|
O iş tam olarak öyle değil Ahmet Abi
2008 yılında Turgut Cansever, Yaşar Kemal ve Alaeddin Yavaşça'ya… 2009 yılında Nuri Bilge Ceylan'a, Uğur Derman'a ve Sabancı Müzesi'ne… 2010 yılında Cemal Kafadar'a, Ergin İnan'a, İstanbul Modern'e… 2011'de Semavi Eyice'ye, Doğan Hızlan'a, Hasan Çelebi'ye, Sezai Karakoç'a… 2012'de Selim İleri'ye, Ahmet Hatipoğlu'na, Şükrü Hanioğlu'na, Zeugma Müzesi'ne… 2013'te Fuat Sezgin'e, Doran Acemoğlu'na, İskender Pala'ya, merhum Ahmet Kaya'ya, Bekir Karlığa'ya, Tarihi Kentler Birliği'ne… 2014'te Hülya Koçyiğit'e, Niyazi Sayın'a, Alev Alatlı'ya, Engin Akarlı'ya, İslam Ansiklopedisi'ne…

Ne görüyorsunuz bu tabloda?

Ben bu isimlere ve bu tabloya bakınca bir Türkiye ortalaması görüyorum. Kim peki bu isimler? 2008 yılından bu yana Cumhurbaşkanlığı'nın verdiği Kültür Sanat Büyük Ödülleri'ni kazanan isim ve kuruluşlar. Doğan Hızlan'ından Yaşar Kemal'ine, Ahmet Kaya'sından Alev Alatlı'sına değin bu böyle.

Peki, Ahmet Abi'ye (yani Ahmet Hakan Coşkun'a) bu ortalama yetmiş mi? Maalesef hayır. Yetmediği için 2015 yılında verilen Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri'ni -en insaflı tabirle söyleyecek olursak- tahfif etmiş yazısında.

Durun yine geriden alayım.

Geçtiğimiz Çarşamba gün 2015 Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ödüller Münir Özkul, Rasim Özdenören, Mehmet Genç, Orhan Gencebay, Hüseyin Kutlu ve merhum Cemil Meriç'e verildi.

Ahmet Hakan, 'Bir hattat, bir Rasim Abi, bir Orhan Baba falan' başlıklı yazısında şöyle diyor: 'Artık yeter. Artık kültür sanat alanında ayrıcalığa gerek duyulmadan bir büyük kucaklaşmaya gidilmeli. Devlet katlarında hiçbir ideolojik ayrıştırmaya gerek duyulmamalı ve bu ülkede kültür ve sanat alanında üretilen değerlerin her birinin hakkı teslim edilmeli.'

Tabii yazısının başında da aslında bu durumu anlayışla karşıladığını; çünkü hattatların, Rasim abilerin, Orhan babaların devlet katında bu güne kadar hep ihmal edildiğini anlatıyor. Meselenin hakkını teslim ediyormuşçasına bir pozisyondan konuşuyor ve sonunda patlatıyor fikrini: 'Ama artık yeter.'

İşte ben de tam buna bayılıyorum. Bayılıyorum, zira Ahmet Abi de, pek çok refiki gibi, sanki muazzam bir ideolojik ayrım söz konusu imiş ve bunun sebebi Recep Tayyip Erdoğan ya da onun temsil ettiği anlayışmış gibi yapmayı pek seviyor.

Kusura bakılmasın; 2008'den bu yana verilen ödüller ortada. Ödüllerin kimlere verildiği ortada… Yıllar ve yıllar boyunca devlet katında yok sayılan, ihmal edilen, görülmeyen, dışlanan bir takım isimlere (de) ödül verilince bunun adı ideolojik ayrıştırma değil, çok geç kalınmış bir meseleyi azıcık da olsa dengelemektir altı üstü.

Rasim Özdenören'in senelerce hem yazarlık hem de devlet memurluğu yaparak ayakta kaldığını bilmez mi Ahmet Hakan? O son derece güçlü öyküleri yazan adam olarak isminin bir kez bile 'kültürel hegemonya' sahipleri tarafından anılmadığını ve bunun sebebinin sadece Rasim Özdenören'in alnının secde görmesi olduğunu bilmez mi?

Değil Türkiye'de, tüm dünyada Mehmet Genç'ten daha iyi… Geçtim 'daha iyi'yi, Mehmet Genç'e 500 metre yaklaşabilecek çapta bir Osmanlı iktisat tarihçisi var mı? Niçin bu son derece kıymetli ismi devletimiz bir kez olsun aklına getirdi diye bu 'ideolojik ayrıştırma' oluyor ki?

Ahmet Abi, gel bunları geçelim. Türkiye'de 80 yıl boyunca ideolojik ayrıştırmanın padişahını yapan o 'tek kutup'un karşısına kırık dökük, yarım yamalak bir 'ikinci kutup' çıktı işte. Gel buna alışalım. Bir tane Yaşar Kemal'imiz vardı, ona ödül verildi. Bir tane Rasim Abimiz, bir tane Mehmet Genç Hocamız var. Onlara da ödül verildi. Bu tam olarak Türkiye ortalamasıdır. Bu tam olarak o iki kutbu dengeleyecek tavırdır.

Yani demem o ki abi; 80 yıllık ideolojik ayrıştırmayı 13 yılda dengelemenin mümkün olmadığını sen benden çok daha iyi bilirsin. O yüzden bari Orhan Baba'yı harcama. Yoksa şarkımız malumdur: 'Batsın Bu Dünya.'
#Turgut Cansever
#Yaşar Kemal
#Alev Alatlı
#Ahmet Hakan Coşkun
#Rasim Özdenören
#Mehmet Genç
#Orhan Gencebay
9 yıl önce
O iş tam olarak öyle değil Ahmet Abi
Eşyanın tasallutundan kurtulmak ve eşyaya tasarrufta bulunmak...
Dünün mutlu yarının umutlu olabilmesi için...
Faiz kararları ne anlama geliyor?
OVP’de kamu personeline ve kamu yönetimine ilişkin yeni yol haritası
Medyanın gerçekliği ve toplumsal hadiseler