|
Şehit Mustafa Cambaz’ı kendi mesleğiyle birlikte yaşatmak

15 Temmuz hain darbe girişiminin Çengelköy şehitlerindendi
Mustafa Cambaz.
O bir
fotoğrafçıydı
.

Fotoğrafçı, ünsiyet kurduğu mekanlarda elinde makinasıyla keşif ve hayret üzere, daha baştan seçtiği mekanlarda mukim olandır.

Cambaz bu manada camileri mekân tutan bir mesleğin de ehliydi.

Albayrak Medya,
kendi elemanlarından olan şehidinin adını tam da onun seçtiği meslekte yaşatıyor:
Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması!
Yeni Şafak Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Hüseyin Likoğlu
’nun geçtiğimiz perşembe günü Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda bilgisini basınla paylaştığı söz konusu yarışmaya mahsus yeni ödül töreninin programı, nasipse bugün
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
’ın katılımıyla, yine Demokrasi ve Özgürlükler Adası’nda gerçekleştirilecek.
Şehitlerin yaşaması Allah’ın
vaadi
yle ve Peygamber Aleyhisselamın
müjdeleriyledir
. Bu sebeple, şehitlerin adlarının yaşatılması, Mehmet Akif’in “Ey şehîd oğlu şehîd, isteme benden makber / Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber” söyleyişinde hıfzettiği acziyete tabi olarak, ancak kulların mezkûr ilahi vaat ve nebevi müjdelerden pay alma garetlerine yorulabilir.

Proje aşamasından beri yakından takip ettiğim Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması’nı tertip eden ve sürdüren Albayrak Medya’nın sahiplerini, yöneticilerini ve ilgili elemanlarını söz konu gayret esasında tebrik ediyorum. Hepsine ecirde bereket niyaz ediyorum. Fotoğrafçılıkta camilerle ünsiyet kurmuş bir şehidin adını sevdiği iş ile yaşatmaktan daha isabetli ve daha güzel ne olabilir?

Nitekim Likoğlu da zikrettiğimiz bilgilendirme toplantısında, Cambaz’ın fotoğrafçı olduğunu özellikle vurgulayıp, onun tarihi, sanatsal ve Türk milletinin bu topraklardaki tapusu niteliğinde, çoğunluğu tarihi ve selatin camilerle, kaybolmaya yüz tutmuş çeşmelere ait on binden fazla fotoğrafının olduğunu belirterek, Cambaz adına bu fotoğraf yarışmasının düzenlemesini, “Mesleğine ve fotoğrafçılığa olan tutkusunu anmak, onu unutturmamak” kaydıyla bir hak teslimine konu etmiş.

Yarışmanın mahiyetiyle ilgili bilgilere gelince:

Kategoriler bu yıla mahsus olarak şöyle belirlenmiş: 2023’e Damgasını Vuran Haber Fotoğrafları; Kültürel ve Tarihi Fotoğraflar; Yeni Nesil Fotoğraflar / Cep Telefonu Çekimi – Serbest Haber; Yeni Nesil Fotoğraflar / Drone Çekimi – Serbest Haber tanımlı dört temel kategori ile Hikâyeyi Tamamla Demokrasi ve Özgürlükler Adası ve Gazze adlı iki özel ödül.

Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması’nın bu üçüncü etabı, sekiz bin fotoğrafın katılımıyla büyük bir yoğunluğa muhatap olmuş ve bu fotoğraflar, Anadolu Ajansı Görsel Haberler Yayın Yönetmeni
Fırat Yurdakul,
Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Temsilcisi
Ümit Bektaş
, fotoğraf sanatçısı
Süleyman Gündüz
ve Yeni Şafak Gazetesi foto muhabiri
Sedat Özkömeç
’ten oluşan jüri tarafından özenle değerlendirilmiş.
Yukarıda zikrettiğim dört ana, iki ek kategoride dağıtılacak ödül ise, toplam
sekiz yüz bin
liradır. Türkiye’de manevi ve maddi değeri bu kadar yüksek başka bir fotoğraf yarışması daha yoktur.

Mustafa Cambaz Fotoğraf Yarışması’nda dereceye giren geçen yılın fotoğrafları “Gözden Kalbe Akıldan Ruha” adlı bir albümde herkesin görüşüne sunulduğuna göre, şimdikinin fotoğrafları da mutlaka bir albüm haline yayımlanacaktır. Fakat hangi albüm ortaya çıkarsa çıksın onların zemininde mutlaka Cambaz’ın el emeği göz nuru fotoğraflarından oluşan Türkiye Ulucamileri Albümü yer alacaktır (Başbakanlık, Ankara 2016).

Mimari eserler sabit durdukları ve vasıfları tamir, tadilat vb. zorunlu müdahalelerle ancak değişebildikleri için, onlardan herkesin benzer fotoğraf elde etmesi elbette mümkündür.

Ancak fotoğraflar, aynı tarzda tekrarlanmayan tecellilere, ışık yazısına ve bu yönde terbiye edilmiş bakışın keşfine tabi olmakla benzer gibi görünseler de hakikatte asla aynı olmazlar; aynı kadrajda çekilmiş olsalar bile aynı ruhsal yönelime, istikamete, bakış açısına, ışığa ve renge de konu olamazlar.

Bu manada her biri altın değerinde olan fotoğrafların albüm olarak basımı için 2015 yılı içerisinde ilgili birime teslim eden Cambaz, şehadetinden üç ay önce de onları prestij kitap hâlinde görebilmiştir.

Bu kitabın yayımında kuşkusuz birçok kişinin emeği, desteği vardır ama onlardan, o tarihlerde ilgili kurumun başkan yardımcısı olan
Şaban Abak
ile bizim
Mehmet Şeker
’in adları önceliklidir.
Adana Ulucami ile başlayıp Yozgat Çapanoğlu Camii ile biten 118 caminin mezkur albümü, gerek Cambaz’ın uğrunda şehadete erdiği değerlerin gerekse Albayrak Medya’nın onun adını yaşatmadaki kararlılığının
ilk ve değişmez belgesi
hükmündedir.
#Mustafa Cambaz
#Fotoğraf Yarışması
#15 Temmuz
#Şehit
#Ömer Lekesiz
٪d أشهر قبل
Şehit Mustafa Cambaz’ı kendi mesleğiyle birlikte yaşatmak
Esir Şehirlerin eserleri
Bu mel’un amacı nasıl engelleriz
İki dağ arasında
Enflasyonun sosyolojisi
Demokrasi mi piyasaları bozuyor, piyasalar mı demokrasiyi?