1 dolar yatırıp 10 dolar istiyorsan 95 cm boyundakilere iyi bakacaksın

04:0011/11/2018, Pazar
G: 11/11/2018, Pazar
Yaşar Süngü

Çocuklar oynayarak keşfeder, keşfederken deneyimler ve öğrenir; Bir çocuğun en ciddi işi oyun oynamaktır.Araştırmalara göre erken çocukluk dönemine yapılan yatırım bireysel olduğu kadar toplumsal açıdan da büyük faydalar sağlıyor.İlk 6 yıl erken çocukluk eğitimine yapılan her 1 dolarlık yatırım, ekonomiye 10 dolar olarak geri dönüyor.Dolayısıyla çocuğun özellikle altın çağı olarak kabul edilen ilk üç yılda çocukları ve aileleri korumak geleceğe en büyük yatırım olarak görülüyor.Yani şehirlere 0-6

Çocuklar oynayarak keşfeder, keşfederken deneyimler ve öğrenir; Bir çocuğun en ciddi işi oyun oynamaktır.

Araştırmalara göre erken çocukluk dönemine yapılan yatırım bireysel olduğu kadar toplumsal açıdan da büyük faydalar sağlıyor.



İlk 6 yıl erken çocukluk eğitimine yapılan her 1 dolarlık yatırım, ekonomiye 10 dolar olarak geri dönüyor.

Dolayısıyla çocuğun özellikle altın çağı olarak kabul edilen ilk üç yılda çocukları ve aileleri korumak geleceğe en büyük yatırım olarak görülüyor.

Yani şehirlere 0-6 yaş arasındaki sağlıklı bir çocuğun gözünden, yani 95 cm’den bakmak sadece çocukların gelişimine hizmet etmiyor. Yetişkinlere de çocukları daha iyi anlama, onlara yaklaşma ve paylaşma fırsatı veriyor.

**

Uzmanların altın çağ olarak tanımladıkları 0-3 yaş döneminde, çocuğun beyin gelişiminin yüzde 85’i tamamlanıyor.

Ancak çocuğun bilgi edinmeye başlaması daha erken.

Kadının hamileliğinin 4. ayında dışarıdan gelen sesleri duymaya, onlara aşina olmaya başlıyor.

Bu dönemde çevrenin ve özellikle de ailelerin desteği büyük önem taşıyor.

Hamilelik dönemini stresten uzak sıkıntısız geçiren annenin çocuğu 0-3 yaş arasında da ihmal edilmemişse bu çocuklar ilerleyen hayatlarında eğitime devam, iş gücüne katılım gibi alanlarda yaşıtlarına göre daha bireysel ve toplumsal hayatta daha aktif ve başarılı oluyor.

**

Kar amacı olmayan yabancı bir vakıf çocukların gelişimine odaklanmış.

Üsküdar’da buluştuğumuz Bernard van Leer Vakfı’nın Türkiye temsilcisi Yiğit Aksakoğlu kim olduklarını ve amaçlarını şöyle anlattı;

Sosyal ve ekonomik olarak dezavantajlı konumdaki çocukların imkanlarını arttırmak hedefiyle hareket eden Hollanda merkezli bir sivil toplum kuruluşu.

Bugüne kadar 50’nin üzerinde ülkede erken çocukluk dönemiyle ilgili çalışmalara destek verdi.

Türkiye dışında vakfın kurulduğu Hollanda, Brezilya, Fildişi Sahili ve Hindistan gibi farklı coğrafyalarda erken çocuklukla ilgili çalışmalara finansal ve teknik destek sağlıyor.

Türkiye’de 1994 yılından beri üniversiteler, sivil toplum kuruluşları, şirketler ve yerel yönetimlerle iş birliği yapıyor.

**

Türkiye’de neler yapıyorlar?

Vakfın küresel Kent95 programının Türkiye uyarlaması olan İstanbul95 programı, İstanbul’un 0-3 yaş arası çocuklar ve ailelerine uygun bir kent haline gelmesine öncülük ediyor.

İstanbul’a üç yaşında sağlıklı bir çocuğun boyu olan 95cm’den bakmanın, İstanbul’u bu bakış açısıyla planlamanın kamu hizmetleri ve altyapı açısından yapacağı olumlu değişime dikkat çekiyor.

Bu konuyu kentle ilgili karar vericilerle tartışmayı ve bu yönde yatırım yapılmasını teşvik etmeyi amaçlıyor.

Program ayrıca İstanbul’daki ilçe belediyelerinin halihazırda yürütmekte oldukları çocuk ve aileleri destekleyici program ve projelerle ilgili var olan kapasitelerini güçlendirmeyi de hedefliyor.

**

İstanbul95’de hangi kurum ne yapıyor?

Boğaziçi Üniversitesi, ‘Ev Ziyareti Temelli Aile Rehberliği Projesi’ tasarladı.

Proje sahada belediyeler tarafından yürütülüyor.

Kadir Has Üniversitesi çocuğa ve aileye yönelik hizmetlerin incelendiği ilçe haritalarını geliştirdi.

Columbia Üniversitesi, 0-3 yaş arası çocuklar ve ailelerine yönelik oyun alanları ve parkları tasarladı.

**

İstanbul95 programı, 0-3 yaş arası çocuk gelişiminin önemine ve İstanbul’a 3 yaşında sağlıklı bir çocuğun boyu olan 95 cm’den bakıldığında oluşacak toplumsal faydaya pilot uygulamalar aracılığıyla dikkat çekmeyi hedefliyor.

İçeriği Boğaziçi Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, Columbia Üniversitesi tarafından oluşturulan program Beyoğlu, Maltepe, Sarıyer ve Sultanbeyli Belediyeleri tarafından yürütülecek.

Pilot olarak uygulanmaya başlanan ve iki yıl sürecek olan İstanbul95 programı kapsamında, dört belediyede toplam 480 dezavantajlı aileye hamilelikten başlamak üzere, doğum sonrası depresyon, beslenme, 0-3 yaş arasında beyin gelişimi, aile-çocuk ilişkisinin önemi gibi pek çok konuda rehberlik hizmeti veriliyor.

Kavgasız gürültüsüz, barış içinde yaşayan insanlardan oluşan daha güzel bir dünya için yarının sahiplerine bugünden yatırım yapmak en akıllıca yatırım olarak önümüzde duruyor.

#dolar
#Döviz
#İstanbul95 programı