Türkiye, İran-Turan Bölgesi, Akdeniz Bölgesi ve Avrupa-Sibirya Bölgesi gibi üç farklı bitki coğrafyasının kesişme noktasında yer alıyor.
Türkiye’deki bilinen bitki taksonlarının (sınıflandırma) sayısı son verilere göre 12 bine çıktı.
Bu bitkilerin büyük bir kısmı halen doğadan toplanmakta, son yıllarda doğal ortamdaki miktarları talebi karşılayamayan bazı türlerin de yetiştiriciliği yapılıyor.
***
Gelişmiş ve zengin ülkelerde başlayan sağlıklı beslenme trendi tıbbi bitkilere olan talebi arttırdı.
Bizde de bunlar oldukça bol.
Bunlara odun dışı orman ürünleri deniyor.
Sektörün 2023 hedefi 2 milyar dolarlık ihracat.
***
Ülkemizden yurtdışına en çok dış satımı yapılan bitkilerin başında; kekik, defne, adaçayı, anason, biberiye, çemen, çörekotu, dağ çayı, kapari, kırmızıbiber, kimyon, kişniş, mahlep, meyan kökü, nane, oğulotu, rezene ve sumak ile kardelen ve lale gibi bazı soğanlı ve yumrulu bitkiler geliyor.
Yani işlemeden doğadan toplayıp satıyoruz.
Bu şu demek;
Örneğin biz kekiğin hammaddesini 1 liradan satıyoruz.
***
Ancak son yıllarda ekonomik anlamda değer kazanan ve piyasa talepleri artan bazı bitki türleri kendi doğal yayılış alanları dışında da üretilmeye başlanmış.
Kekik üretiminde başarılı sonuçlar alınmış, ancak kekik üretimine uygun olmayan alanlarda yapılan bilinçsiz üretimler başarısızlıkla sonuçlanmış.
Biriler çok yedikçe, birileri de az yemeğe mahkûm oluyor.
Denge bozuk.
Mideyi bir kapla doyurmak mümkün ama gözü kolay kolay doyuramıyorsun.
Çözüm tok gözlülerin sayısını artırmakta.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.