Tekstil sektörü Türkiye’nin parlayan yıldızı gibi.
Türkiye’nin ortalama ihracat kilogram fiyatı 1,4 dolar, tekstil sektöründe bu rakam 5 dolar.
Ancak sektörün önemli bir sorunu var: Mühendis sıkıntısı.
Sorunun çözümü için İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçılar Birliği (İTHİB) koordinatörlüğünde “Türkiye Tekstil Sektörü Eğitim Komitesi Çalıştayı” düzenledi.
Çalıştaya ihracatçı birlikleri ile Marmara Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Uşak Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi’nin tekstil mühendisliği fakültelerinin bölüm başkanları katıldı.
Sorunun çözümü için üniversitelerin ilgili bölüm başkanları ile bir araya gelen ihracatçılar, ilk 3 tercih içinde tekstil mühendisliği bölümünü yazan gençlere 4 yıl boyunca burs ve iş garantisi verecek.
««
Küreselleşme ile artan çevre kirliliği yüzünden dünyadaki bitkilerin dörtte biri gelecek 50 yıl içinde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.
Gelecekte gıda sıkıntısını dert edinenler şimdiden çözüm yolları aramaya başladılar.
Bu çözümlerden biri de mevcut tohumları yok olmadan saklamak.
Anadolu coğrafyasının da dünyanın en zengin gen varlığına sahip olduğu biliniyor.
Ağır sanayi kuruluşu İçdaş Çanakkale’de kurmaya başladığı tohum bankası ile Akdeniz havzasında olası kuraklığa karşı Nuh’un gemisi gibi olmayı hedeflemiş.
Tarım Köy İşleri Bakanlığı’nın Ankara ve İzmir’de kurduğu iki tohum gen bankası bulunuyor.
İÇDAŞ’ın kuracağı merkez özel sektörün kuracağı ilk tohum gen bankası olacak.
Bunun için de dünyadaki 10 önemli tohum bankası incelenmiş.
Londra ve Amsterdam’daki iki merkezin örnek alınmasına karar verilmiş.
Merkezin önümüzdeki Ekim ayında hizmete girmesi planlanıyor.
Hedef: Çanakkale’yi Türkiye’nin milli tohum üssü yapmak ve tarımı yabancı bağımlılıktan korumak.
**
Gençleri girişimciliğe teşvik etmek ve genç işsizliği azaltarak girişimcilik ekosistemini büyütmek hedefiyle projeler yürüten Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu TÜRKONFED, “Sürdürülebilir Bir Toplum İçin Genç Girişimler-YEP!” projesine başlamış.
Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı Türkiye Ulusal Ajansı desteğiyle, Erasmus+Programı kapsamında uygulanacak projede, İtalya, Slovakya ve Yunanistan’dan proje ortağı kurumlar, TÜRKONFED liderliğinde bir araya gelecek ve gençlerin sürdürülebilir sosyal girişimler ortaya çıkarmaları ve kurumsal sosyal sorumluluk bilincine sahip olmaları amacıyla çalıştaylar düzenleyerek, yol haritaları oluşturacak.
**
Sanayiciler, iş anlaşmazlıklarında hızlı ve ekonomik çözümü buldu.
İstanbul Sanayi Odası İSO Arabuluculuk Merkezinde uzlaşma oranı yüzde 100’e ulaştı
1 Ocak tarihinden itibaren hizmet vermeye başlayan İSO Arabuluculuk Merkezine başvuran tüm taraflar, uzlaşarak ayrıldı.
Arabuluculuk süreci 1 Ocak 2018 itibariyle işçi veya işveren alacağı ve tazminatı ile işe iade talebiyle açılan davalarda dava şartı haline gelmişti.
Türkiye’de 1 Ocak-1 Haziran tarihleri arasında iş mahkemelerinde açılan dava sayısı 24 bin 620 dosya oldu.
Geçen yıl aynı dönemde açılan dava sayısı 105 bin idi.
Aradaki fark arabuluculuk sisteminden kaynaklanıyor.
Sonuç ümit verici.
**
Girişimci mühendis işadamı ve Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfı TEGV gönüllüsü Ahmet H. Uysal, çocukları eğitim ile kucaklayabilmek için 46 gün boyunca Artvin’den Muğla’ya 14 ilden geçerek Anadolu’yu kat ettiği projesi Eğitime Koşar Adım’ı tamamladı.
Erzurum, Bayburt, Gümüşhane, Erzincan, Sivas, Kayseri, Nevşehir, Aksaray, Konya, Isparta, Denizli’ye uğradıktan sonra 6 Haziran’da Köyceğiz’de koşusunu bitirdi.
Ahmet H. Uysal, koşusu boyunca, toplam 1645 km. koştu. 14 ilden geçti. 2 milyon adım attı. 250 litre su içti. 116 gofret yedi. Yolda 57 gece geçirdi. Sıfır böcek ısırığıyla rotasını tamamladı.
**
İnsanlar ikiye ayrılır; Çözüm üretenler ve sorun üretenler.
Birinciler her durumda çıkış yolu arar, önüne çıkan her engeli fırsat olarak görür ve harekete geçer.
İkinciler ise her durumda ağlamaya alışkındır, iş değil laf üretmeyi sever, gökteki bütün yıldızları versen bile sorun çıkarır, “yıldızımın önünden geçti” diye buluttan nem kapar.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.