2025 yılı bütçe rakamları

04:0012/12/2024, Perşembe
G: 12/12/2024, Perşembe
Erdal Tanas Karagöl

2024 yılı bitmesine sayılı günler kalırken, 2025 yılı bütçesinin görüşülmesine devam edilmektedir. Her yıl yıllık olarak hazırlan bütçeler, yapılacak giderleri ve bu giderlerin gerçekleştirilmesi için gerekli olan gelirlerin ner eden toplanacağını göstermektedir. Diğer yandan, her kurum için ayrılan kaynak ile kurumları bu kaynağı nerelere harcayacağını göstermesi açısından önemlidir. Bu nedenle bütçede ayrılan kaynağın eğitim, sağlık, sosyal yardım ve Ar-Ge gibi alanlara gitmesi orta ve uzun dönemde

2024 yılı bitmesine sayılı günler kalırken, 2025 yılı bütçesinin görüşülmesine devam edilmektedir.
Her yıl yıllık olarak hazırlan bütçeler, yapılacak giderleri ve bu giderlerin gerçekleştirilmesi
için gerekli olan gelirlerin ner
eden toplanacağını göstermektedir.

Diğer yandan, her kurum için ayrılan kaynak ile kurumları bu kaynağı nerelere harcayacağını göstermesi açısından önemlidir.

Bu nedenle
bütçede ayrılan kaynağın eğitim, sağlık, sosyal yardım ve Ar-Ge gibi alanlara gitmesi orta ve uzun dönemde üretimi yani GSYH’yi olumlu etkileyecektir.

Verimli alanlara aktarılacak kaynaklar ile gerçekleşecek yüksek GSYH sayesinde bütçeden verimli alanlara daha çok kaynak ayrılması imkanı doğacaktır.

Bununla beraber, bütçe rakamlarının OVP’de belirlenen makro ekonomik hedefler ile uyumlu olması bütçe dengeleri açısından önemlidir.

2025 yılında belirlenen temel makro ekonomik büyüklüklere baktığımızda, ekonomik büyümenin yüzde 4, enflasyonun yüzde 17,5 ve bütçe açığının GSYH’ye oranı yüzde 3,1 olması hedeflenmektedir.

2025 YILI BÜTÇE BÜYÜKLÜKLERİ

2025 yılı bütçe giderleri 14 trilyon 731 milyar lira, bütçe gelirleri ise 12 trilyon 800 milyar lira olacağı öngörülmektedir.

2025 yılında beklenen bütçe açığının GSYH’ye oranı yüzde 3,1 olarak tahmin edilmektedir.

Bu oran bütçe açığının sürdürülebilir olması açısından önemli bir rakamdır.

Bütçeden en yüksek payı MEB alması eğitime daha çok kaynak aktarıldığını göstermektedir.
2025 yılında Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi 1 trilyon 452 milyar lira olarak belirlenirken, eğitimin bütçeden aldığı yüzde 14,8 ile en büyük payı aldığı görülmektedir.

Bununla beraber, sağlık hizmetleri için 1 trilyon 106 milyar lira kaynak, Sosyal Güvenlik Kurumundan yapılacak sağlık harcamaları da eklendiğinde sağlık alanına ayrılan toplam kaynak miktarı 2 trilyon 435 milyar liraya ulaşmaktadır.

Ekonomide ortaya çıkan refahın toplum kesimleri tarafından paylaşılması amacıyla sosyal yardım ve destekler de bütçede önemli yer almaktadır.
2025 yılı bütçesinde sosyal yardım ve destekler için 651 milyar lira kaynak ayrılmıştır.

Bu miktar, 2025 yılı bütçesinin yüzde 4,4’ünü ifade etmektedir.

#Ekonomi
#2025
#bütçe