Zira meselenin aslı din ve dünya algısında toplanmakta, yönetme anlamında siyaset esaslı tartışma ve çatışmaların mahiyet ve seyrine göre çeşitlenmektedir. Öyle ki, 2023’te yapılacak olan Türkiye’deki siyasi seçimler bile millilik ve vesayetçilik, bağımsızlık ve mandacılık tercihlerinde bulunma bakımından hâlen aynı bağlama oturmaktadır.
21-110 / 642-728 yılları arasında yaşayarak, ilk iktidar krizlerinin tamamına tanık olan Hasan-ı Basrî’nin babası Yesâr, Meysan’ın fethinde, büyük sahabilerden Zeyd b. Sabit tarafından köle edinilen bir Hristiyan’ın oğludur.
“Böylece Hasan-ı Basrî vela yoluyla, anası tarafından Hz. Peygamber katındaki konumu Aişe’den sonra gelen Ümmü Seleme’ye, babası tarafından Hz. Peygamberin kâtibi ve kaynakların İbranice ve Süryanice bildiğini belirttiği tercümanı olan Zeyd bin Sabit’e mensuptur. Zeyd bin Sabit, Ebu Bekir zamanında Kur’anı toplamış, Osman zamanında öteki vahiy kâtiplerinden bir grupla toplama işinin bitirilmesi için çalışmıştır.” (el-Câbirî, Arap-İslam Siyasal Aklı, Trc.: Vecdi Akyüz, Kitabevi Yayınları, 2001)
Bunlardan, Rebî’ b. Ziyad, Peygamber Efendimizle (sav) ile görüştüğü kesin olarak bilinmemekle birlikte, ilgili sahabe hakkındaki kaynaklarda sahabeden sayılmış, 671’den itibaren iki buçuk yıl Horasan valiliği yapmıştır.
Hicrette on yaşında olan Enes b. Malik, daha o yaşta Peygamber Efendimizin hizmetine girmiş, bizzat onun tarafından terbiye edilmiş ve vefatına kadar da onun yanından hiç ayrılmamıştır.
Eş’as ise, Haccac yönetimine isyan eden sahabidir; Hasan-ı Basrî ona biatı yüzden Haccac’ın tenkidine uğramışsa da zulmüne muhatap olmamıştır.
Üç koldan Peygamber Efendimiz’e bağlanan Nakşibendiyye Tarikatı’nın üçüncü kolunda Hz. Ali’den sonraki (ya da önceki) isim olarak Hasan-ı Basrî’nin bulunması, bunların meşruiyeti bakımından ayrı bir önem taşımaktadır.
Öyle ki, bir silsileye göre de Hasan-ı Basrî, Huzeyfe b. Yemân vasıtasıyla Hz. Peygamber’den feyiz almış, bu feyiz Hâris el-Muhâsibî ile devam etmiştir. Bu silsile daha çok Kuzey Afrika’da yaygındır.
İkinci silsile Hz. Ali, Hasan-ı Basrî, Habîb el-Acemî, Dâvûd et-Tâî ve Ma‘rûf-i Kerhî; üçüncüsü de Enes b. Mâlik, Hasan-ı Basrî, Ferkad Sencî, Ma‘rûf-i Kerhî şeklinde devam etmiştir.
Nasipse buradan devam edelim.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.