Bulgaristan’ın Eski Cuma kentinden 1978 yılında Bursa’ya göçen ve bazı kişisel eşyalarını Bursa Göç Tarihi Müzesine bağışlayan eski milli güreşçi 67 yaşındaki Arif Çetin göç hikayesini şöyle anlatıyor;
“Trene eşyalarımızı yükledik, Edirne’ye geldik. Sonra Bursa’ya geçtik ve 40 yıldır burada yaşıyorum. Göç etmek, ananı babanı kaybetmekten daha zor. Bilmediğin bir yere gidiyorsunuz ve ne yapacağınızı bilmiyorsunuz. Biz iyi ki Türkiye’ye geldik. Bir vatanımız var o da Türkiye, başka gidecek yerimiz yok.”
Göçmen Arif’in sözünü ettiği ve özellikle Bursa’nın göç tarihinin anlatıldığı müzede, “Bursa’nın ilk Göçmenleri, Bitinyalılar, Traklar, Ege Kolonileri”, “Osmanlı’dan Rumeli’ye Göçler”, “93 Harbi ve Balkan Göçmenleri-1913 Göçü”, “Cumhuriyet Dönemi Göçleri”, “1989 Balkan Soydaş Göçü”, “Kırım Göçleri” ve “Kafkasya Göçleri” bölümler var.
Kırım Tatar halkının lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu da ziyaret ederek bazı eşyaları ile kalpağını müzeye hediye etmiş.
İlk dönem göçleri tren figürü ile mübadele ve Kırım dönemi gemi ile Kafkas bölümü kağnı ile Bulgaristan’ın uyguladığı baskılar sonucu gerçekleşen 1989 soydaş göçü ise 1978 model Lada marka otomobil ile anlatılmış.
Bursa’ya gidenlerin mutlaka uğraması gereken bir mekan olmuş.
**
Birleşmiş Milletler (BM), her yıl 18 Aralık gününü “Uluslararası Göçmen Günü” olarak kutluyor.
Dünya genelinde göçmen nüfusu, 2000-2017 döneminde yüzde 49 artış göstererek 258 milyona çıkmış.
Bu ne demek?
7,3 milyarlık dünya nüfusunda her 30 kişiden biri göçmen demek.
**
Eğitim için yurt dışına giden öğrenciler de bu sayıya dahil.
Verilere göre uluslararası öğrenci sayısı, 2016’da 4,85 milyona ulaşmış.
Eğitim amaçlı ülkesini terk eden bu öğrencilerin yarısından fazlası ABD, İngiltere, Avustralya, Fransa, Almanya ve Rusya’yı tercih etmiş.
En fazla uluslararası öğrenci gönderen ülkeler ise Çin, Hindistan, Almanya, Güney Kore, Nijerya, Fransa ve Suudi Arabistan.
**
2016’da 2,5 milyon düzensiz göçmen, 5,5 ila 7 milyar dolarlık bir ekonomik pay karşılığında göçmen kaçakçılığına maruz kalırken 2017 yılında kaybolan göçmen sayısı 6 bin 163.
Bunların önemi bir kısmı Akdeniz sularında kayboldu.
**
Fas’ın Marakeş kentinde 10-11 Aralık 2018 tarihinde düzenlenen, 164 ülkenin katıldığı uluslararası konferansta imzalanan BM Küresel Göç Sözleşmesi, ülkelerin çoğunluğunun oyuyla kabul edilmişti.
ABD, Avustralya, Şili ve Brezilya’nın yanı sıra “egemenliğini”! ihlal ettiği gerekçesiyle 8 Avrupa Birliği (AB) üyesi ülke mutabakatı imzalamadı.
İmzalamayanlar zaten göçmen sorununu üretenler yani suçlular.
Suriye başta olmak üzere Etiyopya, Somali, Tunus, Eritre, Pakistan, Irak, Kongo, Afganistan, Fas ve Mali gibi çatışma bölgelerinin yoğun olduğu ülkelerden Avrupa’ya göç edenler, özellikle ilk varış yerleri olan İtalya, İspanya, Yunanistan ve Bulgaristan’da hayat mücadelelerine devam ediyor.
Büyük kısmı Honduras olmak üzere Guatemala ve El Salvador Venezuela Kolombiya ve Brezilya gibi Güney ve Orta Amerika ülkelerinden yüz binlerce kişi siyasi baskı, açlık, şiddet ve çatışmalar nedeniyle ABD ve Kanada’ya göç etmenin yollarını deniyor.
**
Kötü ekonomik koşullar, iklim değişikliğinin neden olduğu doğal afetler, siyasi baskı, şiddet ve çatışma nedeniyle her yıl yüz binlerce kişi ana vatanlarını terk etmek zorunda kalıyor. Dünya genelinde sadece 2018’de göç ederken hayatını kaybedenlerin sayısı 4 bin 476 kişi.
Bunların içinde çocuklar yaşlılar ve kadınlar önemli bir çoğunluk oluşturuyor
**
Ülkemiz bu anlamda bugün 190 farklı milletten göçmene ev sahipliği yaparak dünyanın utancını örtüyor. 3,6 milyonu geçici koruma altındaki Suriyeliler olmak üzere yaklaşık 4,7 milyon göçmen ülkemizde yaşıyor.
Şimdi ‘Göç etmek ananı babanı kaybetmeye benzemez ondan daha zordur’ diyen Bursalı göçmen Arif ağanın sözleri daha bir anlam kazanıyor.
Anadolu toprakları asırlarca Yahudisinden Hristiyanlarına çingenelerden uzak doğululara ve Türklerden Araplara onlarca milletlerden göçmenlere kapılarını açmış ve onlara yurt olmuş bir yer.
Bu toprakların insanları İstiklal Marşı şairimiz Akif gibi İstanbul’a balkanlardan göç eden soydaşlarına evini bırakıp kendisi kiraya çıkacak kadar misafirperverdir, öyle de olmalıdır.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.