|
Tam zam-anı

Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla memur, memur emeklisi, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı netleşmişti. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışı 6 aylık enflasyon olan 24,73, memur ve memur emeklilerinin maaş artışı ise 19,31 olarak gerçekleşti. Toplu sözleşme masasında otururken gelecek öngörüsü konusunda iyimser davranan sarı lacivert sendikalarımız her ne kadar memurlar için refah payı talep etseler de, ekonomi yönetiminin enflasyon konusundaki iyimser beklentisi galip gelmişe benziyor. Ancak emekliler ile ilgili durumunu yüzyılın icadı kök aylıkların ortaya çıkarmış olduğu ücret dengesizliği nedeniyle ayırmak gerekiyor. Kök aylıkları 10 bin liranın altında olan emeklilerin aylıklarının Hazine tarafından tamamlanıyor olması ve maaş artışlarının kök aylığa uygulanıyor olması milyonlarca emeklinin başını döndürmüş durumda. Örneğin kök aylığı 9 bin lira olan SSK emeklisi 24,73 zamla yaklaşık 2.225 lira zam almış olacak ve maaşı 11.225 liraya çıkmış olacak. Maaşı hazine tarafından 10 bine tamamlanmış olan bu emeklimiz aslında 1.225 lira zam ile Temmuz ayına merhaba demiş olacak.


EMEKLİLERİN YENİ FOBİSİ
Enflasyon ve hayat pahalılığının pandemik şartlar gibi karantinaya zorladığı emeklileri yapısal pek çok düzenlemeden önce kısa vadede kök aylığı cenderesinden kurtarmak gerekiyor.
Yıllık enflasyonun %71,6, 12 aylık ortalama değişimin 65,07 olduğu bir ortamda kök maaş seviyesinin en az 12.375 lira seviyesinden başlaması ve üzerine artış oranlarının konuşulması emeklinin güzünü nominal olarak güldürme potansiyeli taşıyor. 2023 yılında emeklilerin gelirlerinin %28,4’ünü gıda ve alkolsüz içeceklere, %31,9’unu konut ve kiraya yüzde %14,4’ünü ise ulaştırmaya ayırmış. Gelirlerinin büyük çoğunu temel ihtiyaçlarına ayıran emeklilerin yaşam standartlarını iyileştirme en başta ahde vefanın da gereğini yapma sorumluluğunu yüklüyor. Emeklilerin yaşam standartlarının yükseltilmesi, toplumsal huzurun ve dayanışmanın güçlenmesine de katkı sağlama potansiyelini beraberinde getiriyor.
Temel yaşam maaliyetleri, sosyal refah düzeyi, enflasyon oranı dikkate alındığında emeklilerin refah seviyelerinin korunması için tam zam anı. Emeklilerimizi fiyatlar karşısında fiyatlar mı büyük ben mi küçüğüm çıkmazından, ne olacak biraz dişimizi sıkalım geçer stresinden, pazar ve marketlerdeki indirim av mevsiminden kurtarmanın tam zam anı. Ekonomik kararın ötesinde siyasi irade ve kararlılık gerektiren bu anın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iradesiyle vücut bulacağı beklentisine ve inancına karşılık vermenin tam zamanı.

BYD’NİN TÜRKİYE YATIRIMI ARAYA KAYNAMASIN

Çinli elektrikli araç üreticisi BYD’nin ülkemize 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı kazan-kazan ilkesinin çalıştığına işaret ediyor. BYD Avrupa pazarı için önemli bir stratejik konum elde ederken, Türkiye de elektrikli araç üretim kapasitesini artırmanın yanı sıra benzer yatırımların kapısını aralıyor. Şirketin Manisa’da kuracağı fabrikanın çok sayıda istihdam olanağını beraberinde getirecek olması yerel kalkınma dinamiğinin önünü açıyor. Yerli otomotiv sanayiine teknoloji transferi potansiyelini de taşıyan bu yatırım daha rekabetçi bir sanayi olma özelliğinin yanı sıra çevresel sürdürülebilirlik için de gelecek vaat ediyor. Avrupa pazarına rekabetçi fiyatlarla girmek isteyen şirket için Türkiye sadece Avrupa değil aynı zamanda Ortadoğu pazarı için de kritik bir imkan sunuyor.

Otomotiv sanayiinde daha inovatif stratejilerin gelişmenin önünü açacak olan bu yatırım, elektrikli araçlarda yerlilik oranının artmasına, yerel sanayinin sürümünü güncelleyerek güçlenmesine katkı sağlayacak. Elektrikli araç üretimi için gerekli olan yan sanayinin gelişmesine yardımcı olacak bu girişim tedarik zincirinde yerel firmaların kendini bulmasının önünü açacak. Uzun lafın kısası,
BYD yatırımının istihdam oluşturma potansiyeli, ileri teknolojilerin girişine dayalı yerel endüstrilerin modernizasyonu, ülkemizin teknolojik tabanının genişlemesi ve inovasyon kapasitesini artırma fırsatı ile stratejik konumun güçlenmesi için tam zamanı.
Bizde ya bir yol bulunur ya da bir yol yapılır.
#Ekonomi
#Zam
#Özgür Bayram Soylu
2 ay önce
Tam zam-anı
Esir Şehirlerin eserleri
Bu mel’un amacı nasıl engelleriz
İki dağ arasında
Enflasyonun sosyolojisi
Demokrasi mi piyasaları bozuyor, piyasalar mı demokrasiyi?