Edebiyat, kökü Arapça (edb) olan ama manasını Osmanlı Türkçesi’nde bulan bir kelimedir.
Okyanus Sözlüğü bu kelimenin ilk anlamını, “Duygu, düşünce ve hayallerin söz ve yazı ile, güzel ve etkili bir biçimde anlatılması sanatı” olarak açıklamış.
Elifba'dan Alfabe'ye geçişimizle birlikte, kök bağı nedeniyle İslami bir zihniyeti ve Müslümanlara mahsus bir kültürü temsil ettiği için edebiyat da bir tilciğe kurban edilmek istendiğinden, onun yerine “yazın” kelimesi uydurulmuş.
Bu tanıma göre, yazın genel, edebiyatsa özel bir işlev yüklenmiş oluyor. Ayrıca bu fark (genellik ve özellik) bir ast-üst ilişkisi doğurmuyor bilakis, edebiyatın yazılı ilişkiler yığınından ayrışmasını, müstakil (nevi şahsına münhasır bir ilim, uğraş) olarak ele alınmasını gerektiriyor.
İşte bu noktadan baktığımızda, yazın tilciğini hem sineye çekmemiz hem de onu pratik bir ihtiyacın gereği şeklinde algılamamız ve anlamamız zorlaşıyor.
BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez. BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz. Piyasa verileri iDealdata Finansal Teknolojiler A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. BİST hisse verileri 15 dakika gecikmelidir.