Cumhuriyet’in İmtiyaz Sahibi Alev Coşkun “Onurlu Dış Politika” üst başlıklı yazısında “İnönü’ye olur olmaz zamanlarda laf söyleyenlerin, her bir vesile ile Lozan’a saldıranların İnönü’nün davranışlarından öğrenecekleri çok ders vardır” diyor! (Cumhuriyet, 07.07. 2019)
Bu minvalde, İnönü’nün Lozan Konferansı’nın açılış törenindeki kimi sözlerini “karşı çıkış” babında örnek diye gösteriyor.
Lozan Konferansı’nda gözlemci olarak yer alan Grew’ün anıları iki kitap halinde yayınlanmıştır: İlk kitap “Lozan Günlüğü” adıyla Türkçeye çevrildi…
Hatıratında İsmet İnönü’den bahseden bölümde şu satırlar yazılıdır:
“Türkler, bu akşam Palace Hotel’de 80 kişinin davetli olduğu ilk büyük yemeklerini verdiler.
Yemekten ayrılmayı arzu ettiğimiz anda İsmet bizi kolumuzdan tutup bitişikteki odaya soktu, yeşil chartreuse likörü sipariş etti…
Kadehleri daha önce benzerini görmediğim bir hızla birbiri ardına yuvarlamaya koyuldu. Ortada hiçbir şey yokken candan kahkahalar atıyordu…
İsmet, ABD’yi görmek istediğini söylediğinde ise çarpıcı detayıyla kendisini nasıl Paris’e ve Londra’ya götüreceğimizi, ardından Birleşik Devletleri baştan aşağı gezdirerek Niagara Şelalesi’ni, Colarado Kanyonu’nu ve Beyaz Saray’ı göstereceğimizi söyledik…
Eğer antlaşmalar hazır olsaydı, büyük ihtimalle her şeye daha orada imzayı basacak durumdaydı…”
Bu satırlar de gösteriyor ki; İsmet İnönü gerçeği hakkında başta Alev Coşkun olmak üzere laikçilerin de öğreneceği çok şey vardır!
*
Bu gibi sualler, Alev Coşkun ve benzerleri için “Cumhuriyet Mahallesi, Laikçilik Caddesi, Çıkmaz Sokak’tır!”
-Peki ya, numara kaç? “Altı” Ok!
Türkiye’de ABD’nin kontrolü 1944’te; yani İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduğu dönemde başladı.
İnönü’nün “Cumhurbaşkanı seçildikten hemen sonrasında İngilizce öğrenmeye başladığı” ise John Dündar’ın “Erdal İnönü Anlatıyor: Anka Kuşu” adlı kitabında yazılıdır: İnönü’nün 54 yaşında İngilizce dersi alma ihtiyacı hissetmesini “Çankaya Köşkü’ne çıkar çıkmaz nükseden yabancı dil öğrenme hevesi!” ile mi, izah edeceğiz?
Buradan bir başka hatırata Rasim Cinisli’nin “Bir Devrin Hafızası” adlı anı kitabına gidelim ve 75. sayfadaki (27 Mayıs darbesinin öncesindeki günleri anlatan) satırları okuyalım:
“Üniversiteler yangın yerine dönmüştü. Hukuk Fakültesi’nin Rektörü olan Sıddık Sami Onar ile fakültenin hocaları yangına körükle gidiyorlardı…
*
Dahası; İsmet İnönü, “27 Mayıs’ın Arkasındaki Güç Odağı” ABD ile “can ciğer kuzu sarmasıdır!”
Mister Birgit de Mister Coşkun da; uzun yıllar evvel “CHP’nin Milletvekilleri” sıfatıyla “Başbakan” Bülent Ecevit’in (1980 öncesindeki) bakanlarından ikisidir…
Merhum Yamak, şunları da söylemişti: “Özel Harp Dairesi’ne üye olan vekiller, gençliklerinde örgüte alınıyor, sonra milletvekili oluyorlar. Bu da onların seçilmelerindeki isabeti gösteriyor…
Onların isimlerini kimse bilmez. Belki, örgüte alan kişi bilebilir. Hepsini kod adlarıyla çağırırdık. Sadece CHP’de değil, bütün partilerde var!”
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.