için toplam 800 milyon Dolar’lık bir bütçe ayırmış.
**
Tekrar içeriye dönersek 2016-2017 futbol sezonunda ticari gelirleri toplamı 900 milyon TL olan Süper Lig’in, 2017-2018 sezonunda gelirleri 1,1 milyar TL’yi geçerken, her iki sezonda da ligin en fazla kazanan takımları 4 Büyükler.
Beşiktaş, Fenerbahçe, Galatasaray ve Trabzonspor’dan oluşan 4 Büyükler’in 2017-2018 sezonunda gelirleri 831, 2 milyon TL.
Spor Toto Süper Lig kulüpleri, 2017-2018 futbol sezonu başlarken sponsor sayısı 264.
18 kulüple iş ortaklığı bulunan kurum sayısı 188.
Süper Lig takımlarının anlaşmalı olduğu sponsor markaların sektörel dağılımına bakalım.
2016-2017 sezonunda içecek sektöründeki firmalar ilk sıradaydı.
2017-2018 futbol sezonunda yapı ve inşaat şirketleri ile birlikte, bankacılık ve sigorta şirketlerinin, hazır giyim ve lojistik firmaları ilk sırada yer aldı.
2017-2018 futbol sezonunda, Süper Lig temsilcilerinden 8’i Nike, 5’i ise Adidas marka formalar ile sahaya çıkarken, 18 takım 6 farklı spor markası ile anlaştı.
Hafta içinde Futbol Ekonomi Raporu-EkoLig’de yer alan verilere göre Süper Lig’in toplam gelirleri 2017-2018 sezonu sonunda 3,2 milyar TL’ye ulaşmış.
**
Futbol topunun içinde ne varmış?
Yediğinden içtiğine, giydiğinden kullandığın eşyalara ve kullandığın zamana kadar her şeyini belirleyen etkileyen bir yaşam tarzı var topun içinde.
Havalı bir hayat, şöhret ve para.
Fanatizmden beslenen bir sektör.
Öyle bir sektör ki, taraftarını; İlk tanıştığı insana ‘Hangi takımı tutuyorsun’ diye soran ve buna göre ilişkisini sürdüren fanatik bir canlıya dönüştürüyor.
Oysa her hangi bir siyasi sosyal ve spor kurumuna aidiyet, insanı zenginleştirirken, bu fanatizm hepsinde taraftarını yoksullaştırıyor.
İnsan olarak kalabilmek, fanatizm tuzağına düşmeden, ölçülü, dengeli kalabilmekle doğrudan alakalı.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.