61 yıllık Baas rejimi devrildi ve Suriye halkı özgürlüğüne kavuştu. Halep ve Hama’dan sonra Şam’ın da muhalifleri kontrolüne geçmesiyle Suriye tarihinde yeni bir dönem başladı. Irak’ta, Saddam’ın devrilmesiyle birlikte gördüğümüz görüntüleri Şam’da görmedik. İnsanlar akın akın başkent Şam’a gidiyor. Kimisi yıllardır göremediği akrabalarını bulmaya kimisi terk etmek zorunda kaldığı evine yurduna gidiyor. Sadece ülke içinde değil rejimden kaçıp Türkiye, Lübnan gibi ülkelere sığınanlar da akın akın geri dönüyor.
Rejimin düşme haberiyle birlikte birçok Suriyeli sanatçı da mutluluklarını paylaştı. İnanıyorum ki yaşadıkları zorunlu göçten dolayı başka ülkelerde yaşamak zorunda olan bu sanatçılar ilerleyen yıllarda hem vatanlarında hem de göç ettikleri ülkelerde çok daha etkin eserler üretecekler.
Geçtiğimiz cumartesi günü Papa Francis, Vatikan’ın VI. Paul Salonu’nda, Beytüllahim’deki Dar al-Kalima Üniversitesi’nden Filistinli sanatçılar tarafından yaratılan bir doğum sahnesini tanıttı. Bebek İsa’nın beşiği, yerel zanaatkarlar tarafından asırlık geleneklere göre üretilen diğer unsurlarla birlikte geleneksel bir Filistin kefiyesine sarıldı.
Papa, 7 Aralık’taki konuşmasında savaşa ve şiddete karşı olduğunu bir kez daha belirtti. Toplantıda Filistin Kurtuluş Örgütü’nden bir temsilci de yer alıyordu. Temsilci “Papa’nın Filistin davasına olan sarsılmaz desteği ve Gazze’deki savaşı sona erdirmek ve adaleti sağlamak için yorulmak bilmeyen çabaları için derin şükranlarını» dile getirdi.
Katolik Kilisesi’nin başı, İsrail’in Gazze’deki savaşını sık sık kınadı ve bir ara “ahlaksız” olarak nitelendirdi. Geçtiğimiz ay, papa ile yapılan röportajlardan oluşan bir kitaptan alıntılar yayınlandı. Bu alıntılarda, İsrail›in Gazze›deki eylemlerinin soykırım olarak sınıflandırılıp sınıflandırılamayacağını belirlemek için bir soruşturma çağrısında bulundu. Ayrıca Kasım ayında, BM Özel Komitesi, İsrail’in Gazze’deki savaş yöntemlerinin soykırımla tutarlı olduğunu bulduğunu duyurdu.
Sahnenin üç ahşap figürü, anne ve babası Meryem ve Yusuf›un yanında duran bebek İsa, Peter Khano tarafından tek bir zeytin ağacından el yapımı olarak yapıldı. Zeytin ağacı oymacılığı uygulaması, 4. yüzyıla dayanan toplumun ekonomik ve kültürel kimliğinin bir direğidir.
Türkiye’nin uluslararası alanda tanınmış ilk sanatçılarından birisi olan Semiha Berksoy önemli bir opera sanatçısıdır. Ama aynı zamanda da önemli bir ressamdır. Geçtiğimiz günlerde Berlin’de “Semiha Berksoy: Singing In Full Colour” [Semiha Berksoy: Tamamen Renkli Şarkı Söylüyor] başlıklı bir retrosopektifi açıldı. Hamburger Bahnhof - Nationalgalerie der Gegenwart’ta açılan sergini küratörülüğünü müzenin direktörleri Sam Bardaouil ve Till Fellrath üstlenmiş.
11 Mayıs’a kadar açık olan sergi 2026 yılında ise İstanbul Modern’de yer alacak.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.